Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

História je darom do budúcnosti - Bratislavský hrad ponúka aj príbeh Petra III.

PR článok
(Zdroj: Štátne múzeum Peterhof)

Peter III. nemal ľahký život a už od malička nemal šťastie na rodinné vzťahy. To pravdepodobne poznačilo aj jeho charakter a správanie v dospelosti. Matka mu zomrela po jeho narodení a otca príliš nezaujímal. Výchovu prevzali učitelia a vychovávatelia, ktorí presadzovali tvrdý prístup hraničiaci až s týraním a šikanovaním. Takže nie je žiadne prekvapenie, že na jeho psychický vývoj to malo fatálny vplyv a rovnako to poškodilo aj jeho fyzické zdravie.

Jeho pôsobenie v úlohe panovníka je vo väčšine prípadov interpretované ako absolútne zlyhanie plné zlých rozhodnutí. V skutočnosti to ale nebolo také jednoznačné, keďže napriek jeho charakteristikám neschopného a nie veľmi múdreho muža, urobil aj dobré rozhodnutia. Napríklad vydal zákon o slobode šľachty, ktorý dával možnosť šľachticom rozhodnúť sa, ako budú žiť a dokonca im umožnil cestovať do zahraničia, čo dovtedy nebolo možné. Peter III. vyhlásil aj náboženskú slobodu, čím ale získal silného nepriateľa v pravoslávnej cirkvi. Dokonca chcel zrušiť nevoľníctvo. To sa mu však už nepodarilo, keďže urobil fatálne chybné rozhodnutie, keď počas sedemročnej vojny uzavrel prímerie s úhlavným nepriateľom Ruska, pruským kráľom. Túto chybu využila jeho manželka Katarína Veľká a Peter III. skončil v kresle ruského vládcu a čakalo ho väzenie, v ktorom ho zavraždili. 

V historických zmienkach je Peter III. vykresľovaný ako neschopný panovník. Treba však brať do úvahy, že väčšinou vychádzajú z tvrdení a opisov Kataríny Veľkej. Tá v ňom nenašla manžela, ktorého by si želala a mnoho rokov sa pripravovala na šancu zbaviť sa ho. Keď tá príležitosť prišla, využila ju naplno. Šťastný v manželstve nebol ani Peter III. a obaja sa netajili inými vzťahmi, dokonca aj pôvod ich potomkov bol už počas ich života spochybňovaný. 

Nešťastné spojenie dvoch absolútne odlišných pováh Kataríny a Petra ovplyvnilo budúci vývoj ruských dejín v prípade Kataríny Veľkej pozitívne a v prípade Petra III. až tragicky. Katarína Veľká nikdy nevynechala príležitosť spochybniť jeho charakter a intelekt, čím sa, okrem iného, snažila obhájiť pred svetom to, ako sa k nemu zachovala. Historické znemožnenie svojho manžela ešte umocnila zosmiešňujúcimi informáciami o jeho zdravotnom stave, keď zverejnila intímne informácie o jeho ochorení na hemoroidy. Toto ochorenie dokonca vydávala za oficiálny dôvod jeho úmrtia. 

V histórii je Peter III. už definitívne zapísaný ako neschopný a duševne nevyzretý panovník. Či zaslúžene alebo nie zistíte, ak sa vyberiete na jedinečnú návštevu výstavy Zlatý vek Peterhofu – od Petra I. po Katarínu II., ktorá je do konca marca na Bratislavskom hrade.  Takmer celý Peterhof preniesli do Bratislavy a môžete vidieť unikátne exponáty, medzi ktorými sú aj také, ktoré priestory Peterhofu ešte nikdy neopustili. Obdobie vianočných sviatkov je ideálne na stretávanie sa s rodinou a priateľmi, urobte si takéto stretnutie výnimočne na bratislavskom hrade. Zažijete noblesnú atmosféru v spoločnosti ruských imperátorov a zaujímavých informácií o nich.

Vhodné ako vianočný darček.

Nemusíte ani čakať v dlhom rade rade v pokladni na lístky, keďže si ich môžete z pohodlia domova zakúpiť aj na  .

-reklamná správa-

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu