Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Daňové priznanie je dobré podať čo najskôr, pozor na chyby!

BRATISLAVA - Daňovníci, ktorí sú povinní podať v tomto roku daňové priznanie, by tak mali urobiť čo najskôr, pretože v posledných dňoch pred 31. marcom sa očakáva tradičný zvýšený nápor na kapacity daňových úradov.

Ako ďalej informovala riaditeľka odboru priamych daní Ministerstva financií SR Katarína Štefaničková, žiadosť o predĺženie lehoty na podanie daňových priznaní môžu subjekty podať najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty, to znamená do 17. marca. Lehota na podanie daňového priznania môže byť v odôvodnených prípadoch predĺžená o tri mesiace, v prípade príjmov daňovníka zo zahraničia až o šesť mesiacov. Ako v tejto súvislosti uviedla hovorkyňa DR SR Iveta Adamíková, z celkového počtu sa vyhovie približne 65 % žiadosti.

Podľa I. Adamíkovej je najväčším nedostatkom pri podávaní daňových priznaní zlé vyplnenie identifikačných údajov o daňovníkoch. Jednou z často opakovaných chýb je podľa nej aj nevyplnenie identifikačných údajov na každej ďalšej strane tlačiva. Pri uplatňovaní daňového bonusu by daňovníci nemali zabúdať aj na identifikačné údaje o vyživovaných deťoch a na prílohy k daňovému priznaniu, ktorých súčasťou má byť kópia rodného listu a potvrdenie o návšteve školy. V prípade príjmov zo zahraničia je daňovník povinný v rámci príloh pripojiť aj potvrdenie o výške príjmu od zahraničného zamestnávateľa, resp. zahraničného daňového úradu.

Mimoriadne závažným nedostatkom býva podľa hovorkyne DR SR chýbajúci vlastnoručný podpis na tlačive daňového priznania. V prípade ak už daňovník podá daňové priznanie s nekompletnými resp. chybnými údajmi, daňový úrad ho vyzve k ich doplneniu, pričom mu určí aj príslušnú lehotu, v ktorej je povinný tak urobiť. Počet chybových daňových priznaní sa podľa I. Adamíkovej pohybuje na úrovni 15 až 20 %. Pri vypĺňaní priznaní by si mali daňovníci dať pozor aj na matematické chyby ako aj na absentujúce prílohy daňového priznania.

Daňovníci by si mali dať pozor takisto na presné určenie organizácie, ktorej chcú poukázať 2 % zo svojej zaplatenej dane. Tlačivá daňových priznaní pritom obsahujú pri identifikačných údajoch o prijímateľoch tejto časti dane za identifikačným číslom (IČO) aj ďalšie štvormiestne číslo (SID), ktoré bližšie špecifikuje danú organizáciu. Daňové subjekty si môžu pri podávaní daňových priznaní uplatniť nezdaniteľnú časť vo výške 95 616 Sk (2 900 €), avšak v tomto roku prvýkrát v plnej sume, len v prípade ak ich príjem za minulý rok nepresiahol 498 000 Sk. Ak je základ dane daňovníka vyšší ako spomínaných 498 000 Sk (15 240 €), nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka za minulý rok sa vypočíta ako rozdiel medzi sumou 220 116 Sk (6 732 €) a jednej štvrtiny jeho základu dane. Daňovníci si môžu pri priznaní dane uplatniť aj daňový bonus. Jeho výška v minulom roku bola stanovená na dvoch úrovniach. V období od januára do júna predstavovala 540 Sk (16,5 €) a od júla do konca roka 555 Sk (17 €). Daňovník je pritom povinný v daňovom priznaní uviesť adekvátne obdobie, počas ktorého si ho uplatňuje, to znamená, že v tlačive musí vyznačiť príslušné mesiace.

V prípade ak daňovník podá daňové priznanie a zistí do konca mesiaca, nové skutočnosti resp. chybu, môže podať opravné daňové priznanie do 31. marca, pričom sa prihliada, už len na opravné daňové priznanie. Po uplynutí termínu môže podať v prípade neúplných alebo nesprávnych informácii dodatočné daňové priznanie. S konečným termínom pre podanie daňového priznania súvisí aj zaplatenie príslušnej dane daňovým subjektom. Ten môže využiť možnosť bezhotovostného prevodu alebo zaplatenia prostredníctvom poštového poukazu. V prípade dohody s daňovým úradom môže subjekt využiť možnosť odkladu platby alebo zaplatenia v splátkach.

Daňové riaditeľstvo ponúka daňovníkom prostredníctvom svojej internetovej stránky www.drsr.sk aj možnosť vyplniť tlačivá daňových priznaní, ktoré po vytlačení môžu následne poštou, resp. osobne doručiť na príslušný daňový úrad. Záujemcovia môžu využiť aj možnosť zistiť miestnu príslušnosť ku konkrétnemu daňovému úradu prostredníctvom zoznamu, ktorý je zverejnený na spomínanej stránke. Daňové priznanie je možné podať aj faxom a do 5 dní následne aj písomne, alebo prostredníctvom elektronických prostriedkov so zaručeným elektronickým podpisom, alebo bez neho na základe písomnej dohody so správcom dane.

Daňové priznanie za minulý rok je povinný daňovník podať v prípade ak jeho zdaniteľné príjmy presiahli 47 808 Sk (1 463 €). Miestna príslušnosť pre podanie daňového priznania sa riadi trvalým pobytom daňovníka, inak miestom kde sa obvykle zdržuje. Daňové priznanie je povinný podať aj daňovník, ktorý mal v minulom roku len príjmy zo závislej činnosti a nepožiadal zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov, alebo ak mal príjem zo závislej činnosti od viacerých zamestnávateľov a zamestnávateľovi, ktorý mu vykonal ročné zúčtovanie, nepredložil požadované doklady od každého zamestnávateľa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu