Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOĽBY 2020 Ďalší nezmyselný populizmus? KDH chce znížiť dane za vernosť: Diskriminácia, hovorí odborníčka

Kresťanskí demokrati prichádzajú s plánom pre oddané páry Zobraziť galériu (3)
Kresťanskí demokrati prichádzajú s plánom pre oddané páry (Zdroj: SITA/Branislav Bibel, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Do parlamentných volieb ide aj Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) na čele s Alojzom Hlinom. To sa pred štyrmi rokmi len tesne nedostalo do parlamentu, keď ich voličský výtlak zaostal len o pár tisíc hlasov. Hlinovci to teraz skúšajú s programom Reštart, ktorého súčasťou je aj netradičná výhoda pre oddané páry. Tým totiž môžu priniesť do peňaženky viac prostriedkov.

"Dôchodková politika je významným sociálnym nástrojom štátu, prostredníctvom ktorého štát ovplyvňuje životnú úroveň dôchodcov, či už starobných a výsluhových, tak i poberateľov invalidných, vdovských alebo sirotských dôchodkov," píše sa v prvých riadkoch predstavenia návrhu v programe.

Verné páry si môžu prilepšiť

KDH prichádza s výhodou pre oddané páry. "Podporíme zníženú daň za vernosť. Manželskému páru, ktorý žije v spoločnej domácnosti ako manželský pár dvadsať rokov, sa zníži daňovo-odvodové zaťaženie. Zavedieme možnosť spoločného zúčtovania daní z príjmov manželov," pýši sa ďalej v programe Reštart KDH.

V celom programe sme nenašli princíp, ktorý by sa tejto problematike venoval napríklad z hľadiska homosexuálnych párov. V tomto prípade ide ale o konzervatívne hnutie, čo teda otázniky práve nevyvoláva. Napriek tomu sme sa sociologičky opýtali, ako tento návrh vníma.

KDH propaguje tento zámer aj na sociálnej sieti
Zobraziť galériu (3)
KDH propaguje tento zámer aj na sociálnej sieti  (Zdroj: Facebook/KDH)

"Pri tomto návrhu sa zrejme pozastavili mnohí... a keďže bol zverejnený krátko po návrhu Igora Matoviča odmeňovať občanov, ktorí prejavujú vernosť a uznanie demokracii (tým, že chodia voliť) nižšími správnymi poplatkami, priam sa núka porovnávanie," povedala sociologička Zuzana Kusá zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Nebezpečná ilúzia

"Z môjho pohľadu je väčšina prísľubov znižovať dane a ich inzerovanie ako „odmeny občanom“ prejavom spoločenskej nezodpovednosti: vytvára totiž ilúziu, že znížením daňového bremena sa zvyšuje sebestačnosť jednotlivcov a domácností, ktoré sa už o seba samy postarajú a že nie sú potrebné lepšie a rozmanitejšie sociálne a verejné služby (a finančné prostriedky na ne)," myslí si Kusá.

Zuzana Kusá zo Soc. ústavu SAV
Zobraziť galériu (3)
Zuzana Kusá zo Soc. ústavu SAV  (Zdroj: SITA/Jozef Jakubčo)

Pýtali sme sa aj na to, či takáto novelizácia nie je diskriminačná voči zväzkom rovnakého pohlavia. "Návrh KDH zároveň spája tému vernosti s dĺžkou zotrvania v manželskom zväzku a to je jednak veľmi hrubé zjednodušenie. Vernosť na Slovensku pokladáme (podľa výskumov hodnotových orientácií) za veľmi dôležitý predpoklad šťastného manželstva, ale nie je to princíp a hodnota, ktorá sa uplatňuje len v manželskom zväzku – veľmi si ju ctia aj dvojice žijúce v legálne neformalizovaných či slabšie formalizovaných zväzkoch. Od predstaviteľov KDH je preto veľmi neúctivé, ak nie priam urážlivé, naznačovať, že vernosť je hodnota, ktorú si ctia len dvojice, ktoré spája formálne potvrdený manželský sľub," tvrdí sociologička.

Existujú aj nie práve ideálne dvojice

Myslieť treba podľa Kusej aj na páry, ktoré nežijú práve v harmonickom vzťahu. "A napokon, dĺžka manželstva nevypovedá nutne o vernosti a vzájomnej podpore partnerov. Zámer motivovať daňovými úľavami zotrvanie v zväzku, kde dochádza k psychickému či fyzickému urážaniu a týraniu, či naopak daňovo trestať ľudí, ktorí sa z takéhoto zväzku vyslobodili, by bol zámerom protirečiacim základnej hodnote ľudskosti a ľudskej dôstojnosti," uzavrela.

Viac o téme: VýhodyProgramVernosťKDHReštart
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu