Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Analytik: Materiál o Valuchovi nebol určený USA, ale iránskej verenosti

Matej Valuch
Matej Valuch (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Správy a materiál odvysielaný iránskymi médiami o slovenskom občanovi, ktorého označili za špióna, neboli určené pre USA a zahraničie, ale pre iránsku verejnosť. Domnieva sa to bezpečnostný analytik Milan Žitný.

"Blížia sa v Iráne voľby," pripomenul s tým, že podľa jeho názoru bolo treba vyvolať "obraz nepriateľa", s ktorým sa dokážu iránske bezpečnostné zložky vysporiadať. "Teda ten materiál, ktorý odvysielali iránske médiá, nebol určený pre Spojené štáty americké a zahraničie, ale pre iránskych obyvateľov. V posledných dvoch dňoch som prípad podrobne študoval," dodal Žitný.

Podľa jeho slov druhý moment, ktorý dáva veľkú dôležitosť, je, že správa o údajnom slovenskom špiónovi sa objavila v iránskych médiách približne v tom čase, keď boli prerušené rokovania s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE) o rámcovej dohode o vstupe inšpektorov. Inšpektori OSN chceli preveriť podozrivý iránsky jadrový výskum.

Zastupiteľskému úradu SR v Teheráne sa dosiaľ stále nepodarilo vstúpiť do kontaktu so zadržiavaným Slovákom, ktorého zatkli iránske úrady minulý týždeň pre podozrenie zo špionáže. "Snažíme sa o to diplomatickou cestou, zatiaľ sa to nepodarilo," uviedol v stredu 23. januára hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel. Ako predtým zdôraznil, slovenský rezort diplomacie na prípade intenzívne pracuje a podnikne ďalšie potrebné kroky.

Iránska tlačová agentúra Mehr informovala o odhalení skupiny údajných špiónov pracujúcich pre americkú CIA ešte 17. januára. Iránske ministerstvo zahraničných vecí podľa nej uviedlo, že k odhaleniu došlo v rámci "nepretržitých a promptných operácií", ktorých časť sa vykonávala napríklad aj vo Francúzsku či v ďalších krajinách.

Slovenského občana Mateja Valucha (26), ktorého označili za spojku CIA a vykonávateľa tajného plánu CIA, podľa tlačovej agentúry zadržali iránski bezpečnostní agenti spolu s "ďalšími členmi protiiránskej skupiny".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu