Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Koniec klasickým žiarovkám: Ako nakupovať „svetlo“ po novom

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - September je už tradičným mesiacom, kedy sa regulačné nariadenia EÚ na zníženie spotreby energie prenášajú do praxe. Výroba klasických žiaroviek týmto rozhodnutím končí, neostáva nám nič iné ako začať používať efektívnejšie svetelné zdroje.

Edison by sa nepotešil
Od prvého septembra 2009 už v obchodoch nekúpime bežné číre 100 W žiarovky. O rok neskôr sme už na regáloch márne hľadali aj tie 75 W a krátko na to zmizli aj 60 W žiarovky. Máme tu september 2012 a zákaz z Bruselu na výrobu žiaroviek s príkonom menším ako 60 W. Edisonove žiarovky sú minulosťou, vitajte v ére LED.

Direktíva Ecodesign uvádza ako hlavný dôvod prečo musíme dať klasickým žiarovkám zbohom ich slabú účinnosť. Spotrebovanú energiu totiž dokážu len z troch až piatich percent premeniť na svetlo, ostatok sa mení na teplo. A to je málo.

Tí, ktorým teplé svetlo žeravého vlákna vyhovuje viac ako moderné trendy svietenia si určite nakúpil dostatočné zásoby vopred. Spravili tak aj niektorí obchodníci, u ktorých aj dnes ešte nájdete 60 W za výpredajové ceny. Veď napríklad v spoločných priestoroch chodieb v panelákoch tie drahšie moderné zdroje svetla dlho nevydržia. Myslela na to aj direktíva EÚ, ktorá definuje výnimku pre odolnejšie druhy klasických žiaroviek. Tie by sa aj naďalej mohli objavovať v priemyselných aplikáciách, na stavbách, v záhradách, či saunách.

Nové náhrady
Tak či onak sa zásoby jedného dňa minú a budeme musieť kupovať to, čo predajne ponúkajú. Pri náhrade obyčajných žiaroviek novými alternatívami sa mnohí ešte nedokážeme zorientovať. Asi najdôležitejšia zostáva cena. Kým za obyčajnú žiarovku sme doteraz dali 30 - 60 centov, náhrady už budú iba drahšie. Najviac sa klasickej žiarovke podobá halogénová žiarovka, kde do pôvodnej banky na ktorú sme zvyknutí vložia menšiu s plynom. Používa sa ale drahší plyn a dve sklené banky, takže je drahšia. Ani úsporná žiarivka CFL s elektronikou, schovaná do matnej hrušky obalu bežnej žiarovky nie je lacná, stojí okolo 3 až 4 eur. LED žiarovky sú stále pomerne drahé, ich cena sa pohybuje rádovo v desiatkach eur za kus a navyše často nemajú ani požadovanú silu svetla. A sme pri ďalšom probléme.

Koniec klasickým žiarovkám: Ako
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Lumen versus watt
Doteraz sa klasické žiarovky označovali príkonom vo wattoch, dnes na obale hľadajte svietivosť v lumenoch. Jedine tento údaj vám pomôže porovnať intezitu svetla pre rôzne svetelné zdroje.

Do pamäte by sme si tak čo najrýchlejšie mali dostať aspoň základné prepočty. Kým klasická 100 wattová žiarovka vyprodukuje okolo 1400 lumenov, úsporka dokáže dať na jeden watt 40-50 lumenov. Na obale nájdete informáciu, že napríklad  7 wattov zodpovedá 280 lumenom. Stačí tieto čísla vydeliť a získate údaj 40 lumen/watt, čo je efektívnejšie ako klasická žiarovka, ktorá produkuje len 13,8 lumen/watt.

Koniec klasickým žiarovkám: Ako
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: lad)

Farba svetla

Ďalším parametrom je farebné spektrum. Aj keď sa svetlo javí ako biele, pozostáva z modrej, červenej a zelenej. Klasická žiarovka má spektrum plynulo rozložené hlavne medzi žltú a červenú. Až 95 percent energie sa v nej premení na infračervené žiarenie a tým na teplo. Halogénové žiarovky majú podobné spektrum ako žiarovky, produkujú viditeľne teplé, žlto zafarbené svetlo. Inak sú na tom úsporné žiarivky, ktoré môžu skresľovať farby predmetov v miestnosti. Pri žiarivkách sa farba označuje aj ako "teplá" a "studená". Teplá sa blíži k svetlu žiarovky a budí tlmený dojem, zatiaľ čo studená má modrastý nádych, pôsobí ostrejšie a jasnejšie. Presnejšie údaje sa uvádzajú v Kelvinoch. Za teplé svetlo sa považujú hodnoty  od 2700 do 3300K, studené je za hranicou 5000K. Pre porovnanie prirodzené denné svetlo má hodnotu 6500K. 

Koniec klasickým žiarovkám: Ako
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: lad)

Jed v lampe

Pri úsporkách treba brať do úvahy aj fakt, že nábeh na plný výkon im trvá aj niekoľko minút. Na plnú svietivosť si tak treba počkať. Pri štarte si vezmú najviac energie a nerobí im dobre ani časté spínane. Rovnako môže odradiť aj škodlivá ortuť. Pre niekoho je strašiakom asi 4 mg ortuti, ktorá sa v trubici nachádza vo forme pary. Pri prasknutí trubice hrozí, že paru vdýchneme a ortuť sa rýchlo cez pľúca dostane do krvi. Ide však o také množstvo, že stačí na 10 minút otvoriť okno a miestnosť vyvetrať.

Koniec klasickým žiarovkám: Ako
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: lad)

LED
Aktuálny trend svietenia zachytávajú LED žiarovky. Tie ponúkajú v porovnaní s klasickou žiarovkou a kompaktnou žiarivkou vyššiu životnosť a efektívnosť, nemenia intenzitu svojho svetla počas doby životnosti ani neobsahujú ortuť na rozdiel od kompaktných žiariviek. Sú dokonca k dispozícii v rôznych farebných prevedeniach, Nevýhodou je, že tie cenovo prístupné ponúkajú obmedzenú svietivosť na úrovni 45-60 wattovej klasickej žiarovky. Väčšinu LED žiaroviek nie je možné stlmiť a ich svetlo je čiastočne smerové.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu