Evolúcia v životnom štýle: Táto dedina bojuje proti možnej ekonomickej kríze a vie, ako na to! | Topky.sk

°C

Streda, 11. december 2019. Meniny má Hilda, zajtra Otília.

Evolúcia v životnom štýle: Táto dedina bojuje proti možnej ekonomickej kríze a vie, ako na to!

Ungersheim
Ungersheim
Zdroj: YouTube/La Quotidienne
07.02.2016 08:35

PARÍŽ - V obci Ungersheim, ktorá má 2200 obyvateľov a leží v departemente Horný Rýn asi 20 kilometrov od Mylhúz, sa teraz koná trh. Žiadny miestny pamätník nevie o tom, že by to tak skôr bývalo. Ale dnes tu každé piatkové ráno zeleninárska farma pôsobiaca v obci od roku 2012, úplne nová miestna konzerváreň, rovnako ako predavač vajec vystavujú a predávajú svoju produkciu na námestí pred radnicou.


Slovenská vedkyňa o nebezpečných vakcínach a imunite: Medzi ľuďmi sa šíria poplašné správy!

Cieľom Ungersheimu je zabezpečiť potravinovú sebestačnosť obce a vytvoriť miestnu produkciu "od zrna po tanier", teda ponúkať obyvateľom lokálne potraviny. Dnes sa potraviny, ktoré jeme, dovážajú stovky a niekedy aj tisíce kilometrov väčšinou kamiónom.

"V prípade krízy, najmä ropnej, by sme sa mohli vzápätí ocitnúť na holičkách. Sme obklopení stovkou hektárov poľnohospodárskej pôdy, ktorá je ale vyhradená monokultúram, ako je obilie alebo kukurica, určeným na export," hovorí starosta obce Jean-Claude Mensch.

Obecná rada sa rozhodla s týmto paradoxom skoncovať a v roku 2012 začala využívať časť zo 40 hektárov poľnohospodárskej pôdy, ktorá jej patrí, aby prispela k výžive obyvateľstva. Založila biozeleninárstvo Jardins du Trèfle rouge (Záhrady červenej ďateliny), ktoré zamestnáva 25 osôb. Toto zeleninárstvo teraz už produkuje asi 30 ton sezónnej zeleniny ročne. Svoje výrobky neponúka len na piatkových trhoch, ale týždenne pripravuje 150 košíkov zeleniny, ktoré predáva domácnostiam v obci a v okolí. Denne tiež dodáva potraviny miestnej škole.

Evolúcia v životnom štýle:
Zdroj: YouTube/La Quotidienne

Obec sa už v roku 2009 rozhodla podávať školákom stopercentnú bio stravu a dnes si želá, aby ich jedlo bolo vyrobené na mieste a aby pochádzalo z miestnych potravín. Nová bio kuchyňa, ktorá funguje od jari 2014, pripravuje 500 jedál denne a zásobuje školskú jedáleň v obci, ale aj školy v okolí. "To preto, aby sme zaistili ekonomickú rovnováhu," cituje denník Le Monde starostu Menscha.

Vlani v auguste tu začala prevádzku konzerváreň, kde pracuje šesť miestnych dôchodcov. Produkuje týždenne 600 až 1000 pohárov s prebytkami zo zeleninárstva a ďalšej zeleniny.

Obec, ktorá bude nakoniec obrábať šesť hektárov, rozvíja nielen bio poľnohospodárstvo, ale aj produkciu bez neobnoviteľnej energie. "Pracujeme s dvoma koňmi, nepoužívame na hnojenie žiadnu chémiu, len organický materiál pochádzajúci z obce. A zavlažovanie, ktoré čoskoro uvedieme do prevádzky, bude fungovať na základe solárnej energie," vysvetľuje mladý farmár Jean-Sébastien Cuisnier. Obec tiež plánuje, že ponúkne dobrovoľníkom prácu pri zbere výmenou za zeleninu a ovocie za nízku cenu.

Evolúcia v životnom štýle:
Zdroj: YouTube/La Quotidienne

Tieto iniciatívy obce prijímajú jej obyvatelia väčšinou kladne. "Dobrým argumentom sú kvalita a čerstvosť potravín," uisťuje Lucile Zwingelsteinová, ktorá pripravuje koše dodávané zo zeleninárstva Jardins du Trèfle rouge. "Dnes ľudia chcú zdravé produkty," potvrdzuje obyvateľka obce Valérie Stoesserová. A na nákup zeleniny nemusia jazdiť automobilom. To je zaujímavé, najmä pre mnohých starých ľudí, ktorí si môžu kúpiť čerstvú zeleninu v obci, uvádza.

Aby obec povzbudila obyvateľov ku konzumácii miestnych potravín, zaviedla vlani v júli miestnu menu nazvanú radis. Platba v radisoch umožňuje využívať nižšie ceny. "Viem, že všetky tieto iniciatívy vyžadujú evolúciu v životnom štýle a kultúrny vývoj, ktorý nemožno nastoliť dekrétom a ktorý vyžaduje čas," hovorí starosta Jean-Claude Mensch.


Galéria

Ungersheim

Nástroje k článku



ZDROJ: ČTK, szFoto a
VIDEO: YouTube/La Quotidienne

Nahlásiť chybu

Tagy

Najčítanejšie články