Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Masaker v Prahe nedá spávať ani expertom: Bývalý vyšetrovateľ len krúti hlavou, nedomyslenosť a nepredvídavosť tímu!

Pražský masaker pod optikou exvyšetrovateľa Šáteka. Zobraziť galériu (2)
Pražský masaker pod optikou exvyšetrovateľa Šáteka. (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek, Štefan Puškáš)

PRAHA/BRATISLAVA - Po tom, ako sa Praha už pár hodín spamätáva z desivého útoku mladíka so strelnou zbraňou, sa pristúpilo k analýze celej udalosti, pričom niektorým nedá spať práve to, čo sa o predmetnej tragédii dozvedeli a čo jej predchádzalo. K tomu, čo sa udialo vo štvrtok popoludní v Prahe, mal rozhodne čo povedať aj bývalý slovenský šéf odboru vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti Jozef Šátek. Ten má s podobnými udalosťami tiež svoje skúsenosti, no z prvotných informácií len prekvapivo krúti hlavou nad viacerými súvislosťami, ktoré vyplávali bezprostredne na povrch.

archívne video

Nebezpečného vodiča nezastavili zátarasy ani výstrely: Česká polícia predviedla zásah ako z Hollywoodskeho filmu (Zdroj: Facebook/ Policie České republiky)

Polícia o možnosti streľby v centre evidentne vedela už skôr

Šátek svoju kritiku zdieľal na sociálnej sieti Facebook, kde pravidelne komentuje aktuálne trestné činy či kauzy. Jeho najnovšia kritika sa však týka postupu policajného tímu v Prahe, ktorý evidentne už pár hodín pred masakrom mal informáciou o tom, že k nejakej streľbe môže pravdepodobne prísť, pričom dôkaz o tom má byť aj skorá evakuácia jedných z priestorov školy, pričom strieľať sa začalo z úplne iného miesta.

Neobsadené všetky priestory školy ako zárodok problému

Šátek to súdi tiež, pričom dáva ako dôkaz aj mŕtve telo otca podozrivého, ktoré našli v okrese Kladnou v Hostouni. "Polícia ČR evakuovala jeden objekt Filozofickej fakulty na Celetnej ulici v Prahe s tým, že práve tam má osoba-študent namierené, keďže tam sa má zúčastniť prednášky. Až o 15 minút neskôr dostali hlásenie, že útok páchateľa začal na úplne inom mieste na námestí Palacha," popisuje Šátek, ktorému nedajú pokoj ďalšie veci, ktoré sa odohrali. Práve tieto priestory, odkiaľ sa streľba začala, políciou vraj obsadené neboli, čo Šátek považuje za prvotný problém. "A toto môže byť kľúčový problém celej akcie, nedomyslenosť a malá predvídavosť opatrení od veliteľa akcie," kritizuje postup českých kolegov Šátek.

Masaker v Prahe nedá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Jozef Šátek)

Česká polícia pritom býva na podobné situácie pripravená lepšie, ako tá slovenská

Sám Šátek si je pritom vedomý, že už aj bez neho sa na českú políciu zrejme valí kritika už aj teraz, keď je po smrti už 14 ľudí. "Je len mojou úvahou, že páchateľ možno pôvodne skutočne mieril do budovy na Celetnej ulici, avšak keď videl evakuáciu budovy, tak sa rozhodol vraždiť na Palachovom námestí (z Celetnej ul. na nám. Palacha pešo vzdialené cez Staromestské námestie ani nie 1 kilometer). Pritom si osobne myslím, že českí policajti sú lepšie pripravovaní na takéto krízové situácie ako slovenská polícia a to tak v riadiacom manažmente, tak aj vo výkone a koordinácii jednotlivých zložiek a ich materiálno-technickom zabezpečení," zamyslel sa ešte na záver Šátek.

Viac o téme: StreľbaČeskoReakciaPrahaJozef ŠátekBývalý vyšetrovateľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu