Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slovensko plné jedov!

Aktivista Greenpeace pracuje pri odstraňovaní nebezpečných chemikálií v sklade v Tekovských Lužaoch. Zobraziť galériu (3)
Aktivista Greenpeace pracuje pri odstraňovaní nebezpečných chemikálií v sklade v Tekovských Lužaoch.

SLOVENSKO - Ochranári na Slovensku bijú na poplach! Podľa nich sa na našom území nachádzajú stovky skladov s nebezpečnými toxickými pesticídmi. !

Odborníci tvrdia, že nedávny nález niekoľkých ton jedovatých látok nájdených pod zemou v areáli firmy v Nedede (okres Šaľa) je iba špičkou ľadovca. Po celom Slovensku sú stovky opustených poľnohospodárskych skladov s chemikáliami, ktoré ohrozujú pôdu a spodné vody Podľa výsledkov Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) len štvrtina zo skladov s chemickými postrekmi v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji, ktoré navštívili v posledných mesiacoch, neohrozuje okolie. „Zo 155 objektov, ktoré sme skontrolovali, spĺňalo požiadavky na skladovanie pesticídov 24,“ tvrdí hovorca SIŽP Michal Štefánek.

„Nebezpečné látky, ktorých škodlivosť potvrdili laboratórne testy, sa musia okamžite likvidovať. Mal by sa o to postarať štát,“ povedala Kateřina Věntusová z Greenpeace. V mnohých skladoch sú jedy voľne rozsypané, takže keď cez deravú strechu dovnútra prší, môžu s dažďom prenikať až do spodných vôd. Nebezpečnú žieravinu hydroxid sodný našli ochranári v Tekovských Lužanoch. Sklad sa nachádza blízko cesty a pokojne sa v ňom mohli hrať deti.

„Žieravina by človeku poleptala pokožku i oči,“ hovorí Juraj Rizman z Greenpeace.Jeho slová potvrdila aj Ida Wollentová z organizácie Ipeľská únia, ktorá monitorovala sklady.

Alarmujúcu situáciu niekde dočasne vyriešili ochranári, ktorí jedy naložili do špeciálnych sudov. Alarmujúci stav komplikujú neprehľadné majetkové vzťahy skládok, kedysi patriacich družstvám, ktoré už dávno zanikli. Štát potrebuje na ich likvidáciu asi 10 miliárd Sk.

Situáciu môže vyriešiť zákon o environmentálnych záťažiach, ktorý presne určí, kto a ako má skládky likvidovať, a kto za ne ponesie zodpovednosť. Podľa Vlasty Jánovej z ministerstva životného prostredia hoci je už zákon pripravený, na schválenie do vlády sa zrejme dostane až v septembri budúceho roka. Definitívne ho prijmú asi až v roku 2008.


Ako je to u nás?

Inšpektori zo SIŽP predpokladajú, že nielen v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji sú desiatky chátrajúcich skladov pesticídov. Podobná situácia môže byť na celom Slovensku. Podrobný prieskum sa však zatiaľ robil len v týchto dvoch krajoch, pretože aktivisti miestnej ochranárskej organizácie Ipeľská únia vypracovali presný zoznam skládok. Ministerstvo životného prostredia teraz robí monitoring všetkých environmentálnych záťaží na celom území Slovenska. Podľa Vlasty Jánovej by mala byť ich presná databáza uzavretá do konca roka 2008.


Čo sú pesticídy

Pesticídy sú chemikálie používané v poľnohospodárstve proti rastlinným alebo živočíšnym škodcom a sú zdraviu nebezpečné. Nebezpečný je napríklad toxafén, ktorý môže poškodiť pečeň, obličky, štítnu žľazu a imunitný systém.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu