Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vedci konečne vyriešili niekoľkotisícročnú záhadu: Takto mala vzniknúť Veľká sfinga v Egypte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Vedci z Newyorskej univerzity urobili kľúčový objav o záhadnom pôvode egyptskej Veľkej sfingy. Dielo, ktoré postavili starí Egypťania, totiž dlho mátalo aj tých najrenomovanejších odborníkov. Teraz sú však presvedčení o tom, že konečne prišli na to, ako táto stavba vznikla.

Záhada spojená s budovaním Veľkej sfingy v Egypte má podľa vedcov z Newyorskej univerzity rozuzlenie. Medzi odbornou verejnosťou existuje pomerne silná zhoda v tom, ako bola vytvorená tvár obrovskej vápencovej sochy. Domnievajú sa, že s najväčšou pravdepodobnosťou bola ručne vytesaná. Ale postup, akým bolo vybudované impozantné, viacvrstvové telo, zostával záhadou. Podľa najnovších zistení nejde iba o výsledok zručností miestnych robotníkov. Výskumníci sa domnievajú, že tvar tela vyformovala samotná matka príroda pomocou vetra. 

 

Did Mother Nature play a role in its creation? Did elemental forces erode the rock formation into something resembling the mythical creature before the Egyptians came along?

Posted by Sky News on Wednesday, November 1, 2023

"Naše zistenia ponúkajú možný príbeh o pôvode toho, ako môžu útvary podobné sfinge vzniknúť eróziou. Laboratórne experimenty ukázali, že prekvapivé tvary podobné sfingám môžu v skutočnosti pochádzať z materiálov, ktoré sú erodované rýchlymi prúdmi," uviedol hlavný autor štúdie Leif Ristroph. Jeho kolegovia použili tvrdšiu horninu obalenú kopcami z mäkkej hliny, aby napodobnili terén pozdĺž rieky Níl v severovýchodnom Egypte. Potom tieto útvary premyli rýchlo tečúcim prúdom vody a zinscenovali tak vietor. Po jeho pôsobení hlina nadobudla tvar podobný sfinge. Výsledná forma ako keby pozostávala z levej hlavy, krku a labiek položených vpredu a oblúkovitého chrbta. "Dnes existujú yardangy (skalné prvky vytvorené vzdušnou eróziou), ktoré vyzerajú ako sediace alebo ležiace zvieratá, čo podporuje naše závery," zdôraznil Ristroph. 

On a jeho tím však neboli prví, ktorí zvažovali teóriu eolickej erózie. V roku 1981 geológ Farouk El-Baz vyhlásil, že ikonická sfinga mala pôvodne plochý vrchol, ktorý časom vytvaroval vietor. Okrem toho sa domnieval, že stavitelia v starovekom Egypte o týchto prírodných procesoch vedeli, a preto starostlivo vyberali tvary svojich najikonickejších stavieb tak, aby im odolali. "Keby postavili svoje monumenty v tvare kocky, obdĺžnika alebo dokonca štadióna, už dávno by ich vymazala ničivá veterná erózia." 

Vedci konečne vyriešili niekoľkotisícročnú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Experti z Newyorskej univerzity však ako prví presne ukázali, ako k tomuto javu mohlo dôjsť a ich zistenia majú širší rozsah. "Táto štúdia môže byť užitočná aj pre geológov, pretože odhaľuje faktory, ktoré ovplyvňujú horninové útvary, konkrétne skutočnosť, že nie sú vo svojom zložení homogénne a jednotné. Neočakávané tvary pochádzajú z toho, ako sa toky odkláňajú okolo tvrdších alebo menej odolných častí," dodal Ristroph. 

Viac o téme: EgyptVeľká sfinga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu