Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Figeľ podporuje diplomaciu pri väznenom Slovákovi Valuchovi

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda KDH Ján Figeľ podporil snahu slovenskej diplomacie v prípade slovenského občana Mateja Valucha (26), ktorý je pre údajnú špionáž zadržiavaný v Iráne. V tejto súvislosti ponúkol aj podporu KDH v európskych inštitúciách a v rámci Európskej ľudovej strany. Informoval o tom hovorca KDH Matej Kováč.

Figeľ sa dnes s podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom zhodol na dôležitosti rešpektovania medzinárodných zmlúv a ochrany ľudských práv zo strany Iránu. Ako informoval Kováč, Slovensko sa dnes v tretích krajinách môže oprieť o solidaritu európskeho a medzinárodného spoločenstva, o mechanizmy EÚ a OSN. "Nikdy v minulosti slovenskí občania nemohli využívať v núdzi takú možnosť, ako je Európska diplomatická služba. Je potrebné v oprávnených prípadoch využiť tento nový spoločný nástroj," povedal Figeľ. Ako ďalej informoval Kováč, minister Lajčák ubezpečil o intenzívnej komunikácii nielen s Teheránom, ale aj s Bruselom. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí podniká všetky opatrenia na diplomatickej a politickej úrovni pre riešenie situácie.

Slovenskej diplomacii sa však stále nepodarilo spojiť s Matejom Valuchom. „Robíme všetko preto, aby v zmysle medzinárodných platných dohôd a záväzkov, aby nám bol umožnený kontakt, ale iránska strana zatiaľ neodpovedá,“ povedal po rokovaní vlády minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Priznal, že používajú všetky „páky“, ktoré majú k dispozícii – nielen národné, ale aj medzinárodné. O konkrétnych krokoch však Lajčák mlčí, lebo ide o vážnu vec. „Ide nám o to, aby sme nášmu občanovi pomohli. Pomôžeme mu tým, že budeme konať a nebudeme o tom rozprávať,“ dodal

Minister vnútra Robert Kaliňák si nevie celkom dobre predstaviť to, čo sa Valuchovi pripisuje na internete. „Pri tom, čo viem, ako fungujú bezpečnostné zložky a tajné služby, tak je tam viacero vecí, ktoré na tom nesedia, už len z toho princípu, ako je to celé postavené. Od veku počínajúc – vypočítajte si, koľko by tak mohol byť profesionál,“ dodal. Nevie si predstaviť ani to, že ľubovoľná tajná služba ľubovoľného štátu bude zverovať tajné informácie do rúk cudzinca, ktorého pozná len krátko. Kaliňák by sa skôr prikláňal k tomu, že zo strany tých, ktorí to nahrávali, mohlo dôjsť k nejakej forme nátlaku.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec hovorí, že Irán patrí ku krajinám, kde je úplne iný právny systém, prípadne vydanie nášho občana je veľmi zložitá otázka. „My máme úplne iný zmluvný právny rámec s európskymi krajinami alebo krajinami západného sveta. Čo sa týka východného sveta – máme podstatne menšie spoločné styčné plochy aj z pohľadu právneho, čiže tam je podstatne menej tých možností,“ konštatoval Borec.

Iránska štátna televízia o Valuchovi odvysielala dokument s názvom Lovec v pasci. Vo videu, ktoré sa dá pozrieť na Youtube v perzštine, rozpráva o tom, ako prišiel do krajiny pracovať, kde ho neskôr kontaktoval dôstojník CIA a ktorému posielal osobné údaje o Iráncoch. Na konci príbehu mladého Slováka má byť údajne odhalenie šiestich agentov, ktorí podnikali "neustále a chytré operácie" zamerané na Iráncov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu