BRATISLAVA - Po dovŕšení istého veku majú ľudia tendenciu ponárať sa s nostalgiou do minulosti a porovnávať ju so súčasnosťou. Platí aj to v prípade niektorých produktov, o ktorých sa akosi začalo na Slovensku tradovať, že za čias socializmus boli nielen chutnejšie, voňavejšie, ale navyše aj zdravšie. Samostatnou kapitolou sú napríklad mäsové výrobky, pri ktorých sa portál masodomov.sk snažil podrobne rozobrať všetky ich pozitíva a negatíva z čias súdruhov a "konfrontovať" ich s tými, ktoré máme na pultoch obchodov dnes. A ako to dopadlo?
Levičanke v jedle plávala ohava na FOTO: Prekvapivá reakcia reštaurácie, odchod s dlhým nosom
Lepšia chuť?
"Mäsové výrobky tých čias obsahovali bezpochyby viac mäsa. Tento fakt bol daný viacerými faktormi. Samotná surovina bola relatívne lacná a nemalo žiaden ekonomický význam nahrádzať ju napríklad drahšou sójou z dovozu. Nezabudnime aj na fakt, že miera životnej úrovne sa v tých časoch merala napríklad aj spotrebou mäsa. Tá v tých časoch dosahovala úctyhodných 84 kg na obyvateľa a rok. Dnes je to podpriemerných (v rámci EU) 50,2 kg," uvádza sa v článku.
V dnešných výrobkoch je vyšší obsah vody, ktorá sa v mäse viaže chemickými látkami. Kým v minulosti sa používali čisté, prírodné koreniny, v súčasnosti väčšie mäsospracujúce podniky nakupujú tzv. kombi zmesi, v ktorých je už všetko, vrátane emulgátorov. Kedysi sa mäso používalo najmä v čerstvom stave, čo tak isto malo svoj podiel na výslednej chuti výrobkov. Teraz sa nakupuje takmer z celého sveta a jeho trvanlivosť sa predlžuje rôznymi spôsobmi.
Samostatnou kapitolou je “vynález” separátu. Kosti so zvyškami mäsa sa pomelú a následne sa na základe rôznych fyzikálnych vlastností od seba oddelia, pričom vzniká akási pasta obsahujúca aj mikroskopické čiastočky kostí, ktorá sa pridáva do mäsových výrobkov. Toto všetko spolu vytvára rozdiel v chutnosti medzi výrobkami dnešnými a socialistickými.
Zdravšie?
"Ak máme pod slovom zdravšie na mysli zdravotnú bezpečnosť potravín, tak potom sú v súčasnosti najzdravšie mäsové výrobky, aké kedy v histórii ľudstvo malo. V byrokratickej a úzkoprsej EÚ to platí dvojnásobne. Ak si ale pod slovom zdravšie predstavujeme menej chémie, viac prírodných surovín, tak potom musíme skonštatovať, že za socializmu boli jedny z najzdravších mäsových výrobkov, aké si dokážeme predstaviť," napísal portál masodomov.sk.
Lokálny pôvod
Za socializmu bol, tak ako všetko ostatné, predaj mäsových výrobkov prísne riadený a naplánovaný. V každom okresnom meste sa dal nájsť menší alebo väčší mäsospracujúci závod, ktorý nakupoval živé zvieratá z Jednotných roľníckych družstiev najmä zo svojho okresu a výrobky zase vo väčšine prípadov skončili iba v danom okrese. Výnimkou boli iba podniky špecializované na výrobu trvanlivých salám alebo konzerv. Dodnes prežilo iba zopár zo socialistických mäsozávodov, a tie nakupujú mäso z celej EÚ, pričom ich výrobky sa dostávajú na pulty naprieč celou republikou cez distribútorov a logistické centrá. O lokálnom pôvode tak u stredných a väčších výrobcov nemôže byť ani reč.
Nedostatky socializmu
V prípade výroby a predaja mäsových výrobkov sa medzi hlavné nedostatky dá zaradiť nepravidelné a nedostatočné zásobovanie. Ak ste chceli zabezpečiť pre svoju rodinu lepšiu suchú salámu alebo kvalitnú šunku, museli ste tak urobiť po známosti. Aj kvôli tomu vznikla celá generácia drobných farmárov, mäsiarov a garážových výrobcov, kedy sa v čase zabíjačkovej sezóny zabíjali prasiatka, králiky, kačice, husi, morky takmer v každom druhom dome. Mäsové výrobky sa tak, ako niektorí iné produkty, nekupovali, ale zháňali.
"Na druhej strane ste mali ste istotu, že či si kúpite malokarpatskú salámu v Košiciach alebo v Bratislave, bude jej zloženie rovnaké. Bolo to vďaka jednotným normám. Takzvané ČSN platili v celej republike a boli záväzné pre všetkých výrobcov. K pozitívam tých čias patrilo aj prehľadné pomenovanie výrobkov a určitá “poctivosť” v ponuke. Ak patrila saláma do kategórie lacných výrobkov, zodpovedal tomu aj jej názov a cena, inými slovami turistická saláma bola turistická saláma a nehrala sa na uherák. Dnes sa môže pod honosným názvom skrývať aj podradný výrobok," uvádza v článku projektový manažér portálu Boris Halaj.
Podľa neho k notoricky známym neduhom plánovaného hospodárstva patrili aj priam katastrofálna úroveň služieb (z dnešného pohľadu), neochota (niekedy až arogancia) obsluhujúceho personálu, vzhľad a hygiena predajní, takmer nulový marketing, nepríťažlivé balenia a prezentácia tovaru. Toto všetko spolu tvorí výsledný zážitok z predaja aj samotného produktu, a mali by to vziať na zreteľ všetci zástancovia “starých dobrých čias”.
Podiel viny spotrebiteľa a štátnych orgánov
Predajcovia častokrát plnia naše želania. Čiže ak chceme, aby mali párky trvanlivosť 30 dní, aby šunka bola krásne ružová a nestála viac ako 4 eurá, potom nám ponúknu párky v cene 2,5 eura a šunku v cene 3,5 eura za kilo, ktoré vydržia zabalené celý mesiac.
Štátne orgány zase na Slovensku plnia častokrát ustanovenia noriem Európskej únie nad ich rámec, a tak napríklad nie je problém, ak bude v jaternici 20 rôznych “éčok”, ale problém nastane, ak do nej budeme chcieť pridať čerstvú krv. Nebude vadiť, ak párok zabalíme do ochrannej atmosféry tvorenej zmesou piatich-šiestich plynov, ale problém nastane, ak by sme ho chceli predávať nebalený, podobne tak štátne orgány nemajú žiadny problém s údenou krkovičkou, ktorá obsahuje 20 % mäsa, ale majú problém s údeninami, ktoré sa údia v tradičnej udiarni na bukovom dreve.
Zhrnutie všetkých kladov a záporov:
Mäsové výrobky za socializmu
Negatíva | Pozitíva |
nie vždy boli dostupné, dlhé rady pred obchodmi | menej chémie |
rovnaké celorepublikové normy (malá pestrosť) | rovnaké celorepublikové normy (istota pri kúpe) |
úzky sortiment | rovnaké celorepublikové ceny |
nepríťažlivé obaly, balenie, zlá kultúra predaja | viac mäsa |
zdravotné riziko | prírodné koreniny |
málo informácií | takmer 100 % lokálny pôvod |
takmer žiadne inovácie | relatívne lacné |
žiadne škandály a aféry (aspoň o nich nevieme) | |
menej vody | |
prevažne čerstvá vstupná surovina |
Mäsové výrobky v súčasnosti
Negatíva | Pozitíva |
neprehľadné názvy | vždy dostupné |
rôzna kvalita výrobkov s jedným názvom | široký sortiment |
multiregionálny až multinárodný pôvod surovín | neustále inovácie, novinky |
viac chémie a prídavných látok | príťažlivé obaly, reklama |
aféry a škandály | zdravotná bezpečnosť |
pri kvalite vysoká cena | množstvo informácií |
viac vody | |
menej mäsa | |
v niektorých výrobkoch separát | |
nekontrolovaný dovoz zo zahraničia |
Jednoznačný záver si musí urobiť každý sám, plusov je, ale zdá sa o niečo viac práve na strane mäsových výrobkov z “čias minulých”.