Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kauza Bašternák zlomila krk ďalšiemu silnému mužovi: O jeho kšeftoch písal aj Kuciak

Dušan Pátek skončil ako viceprezident na Finančnej správe. Písal o ňom aj zavraždený novinár Ján Kuciak. Zobraziť galériu (2)
Dušan Pátek skončil ako viceprezident na Finančnej správe. Písal o ňom aj zavraždený novinár Ján Kuciak. (Zdroj: Finančná správa SR)

BRATISLAVA - Druhý najsilnejší muž na Finančnej správe skončil vo funkcii. Podľa medializovaných informácií mu mali krk zlomiť prepojenia na odsúdeného Ladislava Bašternáka. O Pátekovi písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak.

Pátek mal o uvoľnenie z funkcie požiadať zo zdravotných dôvodov, jeho nástupca ešte nie je známy. Informáciu o jeho odchode priniesol Glob.sk. Teraz už bývalý viceprezident mal byť v minulosti nápomocný aj Ladislavovi Bašternákovi, ktorému podozrivé vratky DPH vyplácal daňový úrad, ktorý patril pod Páteka.

Z Finančnej správy musel odísť aj Miroslav Kriak, ktorý mal spolu s Petrom Tóthom sledovať novinárov, medzi nimi aj zavraždeného Jána Kuciaka. 

Písal o ňom aj Kuciak

Kuciak písal aj o Pátekovi, konkrétne o jeho dcére. V článku na portáli Aktuality písal o jej väzbách nana schránku v daňovom raji v Karibiku. Článok vyšiel v decembri 2017, čiže dva mesiace pre Kuciakovou úkladnou vraždou. 

Dušan Pátek
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Finančná správa)

Podľa Kuciakových zistení spolupracovala s firmou Petroltrans aj Lucia Pátková, dcéra vtedajšieho viceprezidenta Finančnej správy Dušana Páteka. Spoločnosť Petroltrans zaplatila za posledné tri roky na dani z príjmov 1,1 milióna eur. Jej čistý obrat bol v tomto období 687 miliónov eur.

Kuciak vtedy požiadal o reakciu Finančnú správu, Pátekovu dcéru a aj samotného Páteka. Pátek odmietol, že by jeho dcéra mala mať niečo spoločné s firmou v daňovom raji, rovnako to poprela aj jeho dcéra. Kuciak bol však známy tým, že informácie získaval z otvorených zdrojov. Aj to, že Pátekova dcéra mala väzby na spomínanú firmu z Karibiku, mal zo Živnostenského registra Českej republiky, ktorý poslal aj na Finančnú správu.

Pátková vtedy priznala, že zápis pri organizačnej zložke firmy Petroltrans v Česku sa týka jej a figuruje tam v súvislosti s projektom, ktorý sa v Česku rozbiehal, ale nebol realizovaný.

Viac o téme: VraždaNovináriFinančná správaJán KuciakSledovanie novinárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu