BOSTON – Roky sme počúvali, že maslo treba zo stravy vynechať. Najnovší výskum však ukazuje presný opak! Podľa vedcov môže pravidelná konzumácia malého množstva masla výrazne znížiť riziko srdcových chorôb a cukrovky 2. typu. Odborníci zároveň varujú pred margarínmi, ktoré boli dlho považované za zdravšiu alternatívu.
Maslo ako nepriateľ zdravého srdca? Zabudnite! Nový výskum z Boston University prináša prekvapivé zistenia, ktoré menia pohľad na obľúbenú potravinu. Vedci sledovali vyše 2 500 mužov a žien vo veku nad 30 rokov počas niekoľkých desaťročí. Zamerali sa na to, čo účastníci jedli a aké zdravotné komplikácie ich v priebehu rokov postihli. Tí, ktorí denne konzumovali aspoň 5 gramov masla, mali až o 31 % nižšie riziko vzniku cukrovky 2. typu, ktorú spôsobuje najmä nezdravý životný štýl, uviedol portál The Sun. Maslo navyše zvyšovalo hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu, ktorý pomáha z tela odstraňovať škodlivé tuky spôsobujúce infarkty a mozgové príhody.
Naopak, margarín, často označovaný za zdravšiu náhradu, vyšiel z výskumu ako skutočný nepriateľ zdravia. Ľudia, ktorí ho konzumovali pravidelne, mali o 40 % vyššie riziko vzniku cukrovky a až o 30 % vyššie riziko srdcových problémov.
Vedci upozorňujú, že problémom boli najmä trans-tuky, ktoré sa v margarínoch používali od 70. rokov minulého storočia. Hoci ich dnes výrobcovia z veľkej časti nahradili, následky sa podľa odborníkov ešte stále prejavujú. Dobrou správou je aj to, že strukoviny ako cícer či čierna fazuľa môžu výrazne pomôcť pri prevencii chronických ochorení. Podľa výskumu dokáže ich každodenná konzumácia zlepšiť hladinu cholesterolu a znížiť zápaly v tele a to jednoducho, lacno a efektívne.