Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Procházka po dlhom čase konečne prehovoril: Na mušku si zobral najväčšiu krivdu Slovenska!

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Po dlhej dobe konečne prehovoril! Chcel byť premiérom, dnes nielen že nie je v politike, ale ani o ňom nepočuť. No dnes sa to prelomilo. Radoslav Procházka napísal komentár k aktuálnemu dianiu na Slovensku.

Bývalý člen KDH, poslanec a predseda Siete sa vyjadril k Mečiarovým amnestiám. Ich zrušenie podporil, no vyjadril niekoľko "disharmonických tónov". Komentár napísal pre Hospodárske noviny. Podľa neho Mečiarove amnestie nemali absolútne žiadne opodstatnenie - ani právne, ani morálne. Právo udeliť amnestie v podobe, v akej je to v slovenskej ústave, sa z nich stáva "iba" úradnícka kompetencia.

Rétoricky nezostal nič dlžný a jeho formulácia viet je čisto "procházkovská". "Kde sme sa fakt dostali na tenký ľad, sú výzvy Ústavnému súdu, aby vypočul tzv. hlas verejnosti, a snahy dosiahnuť také jeho zloženie v danej veci, aby neboli žiadne obavy o jej výsledok. Much wow, chcelo by sa povedať, ak by som ešte vedel, ako vyzerá Facebook. Tam to asi funguje. Mimochodom, tie obavy sú zbytočné, na Ústavnom súde dnes určite nesedí sedem sudcov, ktorí by boli ochotní zrušiť zrušenie amnestií, výzvy-nevýzvy," píše Procházka.

Vychválil tlak verejnosti, no na Ústavný súd by verejnosť tlačiť nemala. Považuje to za nebezpečné. "To sa totiž dostávame do modelu, v ktorom poistky proti väčšine majú fungovať ako jej nástroj, v ktorom korektív spoločenskej nálady má, naopak, za úlohu napĺňanie jej aktuálnej objednávky a v ktorom sa ochrana ústavnosti redukuje na pečiatkovanie rozhodnutí, majúcich mediálny punc verejnej podpory."

Ako ďalej píše, podpora ľudu v niektorých otázkach musí byť z rovnice právnikov vynechaná. "Dnes vieme, čo je dobré. A zajtra to budeme vedieť tiež, lebo veď kto rozhodne, či si národ pýta tú správnu vec? No ten národ predsa! Ako by sa ten mohol pomýliť? Keď zavedie vzdelanostný cenzus pre starostov? Veď to je tiež rozumné, aj elity to pýtajú. Alebo daňový cenzus na pasívne volebné právo? To by bolo spravodlivé, o peniazoch štátu by konečne rozhodovali iba tí, ktorí mu ich dávajú. Argument šikmej plochy? Určite?," pýta sa básnicky niekdajší poslanec, ktorý v parlamentných voľbách v roku 2016 totálne prepadol.

Na záver uviedol, že ústavný súd, ktorý by mal počúvať názory ľudí, vôbec nepotrebujeme. Ombudsmanka a ústavní súdcovia sa majú poďla neho vyslovene nepáčiť. "Urýchlime trochu dejiny, porátajme sa s touto unavenou partokratickou konštitučnou demokraciou, kde má verejná ochrankyňa práv a Ústavný súd v popise práce sa aktuálnej väčšine vyslovene nepáčiť, a doprajme si sviežu ľudovodemokratickú ústavnosť, v ktorej aj ombudsmanka aj ústavní sudcovia budú pozorne načúvať verejnej mienke. Beztak nás takéto dejiny čoskoro dobehnú,"  tvrdí Procházka.

Niekdajší nádejný líder pravice dnes už nie je v politike. Vláda ho možno "pretlačí" na dobre platené miesto sudcu v Luxemburgu. Vláda odobrila kandidatúru R. Procházku na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu 28. septembra. Túto kandidatúru vzhľadom na Procházkovu politickú minulosť a chyby, ktorých sa dopustil, sprevádzala kritika.

Nikto nespochybňoval jeho odbornú pripravenosť, ale spochybňoval sa jeho morálny kredit. Ozvali sa aj hlasy, ktoré prípadný post sudcu v Luxemburgu pre Procházku označili za "trafiku", ktorú mal dostať na základe politických dohôd. To ale expolitik odmietol. Ešte pred rozhodovaním poradného výboru sa Procházka rozhodol k 31. októbru vzdať poslaneckého mandátu aj členstva v strane Sieť, ktorú zakladal.

Procházka bol už druhý kandidát, ktorého nám na post dodatočného sudcu odmietli. Mária Patakyová neprešla výberom pre neznalosť francúzštiny - pracovného jazyka súdu. 

Viac o téme: Radoslav ProcházkaSieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu