Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Matovič navrhol prísne opatrenia počas sviatkov: Kollár by bol opatrnejší

Premiér Igor Matovič navrhne na zasadnutí vlády obmedzenie pohybu počas Veľkej noci. Zobraziť galériu (3)
Premiér Igor Matovič navrhne na zasadnutí vlády obmedzenie pohybu počas Veľkej noci. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Premiér Igor Matovič na pondelkovom zasadnutí vlády navrhne prijatie uznesenia obmedziť voľný pohyb osôb, a to od 8. apríla do 13. apríla, s výnimkou ciest do a zo zamestnania, nákupu, návštevy lekára, pobytu v prírode v rámci okresu, pohrebu príbuzného, starostlivosti o príbuzného či susedskej výpomoci.

KORONAVÍRUS Matovič sa radil s odborníkmi o Veľkej noci: Premiér navrhne obmedzenie pohybu! (Zdroj: Jan Zemiar)

Predseda vlády to oznámil v nedeľu po stretnutí s lekárskymi odborníkmi. "Bojíme sa, že by sme mohli škrtnúť zápalkou, ak by sme takéto rozhodnutie neprijali," komentoval Matovič s dôvetkom, že verí v to, že ak Slováci budú vidieť za takýmto rozhodnutím konzílium odborníkov, prijmú ho. Občanom sa poďakoval, že doterajšie opatrenia dodržiavajú.

KORONAVÍRUS Matovič sa radil s odborníkmi o Veľkej noci: Premiér navrhne obmedzenie pohybu!

Boj však podľa jeho slov ešte neskončil, hoci sa Slovensko v boji s epidémiou nového koronavírusu v porovnaní s ostatnými krajinami zaraďuje do rebríčka najlepších opatrení. "Stav, ktorý sme dosiahli tým, že rešpektujeme opatrenia, že si uvedomujeme zodpovednosť, že sme spolupatriční, že ľudia si navzájom šili rúška, keď druhí si ich ušiť nemohli, nás doviedol na absolútnu špičku na svete," doplnil.

Premiér Igor Matovič navrhne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Kalavská pripomenula nosenie rúšok

Bývalá ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská v tejto súvislosti vysvetlila, že návšteva seniorov je v období epidémie nového koronavírusu veľmi riskantná. Pripomenula dôležitosť nosenia rúšok. Možnosť pohybovať sa v okolí svojho bydliska, návšteva lekární, obchodov aj cesty do práce by mali zostať zachované.

Premiér Igor Matovič navrhne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Pobyt v prírode vysoko odporúča a hovorí, že je zdravý, no je potrebné sa vyvarovať styku s viacerými ľuďmi, teda aby do prírody šla len jedna rodina a aby sa viaceré rodiny nestretávali. Premiér dodal, že nechce, aby sa v krajine zastavil život, no podľa jeho slov treba tiež myslieť najmä na seniorov.

Zdôraznil však, že ohrození sú aj mladší ľudia. Dôvody na obmedzenie dopravy nateraz nevidí. Technické záležitosti zákazu voľne sa pohybovať chce riešiť v pondelok. Komentoval však, že za nedodržiavanie zákazu by mali byť postihy. Dodržiavanie zákazu by podľa jeho slov mali kontrolovať zložky rezortov vnútra a obrany.

Kollár by sprísnil cestovanie

Nad prísnym obmedzením pohybu počas veľkonočných sviatkov by predseda parlamentu Boris Kollár veľmi rozmýšľal, podľa svojich slov by ešte viac obmedzil cestovanie a vyzval ľudí, aby ostali doma a nenavštevovali sa.

"Veci by mali byť prijímané na základe odporúčania odborníkov," povedal Kollár s tým, že oni majú povedať, či mobilita ľudí počas sviatkov môže poškodiť súčasný stav. Pripomenul, že Slováci sú veľmi disciplinovaní. "Pevne verím, že aj Slováci sú zodpovední a nešli by teraz k rodičom, lebo ich ohrozia," doplnil s tým, že by ešte sprísnil obmedzenia cestovania, aby to nelákalo ľudí pohybovať sa po štáte.

Bývalý vyšetrovateľ Šátek nesúhlasí

K rozhodnutiu sa vyjadril aj bývalý vyšetrovateľ Jozef Šátek. Svoje postrehy popísal na sociálnej sieti. Podľa neho po včerajšom rokovaní komisie nemôžu byť vládou prijaté legitímne opatrenia. "V krízovej situácii, ako je teraz pandémia koronavírusu, prvým predpokladom ochrany ústavou garantovaných práv a slobôd občanov sú vládou striktne dodržiavané ústavné a zákonné postupy pri výkone krízového riadenia. Po vyhlásenom núdzovom stave v zmysle ústavného zákona č. 227/2002 Z.z. a vykonávacieho zákona č. 387/2002 Z.z. o riadení štátu v krízových situáciách mimo času vojny a vojnového stavu sú podľa § 3 orgánmi krízového riadenia - vláda SR, bezpečnostná rada SR, ministerstvá a ostatné ústredné orgány štátnej správy, NBS, obvodný úrad, bezpečnostná rada okresu a obec. Vláda SR na základe zákona si vytvorila ústredný krízový štáb na čele s ministrom vnútra, ktorý má koordinačnú úlohu a v spolupráci s bezpečnostnou radou SR je povinný „pripravovať opatrenia na riešenie krízovej situácie“," píše Šátek.

Bezpečnostná rada nebola zvolaná

"Z daného vyplýva, že prípadnou zmenou a „pritvrdením“ už prijatých opatrení vládou konkrétne v súvislosti s Veľkonočnými sviatkami bol povinný sa zaoberať ústredný krízový štáb, prípadne mala byť zvolaná predsedom vlády bezpečnostná rada SR a len ich prípadné výstupy a odporučenia mali byť podkladmi pre rokovanie a rozhodnutie vlády SR. Inak je veľmi zarážajúce a znepokojujúce, že práve v čase núdzového stavu bezpečnostná rada SR doposiaľ zvolaná nebola a keď bola, tak o jej rokovaní a prijatých záveroch nebola verejnosť informovaná," pokračuje bývalý vyšetrovateľ

"Aj samotný obsah navrhovaných opatrení (obmedzenie pohybu občanov po hranice okresu, nasadenie polície a armády na kľúčové trasy) dokazuje, že o takomto charaktere opatrení nemala rozhodovať nelegitímna „odborná komisia“ pozostávajúca skôr z odborníkov z lekárskeho prostredia, ale mali povinnosť sa k nim vyjadriť v prvom rade predstavitelia ministerstva vnútra, polície, ministerstva obrany a armády, pravdaže aj spravodajská služba," uzavrel Šátek na sociálnej sieti.

Viac o téme: OpatreniaIgor MatovičKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu