Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

SMK: Vláda obrátila priority predchádzajúcej vlády

Poslanec SMK Iván Farkas
Poslanec SMK Iván Farkas (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - V utorok schválený štátny rozpočet na budúci rok má síce niekoľko pozitív, je ich však málo. Jeho negatív je podľa opozičnej Strany maďarskej koalície (SMK) omnoho viac.

Vláda málo šetrí, príliš veľa peňazí ide do silových rezortov a na poľnohospodárske dotácie, málo zasa do školstva, dopravnej infraštruktúry, sociálnej oblasti či zdravotníctva.

"Deficit na úrovni 2,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) svedčí o tom, že vláda má skutočne záujem zaviesť euro k 1. januáru 2009," ocenil na dnešnej tlačovej konferencii predseda Republikovej rady SMK Iván Farkas. Pozitívne je podľa neho tiež zvýšenie rozpočtovaných prostriedkov na protipovodňovú ochranu či menšinovú kultúru.

Deficit rozpočtu však mohol byť v súčasnej ekonomickej situácii podľa Farkasa oveľa nižší a vláda mohla oveľa viac šetriť. Pripomenul, že slovenská ekonomika momentálne rastie takmer 10-% tempom. "Ak je takýto vysoký hospodársky rast, všetky požiadavky jednotlivých rezortov mohli byť kryté z príjmov vyšších v porovnaní s rokom 2007 približne o 10 %," domnieva sa Farkas.

Dotácie do poľnohospodárstva z prostriedkov Európskej únie (EÚ) sa majú v roku 2008 zvýšiť takmer o 250 %, upozornil Farkas. SMK pritom nenamieta proti zvýšeniu dotácií ako takému, ale proti takejto nadmernej miere zvýšenia. "Pýtame sa, či je takýto nárast celospoločensky akceptovateľný. Časť z tohto nárastu, nejaké miliardy mohli ísť aj do iných oblastí, najmä do rozvoja školstva, zdravotníctva, sociálnych vecí," vyhlásil Farkas. Agrodotácie pritom podľa neho idú nesprávnym smerom, predovšetkým na tvorbu zisku veľkých spoločností na poľnohospodárskom trhu.

Zákon o štátnom rozpočte na rok 2008 schválili poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok popoludní. Štát má podľa neho hospodáriť s deficitom 32 miliárd Sk pri príjmoch 348,2 miliardy Sk a výdavkoch 380,2 miliardy Sk. Celkový deficit verejných financií má pritom v budúcom roku dosiahnuť 2,3 % HDP.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu