Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Blaha zo Smeru o bruselskom diktáte: EÚ nerozhoduje, či budeme mať na Slovensku multikulti!

Ľuboš Blaha
Ľuboš Blaha (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Návrhy zákonov, ktoré predložila Národnej rade SR opozícia, boli zlé a nepripravené. V súvislosti s kritikou, že na májovej schôdzi parlamentu prešiel z 57 opozičných návrhov len jeden, to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 povedal poslanec strany Smer-SD Ľuboš Blaha. Okrem toho sa vyjadril aj na tému bruselského migračného diktátu.

"Treba pripraviť zákony, ktoré sú kvalitné," vyhlásil. Podľa Jaroslava Pašku (SNS) boli opozíciou navrhované témy vhodné na konzultovanie, na druhé čítanie však neboli dostatočne pripravené. "Koalícia kreuje návrhy a opozícia prichádza s námetmi, preto treba vyladiť vzťahy medzi koalíciou a opozíciou," myslí si Paška. Poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) naopak trvá na tom, že návrhy boli jednoduché a konkrétne, nebol však dostatok politickej vôle na ich prijatie. Vyjadril presvedčenie, že väčšina v parlamente naďalej nedelí legislatívne návrhy na dobré či zlé, ale na koaličné a opozičné. "Dali sme 57 návrhov, pripravení sme boli, ale koalícia chce politikárčiť," povedal s tým, že na ďalšiu schôdzu preto nepredložili ani jeden návrh. V budúcnosti chce opozícia podľa neho oslovovať predsedov poslaneckých klubov, prípadne urobiť nulté čítanie v parlamente, a tak hľadať politickú podporu.

Témou diskusnej relácie bolo aj nadchádzajúce predsedníctvo Slovenska v Európskej rade, ktoré sa začína prvého júla. Podľa Blahu musí Slovensko ukázať, že dokáže zvládnuť všetky s tým prichádzajúce úlohy. Predsedníctvo EÚ môže Slovensko podľa neho využiť na ovplyvňovanie záležitostí, pred ktorými EÚ stojí, ako je imigrácia, kríza v Grécku a na Ukrajine či nárast fašizmu v Európe. "Musíme ale presadzovať aj národné záujmy," vyhlásil s tým, že v oblasti imigrácie môže SR presadzovať napríklad otázku ochrany hraníc, no môže odďaľovať otázku povinných kvót. Aj Viskupič je presvedčený, že je v záujme všetkých, aby Slovensko obstálo v predsedníctve. "Je to výzva a je to šanca", povedal. Milan Krajniak zo strany Sme rodina Borisa Kollára kritizoval časť programu predsedníctva, ktorá hovorí o posilňovaní kompetencií EÚ a právomocí parlamentu, s čím nesúhlasí. Slovensko by podľa neho nemalo EÚ stále ustupovať. "Musíme byť rebeli, aby sme od EÚ niečo dosiahli, inak nebudeme mať rešpekt," zdôraznil. 

Diskutujúci sa dotkli aj témy migrácie, ktorou sa bude musieť slovenské predsedníctvo v nasledujúcom polroku zaoberať. Blaha v tejto súvislosti opäť vyjadril ostrý nesúhlas Smeru-SD s povinnými kvótami na prijímanie utečencov. "Islamofóbiu treba na Slovensku tlmiť, Brusel ale nemôže rozhodovať o tom, či tu budeme mať multikulturálnu spoločnosť. Musí prebehnúť verejná diskusia, inak nám tu hrozí viac extrémizmu," povedal. Kvóty sú aj podľa Viskupiča "zlyhávajúcou politikou EÚ", keďže nerešpektujú vôľu imigrantov, do ktorej krajiny chcú ísť. Aj Viskupič je presvedčený, že na Slovensku bude musieť prebehnúť verejná debata, ale s ponúkanými východiskami. "Musíme si chrániť vlastné hranice, aby nám sem neprúdili státisíce, ak sa sem ale dostanú, musíme sa o nich vedieť postarať, musíme ich rešpektovať a musíme prijať kroky, ako ich vrátiť domov," zdôraznil.

Viac o téme: ViskupičBlahaKrajniakPredsedníctvo SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu