Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Súdy: BMG Invest podľa Vladimíra F. platila výnosy aj z nových vkladov

PEZINOK - Spoločnosť BMG Invest používala na vyplácanie výnosov svojim klientom aj nové vklady od iných občanov. Vo svojej výpovedi pred senátom Špeciálneho súdu v Pezinku to dnes uviedol Vladimír F., ktorý je spolu s Mariánom Š., Františkom M. a Annou M. obžalovaný z podvodu a porušovania záväzných pravidiel hospodárskeho styku v kauze nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia.

"Nie je to však nezákonné, aj banka uhrádza svoje záväzky z prijatých peňazí od klientov," skonštatoval bývalý šéf BMG Invest a Horizont Slovakia. Ako ďalej pokračoval obžalovaný Vladimír F., spoločnosť BMG Invest vykazovala počas svojej činnosti záporný hospodársky výsledok. "Začiatok fungovania spoločnosti pri vstupe na trh je vždy nákladnejší," skonštatoval.

Spoločnosť BMG Invest podľa Vladimíra F. pôsobila ako každá iná spoločnosť. "Netvrdím, že sa vo firme neurobili chyby, ale nerobili sme podvody," povedal. Klientom spoločnosti podľa neho nevznikla škoda pre nečinnosť štátu, ale preto, lebo štát konal. "Štát prijímal legislatívne normy, ktoré viedli k cieľavedomej likvidácii firmy," povedal obžalovaný Vladimír F. Chce preto štát žalovať za spôsobenú škodu na arbitrážnom súde v Londýne. Od roku 1997 do januára 2002 boli podľa neho spoločnosti BMG Invest a Horizont Slovakia "v prebytku pri porovnaní príjmov a výberov". V januári 2002 podľa neho vklady občanov predstavovali 797 mil. Sk a výbery 677 mil. Sk. "Tvrdenie o tom, že Horizont Slovakia sa dostal do krachu, je absolútne neopodstatnené," povedal.

Vladimír F. odmietol aj tvrdenie obžaloby, podľa ktorého spoločnosť BMG Invest počas svojej činnosti vybrala od občanov 62 mld. Sk. "Keby som túto sumu mal, tak tu nie som, to mi môžete veriť," povedal. Poprel tiež to, že firma BMG Invest sľubovala ľuďom výnosy až 58 % ročne. Úroky z vkladov sa podľa neho pohybovali od 27 % do 30 % ročne. "Serióznym klientom sme pridávali 0,5 % navyše," skonštatoval.

Podľa výpovede obžalovanej Anny M., bývalej finančnej riaditeľky spoločnosti Horizont Slovakia, vykázala spoločnosť Horizont Slovakia za rok 1998 stratu 248 mil. Sk, za rok 1999 bola strata spoločnosti 876 mil. Sk a v roku 2000 dosiahla strata firmy 979 mil. Sk. "Nemala som dojem, že robím v spoločnosti, ktorá vykonáva niečo protizákonné," povedala. Koncepcie investičných zámerov spoločnosti Horizont Slovakia podľa nej neexistovali v písomnej podobe a rozhodovania o týchto zámeroch sa nezúčastňovala. Sama sa podľa svojich slov prikláňala k znižovaniu sľubovaných výnosov klientom, o týchto výnosoch však podľa nej rozhodoval Vladimír F.

Vladimír F., František M. a Marián Š. sú podľa obžaloby zodpovední za nevyplatenie vkladov klientov v objeme vyše 14 mld. Sk. V prípade Anny M. ide podľa obžaloby takmer o 2 mld. Sk. Predsedu predstavenstva Horizont Slovakia Vladimíra F., podpredsedu predstavenstva Horizontu a konateľa BMG Invest Františka M. a člena predstavenstva Horizontu a konateľa BMG Mariána Š. obvinil vyšetrovateľ ešte 28. februára 2002. Členku predstavenstva Horizontu Slovakia Annu M. následne obvinil 4. júna 2002. Keďže prví traja z nich neboli v tom čase na území Slovenska, súd na nich vydal medzinárodný zatýkací rozkaz. Vladimír F. a Marián Š. boli zadržaní 1. marca 2002 v Chorvátsku a od vydania na Slovensko sú vo väzbe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu