Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Fico: Ani na sekundu som nezaváhal, či vláda dostane dôveru

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA- Premiér Robert Fico veril, že vláda získa dôveru. "Ja som nezaváhal ani sekundu," povedal pred novinármi krátko po hlasovaní. Vláda dostala 85 koaličných hlasov, pretože boli "veľmi konštruktívne rozhovory s koaličnými partnermi a dohodli sme sa na spoločnom postupe." Podľa Fica po turbulenciách, ktoré prináša život, sa jednoznačne preukázalo, že vláda má podporu parlamentu.

Šéf ĽS-HZDS Vladimír Mečiar tvrdí, že hlasovanie dalo signál zahraničiu, ale i Slovákom. "Verím, že toto hlasovanie v mnohých rodinách umožní šťastné, pokojné a veselé Vianoce bez politických ruchov." Zároveň prezradil, že mu záleží na tom, aby vládna koalícia prežila. "Nemožno dneska hlasovať o dôvere vláde a o týždeň hlasovať o nedôvere vláde. Vláda má a bude mať dôveru i potom. Skôr si myslím, že to bude plniť politickú funkciu zviditeľnenia opozície a názoru na vládnu koalíciu, inú funkciu nie," povedal Mečiar o tom, že parlament čaká mimoriadna schôdza o vyslovení nedôvery vláde, ktorú iniciuje opozícia.

To, že mu nie je ľahostajný osud dnešnej koalície, sa snažil vysvetliť aj na príklade manželstva a citátom z Biblie. "Keď vstupujete do manželstva, ste presvedčený, že to bude na celý život a nikdy nepredvídate detaily." Z Biblie použil vetu - rob tak, ako by si mal žiť večne a ži tak, ako by si mal zomrieť zajtra. "Čiže pre nás to z toho platí, rob všetko pre to, aby to vydržalo a buď pripravený na každé riešenie. Čiže našim záujmom je robiť všetko pre to, aby koalícia vydržala to obdobie, aj koaličné vzťahy sa usporiadali dohodou," dodal Mečiar. Zároveň priznal, že nedávne koaličné stretnutia boli prudké, ale riešenia sa našli na oboch stranách.

Predsedu SNS Jána Slotu potešil výsledok hlasovania. "Hlasovanie ukázalo jednoznačnú, pevnú vládnu koalíciu," povedal Slota. Verí, že po chvíľkovom napätí súčasná koalícia vydrží minimálne štyri roky, prípadne osem rokov.

Nedávno odvolaný minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa podporil rozpočet, čím vyslovil dôveru vláde. "Myslím, že sa treba chovať konštruktívne," komentoval svoj postoj s tým, že vláde Roberta Fica naozaj dôveruje. Domnieva sa, že ak bude medzi stranami vládnej koalície konštruktívna komunikácia, vydrží do konca volebného obdobia.

Fico pozitívne hodnotí prijatý rozpočet. "Rozpočet nerozhadzuje, správame sa vo vládnej koalícii maximálne hospodárne," vyhlásil premiér s tým, že má dve významné úlohy - vytvoriť predpoklady na prijatie eura a plniť priority programového vyhlásenia vlády. Podľa Fica koalícia využíva lepšie časy na znižovanie deficitu. Do roku 2010 by sa mal nominálny deficit znížiť na 0,8 % HDP. Podľa ministra financií Jána Počiatka ide o najlepší štátny rozpočet, aký malo Slovensko. Všetko rozpočtové kapitoly, okrem rezortu životného prostredia, dostanú najviac peňazí v histórii samostatného Slovenska. Počiatek tvrdí, že opozičné pozmeňovacie návrhy nepodporili, pretože nezlepšovali navrhnutý rozpočet.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu