Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Šťastný návrat Mateja Valucha z Iránu: Rodičia ho videli po polroku trápenia!

Matej Valuch Zobraziť galériu (8)
Matej Valuch (Zdroj: MZV SR)

BRATISLAVA - Slovák Matej Valuch, ktorý bol v Iráne zadržiavaný ako údajný špión americkej CIA, je už na Slovensku. Našej diplomacii sa s iránskou stranou podarilo dohodnúť na jeho prepustení.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák to oznámil dnes na tlačovej konferencii, na ktorú priviedol aj Valucha. "Naše rokovania s iránskou stranou, ktoré od 15. januára prebiehali stále, nepretržite, každodenne, boli veľmi zložité a náročné a veľakrát sme sa cítili ako na hojdačke, boli úspešné. Dosiahli sme s Iránom dohodu o prepustení nášho občana z iránskeho väzenia," vyhlásil.

Matej Valuch priletel na Slovensko ešte vo štvrtok komerčnou linkou. "Chcem povedať, že nie som žiaden špión," povedal Valuch, ktorý však o žiadnych detailoch jeho zadržiavania rozprávať nechcel, keďže je ešte unavený z cesty. "Je to veľmi prijemný pocit počuť zase slovenčinu a vidieť Bratislavský hrad," poznamenal.

Návrat Mateja Valucha na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Podľa vlastných slov ani nedokáže vysvetliť, prečo ho iránske úrady takto označili. "Najlepšie to vedia asi oni sami. Ja som pôsobil ako headhunter v Iráne - pracoval som na podobných projektoch napríklad na Slovensku alebo v Budapešti," priblížil prepustený Slovák.

Otázka toho, ako vzniklo video iránskej televízie, v ktorom sa Valuch priznáva, že je špiónom CIA, však dnes ostala nezodpovedaná. "Ja si myslím, že by sme sa naozaj do týchto detailov v tejto chvíli nemali púšťať. Tá záležitosť je citlivá, je živá. Ja nechcem, aby sme skomplikovali v tejto situácii život ani Matejovi, ani našu ďalšiu komunikáciu s touto krajinou," odpovedal za zadržiavaného minister.

Návrat Mateja Valucha na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Valucha prepustili z iránskeho väzenia ešte v stredu (6. 2.) v neskorých večerných hodinách. V sprievode slovenského konzula bol potom dopravený na zastupiteľský úrad v Teheráne. Následne sa podarilo ministerstvu vybaviť všetky potrebné dokumenty tak, že už vo štvrtok popoludní (7. 2.) mohol Slovák odcestovať domov. "Ten môj prípad sa podarilo vyriešiť v takom čase, čo je skoro až nereálne," priznal Valuch. O svojich zážitkoch vo väzení vydal knihu Univerzita samoty>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu