Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šéf slovenskej armády priznáva: Máme problém v každej oblasti!

Peter Vojtek
Peter Vojtek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Stíhačky, pozemnú techniku, ale aj kontrakty vojakov musí riešiť vedenie rezortu obrany a armády po tom, ako im dnes kabinet schválil základný dokument – Bielu knihu o obrane SR.

My máme problém v každej oblasti,“ otvorene priznáva prvý muž armády Peter Vojtek. Peniaze na obranu sa v ostatných rokoch stále viac scvrkávali a šetrilo sa kde sa dalo. Aktuálne riešia veľké problémy s poruchovosťou nadzvukových bojových lietadiel MiG-29, ktorá sa oproti predchádzajúcim rokom veľmi zvýšila. „Problém s MiG-mi je v tom, že lietadlá sú dosť zastarané, končia nám tam životnosť jednotlivé systémy, z ktorých sú MiG-y zložené,“ vysvetlil náčelník Generálneho štábu OS SR Vojtek.

Veľmi sa to prejavuje najmä pri motoroch – generálka každého z nich je drahšia ako milión eur, problémy sú aj s navigačným i systémami. Rezortu sa už síce podarilo dosiahnuť, že poruchovosť sa znížila, ale napriek tomu musia rozhodnúť, ako ďalej. Okrem ďalšej nákladnej prevádzky pripúšťa Vojtek aj iné riešenia. Niektoré štáty si celú ochranu vzdušného priestoru objednávajú od cudzích armád. Do úvahy prichádza aj nájdenie iného lietadla za ekonomicky výhodnejších podmienok. „Sú krajiny, ktoré nekupujú techniku, ale kupujú si prevádzkové hodiny, kupujú si službu. To znamená, že majú lietadlo na ploche letiska, ale ho nevlastnia,“ vysvetlil Vojtek. Jasnejšie by malo byť v otázke budúcnosti bojového letectva na jeseň.

V prípade pozemnej techniky, kde je až 70 percent po dobe životnosti, by ešte tento rok chceli vybrať základné zbraňové systémy, ktoré sa budú obmieňať. Podľa Vojteka sú prioritou bojové vozidlá pechoty, iné obrnené vozidla, ako aj ďalšia modernizácia techniky. „Nerušíme žiadnu spôsobilosť, neškrtáme žiadny zbraňový systém,“ vysvetlil Vojtek aktuálny prístup vedenia. 

Podľa Vojtekových slov skončia v armáde byrokratické činnosti a presúvajú sily k bojovým jednotkám. „Reorganizujeme naše Ozbrojené sily SR tak, že vytvoríme nový bojový prápor,“ ohlásil šéf armády ďalší zámer. Teraz má armáda päť takých práporov, nový má vzniknúť na východe krajiny a vyzbrojiť ho už chcú novou technikou. Sídliť bude v niektorej zo súčasných posádok, ktorá bude potrebovať najmenšie úpravy. Okrem tohto plánujú zlúčenie a centralizáciu logistických spôsobilostí jednotlivých druhov síl. Riešiť budú aj skladové hospodárstvo, chcú ho zefektívniť. V armáde majú dosť prebytkov ešte z obdobia delenia štátu. „Dostali sme systémy, ktoré už dnes nepoužívame, a musíme sa ich zbaviť,“ poznamenal Vojtek s tým, že ide napríklad o niektoré druhy rakiet. 

Jedným z prvých krokov by mala byť aj príprava zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov. „Po ôsmich rokoch aplikácie tohto zákona prichádzame na to, že sú tam veci, ktoré potrebujeme vylepšiť,“ povedal Vojtek. Ide najmä o zámer predĺžiť dobu služby vojakov, ako aj zapracovanie zmien v systéme ich sociálneho zabezpečenia predĺženie doby služby. Potrebujú umožniť vojakom, aby dlhšie slúžili. Dnešný zákon paradoxne striktne stanovuje, ako dlho majú vojaci slúžiť, čo ich aj obmedzuje. Vojak pri nástupe do OS musí prijať záväzok (kontrakt) na 3 až 6 rokov, dĺžka závisí aj od hodnosti. Tento systém je podľa Vojteka nadstavený tak, že v 36 až 40 rokoch sa vojak dostane do bodu, keď už nemôže pre vekový limit ďalej pokračovať.

„To sa nám nezdá vôbec normálne, pretože máme prepustiť človeka, ktorý chce slúžiť, ktorý je užitočný pre systém a v konečnom dôsledku vytvára záťaž, pretože prejde do zákona o sociálnom zabezpečení a musíme ho vlastne platiť,“ vysvetlil. Títo odchádzajúci vojaci sa totiž ešte podľa pôvodných pravidiel stávajú poberateľmi výsluhových dôchodkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu