Sobota6. december 2025, meniny má Mikuláš, Nikolas, zajtra Ambróz

Ďalší nelichotivý PRIESKUM: Drahota núti Slovákov šetriť... na úkor kvality!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Počet Slovákov, ktorí pre zvyšovanie cien šetria na kvalite stravy, v roku 2025 mierne vzrástol. Kým vlani takto postupovalo 30 % ľudí, tento rok na kvalite šetrí 32 % opýtaných. Vyplýva to z jesenného prieskumu FOOD barometer spoločnosti Edenred, ktorý sa uskutočnil na vzorke 1048 respondentov starších ako 18 rokov. V roku 2023, podľa rovnakého prieskumu, šetrilo na kvalite stravy 42 % Slovákov, v covidovom roku 2022 ich bolo až 54,9 %.

Podľa tohtoročných dát 63 % opýtaných uvádza, že radšej šetria v iných oblastiach ako na jedle. Zvyšných šesť percent tvrdí, že kvalita stravy pre nich nie je rozhodujúca.

archívne video

Ministerstvo financií spúšťa projekt štátneho porovnávača cien potravín (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

„Aj keď sa percento ľudí, ktorí šetria na kvalite jedla, zvýšilo, nárast nie je taký dramatický. Dovoľuje to istú mieru optimizmu v názore na to, že ľudia si aj vďaka edukácii uvedomujú význam kvalitného jedla. Zdravá strava jednoducho umožňuje človeku lepšie fungovať, a teda aj pracovať a zarábať peniaze,“ skonštatovala Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs v spoločnosti Edenred.

Prieskum sa zaujímal aj o to, akú časť mesačného rozpočtu ľudia vynakladajú na potraviny. Pre najväčšiu skupinu respondentov (32 %) tvoria výdavky na jedlo 20 až 30 %. Viac ako pätina (22 %) opýtaných deklaruje, že na potraviny míňa až do 40 % mesačného rozpočtu. A takmer každý piaty respondent (18 %) dáva na stravu viac ako 40 % príjmov.

Ďalší nelichotivý PRIESKUM: Drahota
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V roku 2025 sa výška stravného pre zamestnancov zvyšovala v apríli a v decembri. Deje sa tak na základe indexu cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauráciách. Polovica ľudí (50 %) sa v prieskume vyjadrila, že tieto zvýšenia len s oneskorením dobiehajú vyššie ceny potravín a jedál. Ďalších 35 % účastníkov prieskumu sa domnieva, že hodnota stravného určite zaostáva za zvýšením cien. Len 15 % respondentov uvádza, že stravné kompenzuje reálne zvyšovanie cien jedál a nápojov.

Prieskum tiež zistil, že ak Slovákom momentálna finančná situácia nedovoľuje dopriať si kvalitný obed v niektorej z gastroprevádzok, pre tri štvrtiny (77 %) z nich je prvou voľbou doma pripravené jedlo. Ďalších 17 % respondentov to vyrieši suchou stravou a šesť percent ľudí obed úplne vynechá. „Potvrdzuje to, že Slovákom záleží na tom, čo jedia a chcú jesť čo najkvalitnejšie aj napriek rastúcim cenám potravín. Domáca príprava jedla na jednej strane stojí čas, na druhej strane šetrí náklady domácnosti a je vždy lepším riešením ako suchý, studený obed. Zároveň však platí, že tento trend je hrozbou pre fungovanie reštaurácií,“ dodala Bachratá.

Viac o téme: ŠetrenieSlováciPrieskumPotravinyCenyKvalita stravy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu