Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zákaz najpoužívanejšieho prípravku v poľnohospodárstve: Obava z rakoviny, používa sa aj u nás

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PARÍŽ - Medzinárodné centrum pre výskum rakoviny (IARC) označilo látku glykofosát za pravdepodobne karcinogénnu pre človeka a Francúzi na túto správu zareagovali úplným stiahnutím najpoužívanejšieho herbicídu na svete zo svojho trhu.

Kontroverzný pesticíd glykofosát obsahuje svetovo najpoužívanejší herbicíd Roundup, ktorý po správach o možných karcinogénnych účinkoch Francúzi zakázali. Herbicíd, ktorý pochádza z amerického biotechnologického laboratória Monsanto, hojne používali amatérski záhradkári, ako aj profesionálni farmári.

Európa ustúpila lobby USA: Nebezpečné pesticídy spôsobujú rakovinu a mužskú neplodnosť!

Francúzska ministerka pre ekológiu Ségolène Royalová pre médiá povedala, že „Francúzsko sa musí postaviť do útoku proti zakázaným pesticídom.“ Francúzi odteraz v záhradných centrách nebudú predávať Roundup od firmy Mosanto, ktorý sa na trhu objavil už v roku 1970 a stal sa najpredávanejším herbicídom sveta, uvádza Independent.co.uk.

Štúdie z USA, Kanady a Švédska preukázali možnú súvislosť medzi používaním glykofosátu a vznikom nádorového Hodgkinovho lymfómu. Spoločnosť Monsanto však závery IARC napadla a komentovala s tým, že relevantné vedecké údaje boli z výskumu vylúčené. „Všetky uvedené použitia glykofosátu sú bezpečné pre ľudské zdravie... Každý herbicíd na trhu spĺňa prísne štandardy stanovené regulačnými a zdravotnými úradmi na ochranu ľudského zdravia,“ konštatovala Monsanto.

Zákaz najpoužívanejšieho prípravku v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Používa sa takmer všade

Ako uvádza Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) na svojej stránke, vychádzajúc z informácií francúzskeho denníka Le Monde, „glykofosát je dnes najpoužívateľnejším herbicídom na svete a je výrazne prítomný v životnom prostredí. Používa sa vo viac ako 750 produktoch určených pre poľnohospodárstvo, lesníctvo a urbánne aplikácie.“ Jeho používanie sa zvýšilo aj s príchodom geneticky modifikovaných plodín a  „možný zákaz glyfosátu by bol pre priemyselný model poľnohospodárstva úderom, ktorý od zákazu prášku DDT začiatkom sedemdesiatych rokov minulého storočia nemá obdobu a zrejme by ho i prekonal,“ pokračuje správa SPPK.

Zákaz najpoužívanejšieho prípravku v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Roundup Weedkiller Australia)

„Medzinárodné centrum pre výskum rakoviny spadá pod Svetovú zdravotnícku organizáciu a jeho stanoviská sa tešia vysokej úrovni uznania zo strany vedeckej komunity a sú vypracované podľa procedúry, ktorá je už 40 rokov nemenná,“ vysvetľuje SPPK s tým, že „pokiaľ ide o pokusy na zvieratách, niektoré preukázali, že hviezdny herbicíd firmy Monsanto spôsobuje okrem iného poškodenia na úrovni chromozómov, ktoré sú prvým štádiom vzniku rakoviny.“ SPPK ďalej dodáva, že kritika Roundupu (a glyfosátu) zo strany vedeckej komunity nie je ničím novým, pretože „za posledných 20 rokov množstvo vedeckých štúdií poukázalo na závažné zdravotné riziká spojené s vystavením ľudského organizmu tomuto produktu syntetickej chémie.“

Viac o téme: GlykofosátRoundup
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu