Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zvýhodnená hypotéka: Od apríla aj pre ľudí s vyšším platom

Výhodnejšiu hypotéku má teraz šancu získať viac mladých.
Výhodnejšiu hypotéku má teraz šancu získať viac mladých.

Hypotéku na bývanie za výhodnejších podmienok možno od januára získať vo všetkých komerčných bankách. Doteraz sa však týkala len okruhu ľudí s nižším mesačným príjmom, od apríla ju však budú môcť získať aj tí, ktorých plat sa pohybuje do 27 470 Sk.

Pôžička financií na bývanie za zvýhodnených podmienok sa týkala len presne špecifikovanej skupiny potenciálnych záujemcov. Jedna z podmienok, ktorá je na získanie zvýhodnenej hypotéky nevyhnutná, je, aby váš mesačný zárobok nepresahoval 1,3-násobok priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve. Doteraz to predstavovalo sumu 23 675 Sk. Od apríla to však bude inak. Preto sa môžete tešiť, ak vám mesačne na účet od vášho zamestnávateľa pribúda hrubá mzda do výšky 27 470 Sk.

Najneskôr do konca júna

„K zvýšeniu príjmovej hranice došlo preto, lebo priemerná mesačná mzda vo štvrtom kvartáli 2006 sa na Slovensku zvýšila na 21 131 Sk, čo je podľa zákona o bankách rozhodujúce na určenie nároku na štátny príspevok pre mladých,“ vysvetľuje Dana Kondrotová z VÚB. Ten na zvýhodnenú hypotéku dostanete vtedy, ak váš hrubý príjem neprekročí 1,3-násobok spomínanej sumy, teda 27 470 Sk. Ak spĺňate podmienky a o hypotéke uvažujete, mali by ste tak urobiť do konca júna. Vtedy sa totiž bude výška štátneho príspevku znovu prehodnocovať.

Čo po piatich rokoch

Výhodnejšie podmienky v podobe znížených úrokov získate len na prvých päť rokov. Potom budete platiť svoju hypotéku za nezvýhodnené úroky. Podľa analytika Michala Mušáka zo Slovenskej sporiteľne „sa slovenské sadzby budú postupne približovať k európskym. Očakávame, že začiatkom budúceho roku by mohli byť slovenské aj európske sadzby na rovnakej úrovni okolo 4 percent“. Okrem toho výška úrokového zvýhodnenia sa za prvých päť rokov môže meniť, pretože sa bude schvaľovať vládou každý rok osobitne. Tento rok je to 1,5 percenta zo strany štátu a banky poskytujú ďalšie 1 percento, v prípade VÚB 1,5 percenta, teda dokopy 3 percentá. Banky ponúkajú aj ďalšie zvýhodnenia, napríklad v Slovenskej sporiteľni uhrádzajú náklady na znalecký posudok a vklad záložného práva do katastra a podobne.

Lacnejšia hypotéka

- pre mladých do 35 rokov
- hrubá mesačná mzda za predchádzajúci kalendárny rok nesmie byť vyššia ako 27 470 Sk
- maximálna výška hypotéky 1,5 milióna Sk
- možnosť predčasného splatenia bez poplatkov
- možnosť odkladu splátky istiny

Záujem o výhodný úver


- do polovice marca bolo v Slovenskej sporiteľni poskytnutých 132 hypotekárnych úverov v objeme 96 miliónov korún, vo VÚB požiadalo o výhodnú hypotéku 1 200 ľudí
- najväčší záujem je v Prešovskom a Žilinskom kraji
- priemerný vek žiadateľov o hypotekárny úver pre mladých je 28 rokov
- medzi žiadateľmi sú dve tretiny mužov
- priemerný čas splatnosti úveru je 25 rokov

Príklad zvýhodnenej hypotéky


Mesačný hrubý príjem 23 000 Sk
Výška úveru 1 000 000 Sk
Hodnota zabezpečenia 1 250 000 Sk
Úroková sadzba 2,69 %

Mesačná splátka

(za predpokladu, že by platili aktuálne úrokové sadzby)

Splatnosť Počas prvých 5 rokov Potom
30 rokov 4 051 Sk 5 798 Sk
20 rokov 5 392 Sk 6 987 Sk
15 rokov 6 758 Sk 8 272 Sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu