Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kaliňák: Pokus o odvolanie Fica je prázdne gesto

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Podpredseda Smeru-SD a minister vnútra Robert Kaliňák považuje avizovaný návrh opozície na odvolanie premiéra Roberta Fica za prázdne gesto. „Nerozumiem tomuto gestu,“ dodal v utorok v relácii TV JOJ De Facto.

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš nepredpokladá, že sa Fica podarí odvolať. Existujú však podľa neho dva vážne dôvody, pre ktoré návrh v stredu do Národnej rady doručia. Prvým je, že Fico nesie hlavnú zodpovednosť za to, čo sa dialo na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF).

Druhým dôvodom je podľa Mikloša to, že premiér je zbabelec, ktorý nie je ochotný vypočuť si názor opozície, či už na pôde parlamentu alebo v diskusných reláciách v médiách. Aj v kauze „vinica“ sa necháva obhajovať svojimi straníckymi kolegami, dodal.

Kaliňák zase povedal, že opozícia sú „bojkovia“, keď na jednej strane chce odvolať vládu, na druhej vraví, že predčasné voľby nechce. Mikloš oponoval, že opozícia sa nebojí predčasných volieb, nemá však na nich záujem. Súčasné vládne strany môžu podľa neho vládnuť ďalej aj bez Fica na čele vlády.

Kaliňák ďalej označil minulotýždňové obvinenia SDKÚ-DS na adresu premiéra Fica pre jeho vinice ako zákernú a zúfalú lož. Argumentoval pritom zmluvami o predaji iných, o niečo väčších pozemkov v danej lokalite, ktorých cena bola nižšia než cena Ficovej vinice. „Šliapete vodu tesne pred utopením,“ dodal Kaliňák.

Podľa Mikloša nízka cena pozemkov mohla byť aj z dôvodu, že v tom čase sa platila daň z prevodu a prechodu nehnuteľností. Formálne sa preto v zmluvách uvádzala nízka suma, zvyšok sa doplatil „pod stolom“. Realitní makléri podľa neho hovoria, že v roku 2002 bola cena pozemkov v danej lokalite na rovni dva až dva a pol tisíc korún za meter štvorcový, dodal Mikloš.

Kaliňák obhajoval úmysel svojho straníckeho šéfa venovať sa v budúcnosti vinárstvu. Jeho pozemok podľa Kaliňáka je a bude vinicou a keď bude Mikloš podľa neho slušný, možno raz dostane ochutnať z dobrého vína.

Mikloš upozornil podpredsedu Smeru, že Ficovi susedia sa chystajú na svojich pozemkoch stavať. „Viete, ako to tam bude vyzerať,“ opýtal sa. Kaliňák navrhol Miklošovi stávku, že ak o dva roky bude stáť v okolí tristo metrov čo i len jeden dom, „máte môj ministerský plat“.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu