Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

DOBRÉ SPRÁVY Tesla mieri na Slovensko: Vizionár Musk oznámil svoj plán expanzie

Elon Musk by rád otváral nové pobočky automobiliek vo východnej Európe Zobraziť galériu (3)
Elon Musk by rád otváral nové pobočky automobiliek vo východnej Európe (Zdroj: SITA/Jae C. Hong, Wade Vandervort/Las Vegas Sun via AP, Chuck Burton)

LOS ANGELES - Americký výrobca elektromobilov Tesla chce v roku 2020 otvoriť niekoľko pobočiek vo východnej Európe, napríklad aj na Slovensku, uviedol šéf automobilky Elon Musk.

"Dúfam, že začiatkom budúceho roka otvoríme pobočky na Slovensku, v Chorvátsku, Srbsku a vo väčšine východnej Európy," uviedol Musk na Twitteri. Dodal, že konečne sa dostanú Tesly do krajín, odkiaľ pochádzal vynálezca Nikola Tesla, podľa ktorého sú pomenované. 

DOBRÉ SPRÁVY Tesla mieri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Chuck Burton)

Tesla mal srbských rodičov a narodil sa v dedine Smiljan blízko mesta Gospič v dnešnom Chorvátsku. Tesla v 2. kvartáli 2019 vyrobila viac ako 87.000 áut a dodala približne 95.200 vozidiel.

DOBRÉ SPRÁVY Tesla mieri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)

Tesla by bol hrdý

Musk v príspevku zároveň dodáva, že slávny vynálezca, po ktorom je spoločnosť pomenovaná, by bol hrdý na to, keby sa jeho autá premávali v krajinách jeho pôvodu.

Napriek tomu, že predajne spoločnosti Tesla sú už v niektorých európskych mestách otvorené, nešlo o východnú Európu. Bežný majiteľ motorového vozidla Tesla vo východnej Európe si musel servis, ale aj samotnú kúpu vybavovať v zahraničí. V priestore, kde sa už vo veľkom prezentujú spoločnosti ako BMW, Mercedes-Benz či Audi, by chcela teda zakotviť aj Tesla. Podľa portálu International Business Times je dokonca po týchto autách dopyt taký vysoký, že by si vyžadoval urgentnú výstavbu 60 až 80 predajní Tesla.

Česko má elektromobilov viac

Podľa denníka E15 jazdilo v Česku na začiatku tohto roka až 700 elektromobilov tejto značky, na Slovensku ich je registrovaných zhruba 200. Kalifornský výrobca elektromobilov v Česku zatiaľ oficiálne pobočku neotvoril, v pražských Vysočanech má však od tohtoročného mája servis. Majitelia vozidiel museli dovtedy dochádzať do Nemecka či Rakúska.

DOBRÉ SPRÁVY Tesla mieri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Chuck Burton)

O vozidlá nemajú zatiaľ Česi tak vysoký záujem, jednak kvôli vysokej cene, ale aj kvôli malému počtu dobíjacích staníc, čo zatiaľ nekompenzujú ani nižšie náklady na prevádzku elektromobilov. S príchodom nového Modelu 3, ktorý sa už v Európe predáva a ktorý je na rozdiel od predchádzajúcich modelov cenovo dostupnejší, si však automobilka sľubuje väčší odbyt aj na východe starého kontinentu.

Viac o téme: ElektromobilyTeslaVýchodná EurópaElon Musk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu