Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná debata: ONLINE Konečný súboj kandidátov pred moratóriom

Dnes sa odohrá posledná diskusná relácia pred volebným moratóriom Zobraziť galériu (46)
Dnes sa odohrá posledná diskusná relácia pred volebným moratóriom (Zdroj: Reprofoto RTVS)

BRATISLAVA - Je to tu! Dnešok je posledným dňom pred volebným moratóriom, a tak mali najsilnejší kandidáti politických strán poslednú šancu ukázať čo v nich je. Stretli sa v politickom ringu na verejnoprávnej RTVS a my sme vám túto diskusiu sprostredkovali ONLINE. Ďakujeme za pozornosť!

  • išlo o poslednú živú diskusiu na televíznych obrazovkách pred volebným moratóriom, ktoré začína platiť od zajtra
  • na obrazovke RTVS boli Peter Pellegrini (Smer-SD), Igor Matovič (OĽaNO), Marian Kotleba (Kotlebovci-ĽSNS), Michal Truban (PS/Spolu), Andrej Kiska (Za ľudí), Boris Kollár (Sme rodina), Alojz Hlina (KDH), Richard Sulík (SaS) a Andrej Danko (SNS)
  • posledná predvolebná diskusia začala na RTVS o 20:15
  • debatu moderovali Martina Jančkárová a Marek Makara
  • diskusia prebiehala pred živým publikom
  • Marian Kotleba nakoniec opustil diskusiu už o desiatej večer, pretože ho trápi zdravie, čo už na začiatku avizoval, pri odchode rozdal a zobral si späť tablety

Online

23:03 Debata je na svojom konci. Ďakujeme, že ste ju sledovali spolu s nami. Dobrú noc.

23:02 Záverečné posolstvá sa skončili a pomaly sa končí aj celá diskusia na RTVS.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

23:01 Danko chce predstaviteľov, ktorých budú akceptovať aj na západe, ale aj na východe. "Bojovali sme od rána do večera. Nedovoľte, aby títo tu ľudia riadili štát. Nemôžu mať v rukách štátnu moc a políciu. Nečitajte nadpisy, čítajte celý obsah textov," odkazal voličom šéf národniarov Danko.

23:00 Podľa Hlinu končí éra Roberta Fica. "Je na vás, aká éra teraz príde," vyzýva Hlina. Snažili sme sa, aj keď sme mohli urobiť viac. Ale chceme byť súčasťou zmeny. "Prosím pomôžte KDH, nech nám pán Boh v tom pomáha," dodal Hlina.

22:59 Kiska vyzýva na voľbu budúcnosti krajiny. "Je na vás či sa ukončí vláda oligarchov a mafie. OĽaNO nemôže vládnuť samé," odkazuje voličom Kiska.

22:58 Podľa Kollára sa tu striedali dva typy vlád, obidva občanov vraj okrádali.

22:56 Matovič apeluje na nevoličov. "Sme pár dní od historickej chvíle, kedy sa môžeme zbaviť vlády, ktorá vykorisťovala chudobných ľudí," povedal Matovič a chce, aby tu zostali čestní ľudia žiť. Prihovoril sa aj voličom Dobrá voľba, Kotlebovci, Vlasť, Most-Híd a Smer-SD. "Tieto strany je úplne zbytočné voliť, ak chcete zmenu," vyhlásil líder OĽaNO.

22:55 Pellegrini tvrdí, že prešiel viacerými funkciami. "Pozerali ste reláciu snívajte s nami" povedal Pellegrini na margo stanovísk súperov. "Je na vás, koho si vyberiete," tvrdí Pellegrini. Vyzval ľudí na zodpovednú zmenu pre Slovensko.

22:53 Podľa Sulíka nás čaká zápas o charakter štátu a či budú naďalej oligarchovia riadiť beh štátu. "Sme poctivá pravicová strana a máme skúsenosti," dodal líder SaS.

22:52 Truban sa už nevie pozerať na to, ako naša krajina napreduje. "Išli sme do toho naivne, a urobili sme veľa chýb," hovorí v posolstve Truban.

22:49 Danko verí, že vek odchodu do dôchodku ešte v budúcnosti zníži. Zákonik práce podľa neho zmenili výrazne. Spomenul opäť rekreačné poukazy a aj zmeny odvodov. Je tiež proti eutanázii.

22:48 Hlina je proti eutanázii aj proti registrovaným partnerstvám. Je si vedomý demografickej krivky.

22:47 Kiska opakuje, že Smer sa jeho strany Za ľudí a jej príchodu na politickú scénu bojí.

22:46 Kollár si myslí, že robí to, čo od neho očakávajú jeho voliči. Verí, že zastropovanie dôchodkového veku zostane a hlasoval zaňho. Kampaň hodnotí ako útočnú a ľudia toho majú podľa neho toho už dosť.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

22:45 Pellegrini verí, že zrušenie zastropovania dôchodku nebude nutné v súvislosti s demografickou krivkou.

22:45 Šéf liberálov, hovorí, že práve párov rovnakého pohlavia v prvom rade neexistujú.

22:44 Sulík tvrdí, že vie zachovať jednotu poslaneckého klubu SaS.

22:42 Truban si myslí že sú práva párov rovnakého pohlavia sú na Slovensku porušované. 

22:41 Nasleduje kolo rýchlych záverečných otázok.

22:40 Matoviča sa pýtajú viaceré tábory. Sulík chcel svoje minúty dať veľkoryso Matovičovi, no nebolo to možné. "Pán Kuffa, ktorý u vás začínal, navrhoval ženám za interupciu 25-ročný trest. Teraz je u Kotlebovcov-ĽSNS. Viete sa zaručiť, že žiaden z vašich poslancov neprejde ku kotlebovcov?" Matovič sa opýtal, z akej strany sú ľudia, ktorí sa to pýtali. Keď zistil, že su zo Spolu povedal "No jasné,".

22:38 Matoviča sa opäť pýtajú na presun majetku na manželku. "Ako študent som zamestnával 2000 ľudí. Zaplatil som druhé najvyššie dane. Štyri roky pred vstupom do politiky som sa rozhodol presunúť majetok na svoju ženu, bodaj by to každý chlap dokázal, urobiť takéto gesto," odpovedal Matovič.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

22:37 Nasledujú ďalšie otázky z publika. Pýtajú sa priaznivci OĽaNO. "Pán Pellegrini, po 12 rokoch vládnutia Smeru zaspávate s čistým svedomím? Nechcete sa ospravedlniť?" pýta sa diváčka. "Ak Smer urobil chybu, tak sa ospravedlňuje, ale za to, čo som urobil ja, mám svedomie čisté," odpovedá Pellegrini.

22:37 Podľa Kollára je strategickou surovinou voda, no kedysi to bola ropa.

22:35 Kiska v odvete Pellegrinimu opäť pripomína dnes zverejnenú komunikáciu.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

22:34 "Pán Kiska, na súdy k pozemkom chodíte vy, nie ja, a na tom videu je rovnako vaša tvár a nie moja," povedal Pellegrini exprezidentovi Slovenska.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

22:33 "Za nás hovoria skutky. Je tu Ján Mičevský (na kandidátke OĽaNO pozn. red.), ktorý bránil rozkrádaniu štátnych lesov. Noviny vytlačil na 100% recyklovanom papieri," odkázal na margo tejto témy Matovič.

22:31 Truban pochválil moderátorov za otvorenie témy. "Máme najzelenší program a Erika Baláža, ktorý sa tomu venuje," spomenul líder PS/Spolu. Ekologické dane sú tiež podľa neho témou, no musí prebehnúť priemyselná transformácia Európy. Spomína roky 2040, 2050 v kontexte uhlíkovej neutrality.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

22:28 Hlina hovorí o klimatickej zmene. "Nie je to hoax," povedal predseda KDH a dodal, že je čoraz ťažšie nájsť zasnežený kopec. "Budeme sa tejto téme venovať a máme na kandidátke ľudí, ktorí sú v tejto téme doma," dodal Hlina a spomenul, že vyhral furmanské preteky v Hriňovej.

22:27 Truban hovorí, že je síce ľahké kritizovať učiteľov, lekárov, no je ťažšie začať od seba.

22:25 Kiska dodáva, že je zhrozený z toho, že NAKA v spolupráci s Norbertom Bödörom podľa neho pracovali na diskreditácii jeho osoby.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

22:21 Nezávislosť sudcov je podľa Danka "nešťastná". "Niekedy sa na západe čudujú, čo to za hlúposti tu stvárame," spomenul Danko a dodal, že nepodceňuje tému koronavírusu. "Vidím už tie chúťky si vyberať prokurátorov a policajných prezidentov, veď minimálne traja z nich (opozičníci pozn. red.) majú na krku trestné oznámenia. A ešte pán Hlina, čím väčší hriešnik, tým viac lásky," povedal Danko, pričom Hlina zostal s nechápavým pohľadom.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

22:20 Hlina hovorí, že prečo KDH je tam kde je. "Teraz sme videli niečo, že kňazi zasväcovali meč či chválil kotlebovcov. Prosil som, duchovného, ktorého si vážim, či by nám s manželkou na 23. výročie nepožehnal. Povedal, že nie, lebo by to mohlo byť politicky zneužité," skonštatoval Hlina.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

22:18 Kritickú nôtu prerušil Sulík, ktorý vysvetľuje, ako chce priniesť nové riešenia v justícii.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

22:16 "Som rád, že nepoctiví sudcovia sú vyzliekaní z talára za mojej vlády," pripomína Pellegrini. Premiér tiež spomína Luciu Žitňanskú a Gábora Gála ako dvoch ministrov. Podľa neho sú za tento súčasný stav zodpovední.

22:15 "Minister je volená funkcia, on bude mať mandát od ľudí. Ak chceme, aby bol zodpovedný, musí mať nástroje. Igor Matovič to dobre popísal, tie grafy hovoria jasnou rečou," súhlasí Sulík. Všetci sudcovia by zároveň podľa neho malí ísť na previerky, disciplinárne konania pre sudcu v prípade verdiktov, všetky verejne pojednávania by mali byť online. "To sú riešenia, ktoré sa dajú robiť ihneď bez dopadu na rozpočet," opakuje Sulík.

22:13 Matovič opäť ukazuje graf dôveryhodnosti v justíciu, podľa ktorého sme druhí pri chvoste. "Je to vizitka pána Pellegriniho a strany Smer, za nami už je len Chorvátsko," hovorí Matovič s grafmi v ruke vedľa Pellegriniho.

22:12 Na rad prichádza téma justície či vražda Jána Kuciaka, potom príde na rad životné prostredie.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

22:10 Michal Truban odpovedá na kauzu s drogami. "Kauza bola mojou chybou, že som to hneď nepriznal. Nemyslím si, že toto Slovensko trápi. Máme tu iné kauzy, ktoré tu sú. Stretavávam sa s ľuďmi na východe aj v iných regiónoch," uzavrel Truban.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

22:09 "Dnes zatvárajú pekárne. Dnes už sa nepečie chlieb v noci, strašne sme to predražili. Ide o zápas, aký charakter bude mať náš štát. Uvidíme či bude slušnosť v móde," odpovedá Sulík na otázku diváka.

22:08 Pellegrini odpovedá na kauzy Váhostav a Doprastav, ktoré nevyplácali živnostníkov. "Neviem detaily, rieši to minister financií, aby sa aspoň nejaké peniaze k ľuďom dostali," uzavrel Pellegrini.

22:07 Matovič reaguje na personálne čistky v Košiciach. "Sme hrdí na županov, našich županov, ten košický nie je náš župan. Pre mňa je alfa omega, aby sme si ľudí na úradoch vážili. Nemôžeme ich dosadzovať podľa straníckej knižky. Toto tu už bolo v minulosti, len máme tých straníckych knižiek viac," hovorí Matovič.

22:05 Kollár vysvetľuje, odkiaľ chce zobrať peniaze na byty. "Funguje to vo vyspelom svete, musí to ísť aj u nás. Chceme tieto spoločnosti vyňať z okruhu verejných financií, ktoré si budú požičiavať na medzibankovom trhu," tvrdí.

22:04 Kiska reaguje na videá, ktoré boli zverejnené. "To, že tie videá boli zostrihané a zohraté. Povedal som už jasne. Stojí za tým Smer. Bolo to aj povedané, ktorý poslanec za tým stojí. Dnes zverejnená komunikácia je toho dôkazom. Spravil som 2 hlúposti, za to že som sa stretol s tým podvoníkom a zato, že som uvažoval, ako tomu človeku pomôcť," myslí si Kiska.

22:02 Hlina vysvetľuje nízke preferencie KDH. "Je to taký paradox na Slovensku, že tradičná kresťanská strana nemala zastúpenie v parlamente. Je to určitou ukážkou toho, kto sme čo sme," myslí si Hlina.

22:01 Politici budú reagovať na divácke otázky. "Žasnem, čo to tu stvárate v RTVS," hovorí Danko v reakcii na Vieru z Bojníc, ktorá sa pýtala na rekreačné poukazy.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

22:00 Kotleba teátrálne rozdával oponentom tablety, no vzápätí si ich zobral naspäť. Bola to reakcia na včerajšiu diskusiu na Markíze. "Keď mi ich tak závidíte, tu ich máte," povedal Kotleba a odišiel s igelitovou taškou za potlesku jeho prívržencov.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

22:00 "Ženy venujte sa svojím partnerom, už je desať hodín," hovorí Kotleba, na čo sa okamžite postavil Boris Kollár.

21:59 Kotleba odchádza, ako avizoval.

21:58 "Demontáž štátu bola spustená nešťastnou privatizáciou," hovorí Kotleba a dodáva, že ĽSNS odmieta ďalšie privatizácie. Pripomína Uhríkove trestné oznámenia voči Pente.

21:54 Kollár chce priniesť do ekonomiky peniaze, ktorými by chcel riesiť platy lekárov či výstavbu nemocníc. "Je to štátna výstavba bytov," trvá na svojom Kollár. Ten zároveň Sulíkovi odkázal, že nepotrebuje jeho 70 miliónov. Sulík reagoval úškrnom.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

21:52 Podľa Kisku sú najväčším problémom zdravotníctva chýbajúci lekári a zdravotné sestry.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

21:50 Pellegrini povedal Trubanovi, že keď chce vidieť roboty operovať v nemocnici, aby sa prišiel pozrieť už na dvoch v Banskej Bystrici.

21:49 Sulík kritizuje Matovičove plány v školstve. "Nie je možnosť, aby si povedal, že teraz sa niekoľko rokov nebude nič diať, mali sme tu ministra Plavčana. Ak aj ty chceš byť premiér zmeny, nemôžeš čakať, musíš začať konať okamžite," hovorí Sulík Matovičovi.

21:47 Sulík hovorí o zdravotníctve. "Objednávanie cez Web, za ktoré bude zodpovedná poisťovňa," spomenul jedno z viacerých riešení šéf liberálov. Trubanovi odkazuje, že Lex Haščák bude "obíditeľný". "Za preplácanie liekov nemôže Penta, za to môže kategorizačná komisia Igor," odkázal Matovičovi Sulík.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

21:45 Michal Truban pripúšťa, že so zákonom Lex Haščák bude musieť súčasnú opozíciu presvedčiť, ak by boli vo vláde.

21:44 "Ak sa sem dostane ten koronavírus, tak amen tma s nami, pretože títo páni to dopustili," uzavrel Matovič.

21:42 Matovič ukazuje grafy so ziskom zdravotnej poisťovne Dôvera, ktorý podľa neho rastie. "Toto je dôsledok strany Smer," vyhlásil Matovič. Najvyššia hodnota dosahuje podľa neho 35,5 miliónov eur. Zopakoval možnosť po operácii v zahraničí predložiť účet za operáciu Jaroslavovi Haščákovi, ktorý je šéfom Penty.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

21:39 Kotleba kritizuje Hlinove slová o pozvaní Donalda Tuska, ktorý je podľa šéfa ĽSNS otvorený poľský liberál. "Týmto sa úplne demaskujete, pán Hlina," tvrdí Kotleba. Hlina mlčí. 

21:36 Pellegrini prichádza do konfrontácie s témou ratifikácie nemocníc, ktorá nebola Smerom podporená. "Téma je len odložená. Máme tu nové ústavy, nové spôsoby liečby mozgových príhod. Samotná reforma nestojí, niektoré jej časti už dnes bežia," myslí si premiér. Pellegrini hovorí, že nesúhlas zo strany Smeru bolo v dôsledku poltickej citlivosti.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

21:34 Danko nepriamo nesúhlasí s výberom témy. Podľa jeho reakcií koronavírus nesúvisí priamo s voľbami. "Treba vytvoriť veľkú zdravotnícku sieť. Nemôžeme zabetónovať súkromné poisťovne. Hlavne ide o Pentu, nemôžu predbehovať štát s výstavbou," hovorí Danko.

21:33 Podľa Hlinu si Pellegirni išiel rýchlo podať ruku do Ruska. "Takto sa tu menil obraz," skonštatuje Hlina. Na margo koronavírusu hovorí, že v Číne vedia postaviť nemocnicu za 8 dní. "My tu neviem preraziť tunel na Slovensku," hovorí Hlina.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

21:30 Pellegrini skonštatoval, že dnes rokoval v Rusku a nemusí si nič dokazovať. Týmto odkazoval zrejme na súboj Danka a Kotlebu. Pellegirni sa tiež obáva rozšírovania koronavírusu. "Zajtra zvolám bezpečnostnú radu. Možno sa budú diať ťažšie scenáre. Ľudia by mali zvážiť cestovanie do južného Talianska. Je to riziková oblasť a je dôležité sa vyhnúť riziku nákazy," varuje Pellegrini.

21:29 "Musíme sa dívať na to, s akými vedomosťami ten žiak do ročníka vchádza a s akými vedomosťami vychádza," prízvukuje Matovič v reakcii na Pellegriniho. Ten s Matovičom prekvapivo súhlasí.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

21:28 "Vy si idete ukatovať listy, ako keby ste boli v karanténe," hovorí Truban na margo súboja Kotlebu a Danka. "Možno si ukazujú aj niečo iné," dodal odrazu Sulík, potom nasledoval masívny smiech v štúdiu.

21:26 Kotleba hovorí, že Danko do neho kope tendenčne a konečne vyťahuje list, ktorým mal dostať pozvanie do Ruskej dumy. "Vy ste nakoniec zistili, že nie ste predsedom Ruskej dumy ale predseda parlamentu," hovorí Kotleba. Danko mu hovorí, že má list, kde ho podľa neho v Rusku nechcú.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)
<

21:25 Boris Kollár chce okrem výstavby bytov masívnu výstavbu materských škôl. "Chceme sa priblížiť k duálnemu školstvu. Je potrebné pracovať s priemyslom, napríklad automobilovým. Je potrebné spojiť vedu, výskum, vysoké školstvo," hovorí predseda Sme rodina.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

21:22 "Ja som nikdy žiadne SMSky nezverejnil. Považujem to za neslušné. Pán Dostál podal trestné oznámenie. Ja som túto korešpondenciu podal NAKE. Ja som povedal, že nikdy sa vydierať nedám a preto to takto dneska bolo," odkázal Pellegrinimu v kontexte správ Kiska.

21:20 "Pellegrini hovorí, ako keby čítal náš program, no tieto veci mali byť dávno hotové a nie sú," myslí si Truban. "Aké máme školstvo, taká bude budúcnosť našej krajiny," pokračuje líder Za ľudí Kiska.

21:18 Danko opäť kritizuje moderátorov, že nechali Kotlebu vniknúť do odbornej debaty demagogickým spôsobom. "Kotleba hovorí dobré nápady, no demagogicky klame. Otec Kuffa vás nebude voliť, pozvanie do Ruskej Dumy nemáte a láskavo neklamte," hovorí Danko Kotlebovi na margo jeho slov z tohto týždňa ohľadom pozvania do Ruska. Kotleba však vyťahuje listiny ako dôkazy.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

21:16 Kotleba chce zrušiť mnohý vysoké školy. Podľa neho ide devalvácia školstva dole vodou. "My dnes nemusíme vymýšľať teplú vodu. Kvôli EÚ sme zrušili učňovky. Treba to obnoviť, len inteligencia národa v nás drieme. Základné školy sú pod vplyvom mnohých neziskových organizácii," hovorí Kotleba, pričom v publiku počuť značný smiech.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

21:14 Matovič hovorí, že Pellegrini dostal zľavu na byt od J&T. "Som prekvapený ako tu Pellegrini odrazu súka riešenia. Je ich tu veľa. V našom programe je 61 riešení. Moja srdcovka je eliminácia extrémizmu na Slovensku. Dlhé roky ukazujú na Rómov v osadách. To isté robil Smer aj pán Kotleba. Ani Kotleba a ani Pellegrini a ani Fico nepostavili škôlky v osadách. Potom sa čudujeme, čo z nich vyrastie. Náš pohľad je, aby školy učili deti žiť a myslieť a nielen odpovedať na otázky," vysvetlil Matovič.

21:13 "Musí tu byť menežérsky štýl odmeňovania," pokračuje Pellegrini ku platom učiteľov.

21:11 Danko moderátorku obvinil, že sa pýta slniečkarsky v oblasti štadiónov. "Vadí mi viete čo? Neobjektívnosť!" hovorí rázne Danko. "Mám strach, že sa takýto rozprávkári, akí sú tu, dostanú k riadeniu štátu," pokračuje šéf SNS.

21:09 Danko sa zastal Pellegriniho v otázkach SMS správ v kontexte správ s Kiskom ohľadom Roberta Fica. "Ako môže niekto zverejniť vaše súkromné správy v médiách?" pýta sa Danko.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

21:07 Predseda KDH hovorí o trnavskom rekrorovi Robertovi Schmidtovi a ďalších odborníkov, ktorí sa z kandidátky kresťanských demokratov venujú školstvu. "Tých opatrení máme niekoľko, prebehlo aj stretnutie tímov, expertov, prienik je veľký," myslí si Hlina. "Lepšie kvalitné monterky, ako nekvalitný diplom," vyhlásil poeticky Hlina.

21:05 Truban hovorí, že pre PS/Spolu je vzdelávanie priorita. "Ukazuje to aj to, že to máme ako prvé miesto v programe. Keď sa pozrieme, prečo sa školstvo nepohlo dopredu, nepodarilo sa to preto, lebo za 25 rokov sme mali 18 ministrov školstva, čo boli B-čkové váhy ľudí, ktorých tam dali," tvrdí líder PS/Spolu a spomína členov kandidátky.

21:02 Téma prechádza na školstvo. Sulík hovorí o programe SaS a o okamžitých riešeniach. "Vieme hodnotiť uplatnenie študentov po škole a týmto spôsobom hodnotiť aj kredit samotných škôl," spomenul jedno z riešení Sulík.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

21:01 Kiska divákovi vysvetľuje, prečo ĽSNS nazýva fašistami. "Uznávam, že správny výraz by mal byť neonacisti," hovorí Kiska a ukazuje obrázky členov ĽSNS, pričom jeden z nich mal na hrudi vytetovaný hákový kríž.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

21:01 Pellegrini vysvetľuje schválenie dôchodkov tesne pred voľbami. "My sme robili pre dôchodcov počas celej vlády vrátane vianočných dôchodkov. Teraz ideme ďalej a rozhodli sme sa splniť 13. dôchodok," povedal skromne Pellegrini na otázku.

21:00 Matovič hovorí, že Slovensko je v zúfalej situácii. Zo spolupráce by nevylúčil ani Sme rodina, keďže chce ústavnú väčšinu.

20:59 Danko hovorí, že SNS bude v parlamente. Dodal, že piatykrát je s Hlinom v relácii a vôbec mu nerozumie.

20:57 Pýtajú sa priaznivci SNS. "Pán Kiska, dnes som bol šokovaný, že strana Za ľudí porušuje jazykový zákon. Je to čisto v maďarčine. Prečo tam nie je preklad v slovenčine?" pýta sa divák s plagárom v ruke. Kiska odpovedá, že zákon neporušujú.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

20:56 Pýtať sa bude publikum.

20:55 "Vy keď si idete kúpiť vysávač za 88 euro a máte len 76 euro, prečo nás obviňujete, že nemáte tých zvyšných 15?" pýta sa vtipne Hlina Pellegriniho.

20:54 Kiska spomína veci, ktoré o ňom hovoril Fico. "Treba dôraz na to, aby bola predvídateľná veta k dôchodcom. Musíme sa s nimi rozprávať, čo ich trápi. Oni sa boja ochorieť," myslí si Kiska. Kollár vysvetľoval, prečo pomohli schváliť dôchodky.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

20:52 "Moja manželka môže mať v ktorejkoľvek banke peniaze uložené. Je to úžernícka banka? Prečo ste ju nezrušili, keď ste premiér?" pýta sa Matovič Pellegriniho.

20:50 Pellegrini podobne prechádza na útočnú nôtu. Hovorí o Kiskovi, Matovičovi či Sulíkovi. "Nech mi nerozpráva pán Matovič, ktorý plače pri schránke na firme, potom by mal plakať aj pri schránke J&T, kde ma majetok svojej manželky," hovorí Pellegrini. Matoviča v reakcii mrzí, že Pellegrini klesol pod úroveň Ľuboša Blahu.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

20:49 "KDH už ukázalo politiku, keď ste rozdávali zlaté padáky svojim, ako vaši nominanti na pošte," útočí Kotleba na Hlinu. Jančkárová pripomína, že vtedy KDH Hlina neviedol.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

20:48 "Ľudia nás volia, aby sme boli zodpovední. Ak v špajzi peniaze nebudú, musíme sa postaviť pred ľudí a povedať im, že na to nie je a že si ich chcú kúpiť jednym lekvárom," povedal Matovič.

20:46 Matovič je rád, že voliči Smeru "vytriezveli". "Teraz si ich chú kúpiť s 300 eurami, lebo vedia, že sa im čas kráti, niektorým aj na slobode.  Voliči Smeru ich prekukli a zistili, že to bolo divadlo. Rovnako ako ich prekukli v roku 2006," vyhlásil Matovič.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

20:44 "Kto by bol taký netvor, aby nepridal dôchodcom?" pýta sa Alojz Hlina. Spomenul aj Dankov výrok o plnej špajzi. "Kto povedal tento výrok, nech sa usmeje," atmosféra v štúdiu sa uvoľnila. "Zbožňujem ľudovú múdrosť - niekto prišiel do reštaurácie a rozkázal "jedze! pite!" a zmizol," povedal Hlina.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

20:42 Truban hovorí, že pri kvalitnej ekonomike by mala republika fungovať lepšie. "Ľuďom odkazujem, že do dôchodku treba poslať pána Pellegriniho a Danka, ktorí tu nepracovali," hovorí Truban. Andrej Danko vyzýva Kisku, aby nezneužíval smrť, a aby nepolarizoval národ. "Dneska sa tu Matovič tvári ako anjel," povedal Danko, Matovič sa usmieva.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

20:39 Smer podľa Sulíka hovoril, že budú financovať s mínus 500 miliónov eur, to bolo tých -0,5 percent. "Ukázalo sa, že je to naopak. Pán Pellegrini si vymýšľa a nikdy sa rozpočtu nevenoval a nie je ekonóm," povedal Sulík. Pellegrini mu oponoval, že už pôsobil aj ako štátny tajomník. "Plne súhlasím s tým, čo povedal Kotleba. Sú tu ľudia, ktorí dlho pracovali a majú biedne dôchodky. To nie je riešenie. Je to narýchlo upečené. 13. dôchodkok môžu dostať všetci, aj tí bohatí, eštebáci..." rozpráva Sulík.

20:37 Kotleba si myslí, že vláda to s dôchodkami nemyslela úprimne a že to bolo neskoro. "Treba využiť, že strany vlády sú v strese a dať tým ľuďom viac. Potom sa o tom o to menej rozkradne," hovorí líder ĽSNS.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

20:36 "Každý, čo tu sedíme máme miliardové programy. Každý zaťaží rozpočet. Ale veď to nejdeme ukradnúť, to ideme dať ľuďom. Smer to neurobil preto, lebo im tečie do topánok. Museli to urobiť. My sme to úprimne chceli podporiť," hovorí Kollár.

20:34 Kiska hovorí, že aj Za ľudí sú za sociálne veci. "Nesmie to byť zákerné. Nesmie to byť korupčné a pred voľbami. Strany vládnej koalície sa dohodli, že si odsúhlasia balíčky za 600 miliónov eur, medzičasom sa pridalo ďalších 800 miliónov, čo je dokopy 1,4 mld eur," oponuje Kiska Dankovi.

20:33 Danko pritakáva, že na diaľnice si bude musieť Slovensko požičať.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

20:32 "Snažil som sa so SNS kopnúť do sociálneho systému. Strihli sme 13. dôchodky pre ddôchodcov. Som rád že sa k nám pripojil na tretíkrát aj Boris Kollár," uznal Danko.

20:30 Boris Kollár kritizuje Pellegriniho, že 13. dôchodky nevytiahli už 10 rokov. Vytiahol ako dôkaz billboard Smeru z roku 2010.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

20:29 "Nevidím dôvod, aby sa peniaze na dôchodky nenašli. Tu sú páni, ktorí majú veľké príručky, mali by to zvládnuť, keď zvládli ich písanie," povedal Pellegrini na margo 13. dôchodkov a ich financovanie.

20:27 Truban hovorí o voľbe generálneho prokurátora. "Musia byť nezávislé vyberaní ľudia, ktorí budú oveľa efektívnejšie pracovať, ako niekoho kamaráti," dodal Truban k prvým iniciatívam po voľbách.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

20:26 Sulík pripomína riešenia 100 dní z programu SaS. "Dá sa vládnuť inak. Náš plán je pustiť sa do týchto opatrení ihneď," hovorí.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

20:25 Peter Pellegrini opakuje, že v prípade Smeru vo vláde by opäť zopakovali ekvivalent schválených dôchodkov či prídavkov.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

20:24 "Strach budú mať gauneri a nie obyčajní ľudia," hovorí Matovič, ktorý odpovedá na otázku toho, čo bude robiť ako prvé.

20:22 Kotleba upozorňuje, že zotrvá v diskusii bude maximálne do desiatej hodiny večer.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

20:21 Hlina dáva do pozrnosti podporu rodiny. "Musia prebehnuť voľby a my musíme dostať dôveru," pripomína Kiska. Priority Za ľudí sú tiež zdravotnícke témy či sociálne veci ako nájomné byty.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

20:20 "Najväčším problémom je infraštruktúra a zdravotníctvo," hovorí predseda SNS, ktorý zopakoval rekreačné poukazy a paušálne výdavky.

20:19 RTVS robila v uliciach anketu, čo by chceli samotní občania zmeniť. "Mali by sa zamerať na naše zdravotníctvo," hovorí jedna z respondentiek. Ďalší chcú zas finančnú zodpovednosť politikov, iní hovoria, že školstvo je tiež dôležitou súčasťou.

20:18 Otázky budú môcť klásť aj diváci v štúdiu.

20:16 Marian Kotleba možno odíde z relácie skôr, pretože má zdravotné ťažkosti.

VOĽBY 2020 Záverečná predvolebná
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

20:16 V štúdiu sú Peter Pellegrini, Igor Matovič, Marian Kotleba, Michal Truban, Andrej Kiska, Boris Kollár, Alojz Hlina, Richard Sulík a Andrej Danko.

20:15 Diskusia sa práve začína.

20:14 Posledný predvolebný súboj pred volebným moratóriom sa o chvíľu začne.

Voľby sú už v sobotu

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára, kandiduje v nich 25 politických subjektov. Stáť budú viac ako 12,6 milióna eur. V ére samostatného Slovenska pôjde o ôsme parlamentné voľby v poradí. Na Slovensku sú viac ako štyri milióny oprávnených voličov. Slovenskí voliči sú dnes svedkami posledného predvolebného, diskusného súboja, ktorý sa začína už o 20:15 na verejnoprávnej RTVS. Po tejto diskusii nastupuje dvojdňové volebné moratórium, ktoré začína úderom polnoci, a síce 27. februárom 2020.

Slovensko navyše zavádza špeciálnu volebnú linku. Informačná linka je prístupná od pondelka 24. 2. do soboty 29. 2., a to v pracovných dňoch v čase od 7.30 do 15.30 h na telefónnych číslach 02/4859 2317 a 02/4859 2312. V deň konania volieb, 29. februára, bude infolinka fungovať počas celého dňa až do uzavretia volebných miestností.

Viac o téme: DiskusiaVoľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu