Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Očité svedectvá severokórejských utečencov: Kim robí na ľuďoch strašné chemické pokusy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PCHJONGJANG - Pod dlhých rokoch sa im konečne podarilo prekročiť hranice, aby mohli celému svetu povedať pravdu o tom, aké pokusy museli vykonávať na vlastných krajanoch. Odborníci sú presvedčení, že Severná Kórea splieta diabolské plány.

Expertovi na vývoj biochemických zbraní, ktorý chce zostať v anonymite, sa začiatkom júna podarilo utiecť z výskumného centra situovaného pri hraniciach s Čínou cez Filipíny. Dostal sa až do Európy a so sebou priniesol nielen osobné svedectvo, ale aj dôkazy o tom, na čom sa musel spolupodieľať. Organizácii bojujúcej za ľudské práva údajne odovzdal 15 gigabajtov informácií, ktoré so sebou zobral na dátovom nosiči. Podľa jeho svedectva robí Severná Kórea nebezpečné chemické pokusy na ľuďoch. Muž, ktorý je známy pod priezviskom Lee, sa koncom júla chystá podať svedectvo Európskym parlamentom.

Päť konšpiračných teórií, ktoré sa ukázali ako pravdivé: Teraz si želáme, aby to bol len zlý sen

„Už v minulosti sme sa dozvedali o pokusoch vykonávaných na ľuďoch v zajateckých táboroch,“ povedal Greg Scarlatoiu, riaditeľ amerického výboru pre ľudské práva so sídlom v Severnej Kórei a zdôraznil, že Leeho dôkazy by jednoznačne Severnú Kóreu usvedčovali z testovania chemických zbraní na väzňoch. Leeho svedectvo sa objavilo len pár mesiacov po tom, ako bývalá severokórejská zajatkyňa opísala svoje zážitky zo zajateckého tábora, kde bola nútená jesť žaby a hmyz a absolvovať bolestivý potrat.

Očité svedectvá severokórejských utečencov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Deti sa snažili zachrániť dýchaním z úst do úst

Lee však nie je jediný, kto sa rozhovoril o tajných chemických pokusoch na ľuďoch. Minulý rok vypovedal dôstojník severokórejských špeciálnych síl Im Cheon-yong pre The Telegraph, ktorý v roku 1990 utiekol do Južnej Kórey, že Severokórejčania robia pokusy na deťoch s telesným a mentálnym postihnutím. „Pre biologické bojové testy sme potrebovali objekty,“ poznamenal. „Spočiatku používali chemické látky len na myšiach a pozorovali, ako zomreli. Potom ich vyskúšali na ľuďoch a ukazovali nám, ako zomierajú. Videl som to na vlastné oči,“ dosvedčil Cheon-yong.

Ďalším, kto opísal testy na ľuďoch, bol Kwon Hyuk, bývalý šéf severokórejských bezpečnostných síl. Hovoril o plynových kontrolách, v ktorých na väzňoch robili neľudské experimenty. Technici ich držali v sklenených komorách napustených plynom až dovtedy, kým nezomreli: „Bol som svedkom toho, ako v komore zabili celú rodinu – rodičov s dvomi deťmi. Rodičom bolo na vracania a zomierali, ale na poslednú chvíľu sa deti snažili zachrániť dýchaním do úst.“ Hyuk bol v tom čase presvedčený, že si takú smrť zaslúžia, že môžu za chudobu a problémy Severnej Kórey.

Očité svedectvá severokórejských utečencov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Počula som ich bolestivé výkriky

Podobné skúsenosti mala aj bývalá politická väzenkyňa Lee Soon-ok, ktorá o porušovaní ľudských práv svedčila pred americkým senátom v roku 2002. Opisovala, že videla mnoho väzňov ležiacich nehybne na svahu kopca pri tábore. Krvácalo im z úst a boli obklopení podivnými výparmi. Sama bola nútená vybrať v tábore 50 zdravých žien a dať im skonzumovať otrávený pokrm. „Vonku som počula ich bolestné výkriky. Všetky vracali krv. Bolo to peklo. Do dvadsiatich minút boli mŕtve,“ opísala.

Severná Kórea by mohla na základe odhadov vyrábať 4 500 ton chemických činidiel, ale má kapacitu na to, aby vyrábala až 12-tisíc ton ročne, uvádza 38north.org. Režim údajne produkuje kyanovodík, fosgén, sarín, tabun či chlór a ďalšie jedovaté plyny. Okrem toho, krajina mala v roku 1990 poskytnúť chemické zbrane a technológie Egyptu, Iránu, Sýrii a Líbyi.

Vláda oficiálne akékoľvek chemické zbrane popiera, avšak, je jednou z krajín, ktoré nepodpísali Dohovor o chemických zbraniach. Takisto popiera existenciu politických táborov. Ako ale vo februári varovalo juhokórejské spravodajstvo, v predchádzajúcom roku Severná Kórea vykonala niekoľko rozsiahlych vojenských cvičení, ktoré zahŕňali aj chemické a biologické zásahy. „To sú jasné signály plánovaného biochemického útoku. Veríme, že ide o skutočnú hrozbu,“ povedal podľa The Telegraph juhokórejský dôstojník Chosun Ilbo.

Viac o téme: Chemický experimentPokus na ľuďoch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu