Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Kam Fruni investoval peniaze?

Fruni si myslí, že ak by ho nezatkli, firmy mohli fungovať.
Fruni si myslí, že ak by ho nezatkli, firmy mohli fungovať.

BRATISLAVA - Výnosy skrachovaných spoločností B.M.G. Invest a Horizont Slovakia nestačili kryť ani prevádzkové náklady. Pred Špeciálnym súdom to včera povedal znalec z oblasti ekonomiky Milan Mozolák. Obdive spoločnosti boli v strate niekoľko miliárd korún. Po zatvorení pobočiek 4. februára 2002 kvôli údajnému auditu zostalo poškodených viac ako 169-tisíc klientov, ktorí B.M.G. Investu a Horizontu zverili 12 miliárd korún.

Slová znalca na ekonomiku Milana Mozoláka si včera vypočuli aj dvaja hlavní obžalovaní Vladimír Fruni a Marián Šebeščák, ktorých zatkli v júli 2002 pri chorvátskom pobreží. František Matík sa stále zdržiava na neznámom mieste. Mozolák podrobne opísal, ako obe spoločnosti zvyšovali svoje imanie, aby tak budili dojem miliónových a stabilných partnerov. Na všetko však používali len peniaze, ktoré získali od klientov. „Spoločnosti s nimi uzavreli zmluvy o pôžičke a zmluvy o tichom spoločenstve. Za peniaze, ktoré im ľudia zverili, mali vyplatiť výnosy, teda podiely zo zisku. B.M.G. Invest a Horizont však žiadne zisky nevykazovali. Boli v strate, a teda vyplácali neexistujúce podiely,“ vysvetlil súdu princíp pyramídovej hry Mozolák. Klientom pritom núkali lukratívne zhodnotenia, ktoré sa v B.M.G. pohybovali od 13 až do 47 percent, v prípade Horizontu až takmer 50 percent. Spoločnosti pritom podľa Mozoláka lietali v stámiliónových červených číslach. „Nebolo možné otočiť peniaze s takým úrokom,“ dodal Mozolák s tým, že na fungovanie spoločnosti museli prijímať ďalšie vklady. Po zatvorení pobočiek 4. februára 2002 zostalo 180 617 živých zmlúv od 169 072 klientov. Celkovo išlo o viac ako 12 miliárd korún. Ďalších 1 132 klientov nepožiadalo o vyplatenie svojich peňazí včas, aj napriek tomu, že zmluvy sa im 3. februára skončili. Výnosy B.M.G. Invest a Horizontu by na to, aby uspokojili svojich klientov, museli byť podľa znalca až o 14 miliárd vyššie.

B.M.G. rozbehol televíziu TA3, Horizont chcel vyrábať autobusy!
Na začiatku svojich pochybných podnikateľských aktivít Fruni o investíciách hovoril. Tvrdil, že tretinu peňazí klientov vložil do nehnuteľností, tretinu do médií a tretinu do kapitálového trhu. Neklamal! Väčšina z jeho obchodov sa ale nevydarila.

Fruni a médiá
Klienti nebankových subjektov napríklad nedobrovoľne pomohli rozbehnúť spravodajskú televíziu TA3. B.M.G. totiž uzatvorila zmluvu o reklame za 150 miliónov. K jeho mediálnym aktivitám patrili aj investície do niekoľkých rádií i lokálnych televízií. Fruni ako koproducent výrazne pomohol aj filmovej „lahôdke“ Dušana Rapoša - Fontána pre Zuzanu 3 a sponzoroval tiež výrobné náklady markizáckeho Milionára.

Fruni a iné investície
Pod Tatrami chcel vybudovať termálne kúpalisko. Investoval do predajne Hummer pri Košiciach, zmenárenstva, audiotexu, stávkových kancelárií a lízingu. Dokonca chcel vyrábať autobusy pre Veľkú Britániu. Peniaze išli aj do malej vodnej elektrárne. Neúspechom sa skončil aj Fruniho plán získať Dopravnú banku, vstúpil však do Poisťovne Tatra. Horizont napríklad vyplatil 29 miliónov Sk za „odbornú“ analýzu. V skutočnosti to však boli len prefotené papiere z učebnice. Pyramídovú hru živil Fruni napríklad aj kúpou poukážok do Tesca za 100 miliónov. Tie rozdával klientom, ktorí do firmy vložili 100-tisíc Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu