Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Archeológovia hľadali hrobku Kleopatry, no narazili na niečo úplne iné: Toto je naozajstný zázrak!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TAPOSIRIS MAGNA - Pod chrámom v zničenom starovekom meste Taposiris Magna na egyptskom pobreží objavili archeológovia vlani obrovský tunel, ktorí nazvali geometrickým zázrakom. Teraz sa chystajú na prieskum blízkeho Stredozemného mora.

Počas prebiehajúcich vykopávok a prieskumu chrámu Kathleen Martinezová z Univerzity v Santo Domingo spolu s kolegami odkryli tunel nachádzajúci sa trinásť metrov pod zemou. Má dĺžku neuveriteľných 1305 metrov. Jeho dizajn sa podľa egyptského ministerstva turizmu a starožitností sa nápadne podobá vyše kilometer dlhému tunelu Eupalinos - akvaduktu zo 6. storočia pred Kristom na gréckom ostrove Samos. Tunel, často označovaný za zázrak inžinierstva, mal vo svojej dobe bezprecedentný dizajn a konštrukciu. Taposiris Magna nie je rovnaký, ale jeho konštrukcia je podobne pôsobivá, píše Science Alert.

Martinezová, ktorá od roku 2004 pracuje v tuneli pri hľadaní stratenej hrobky Kleopatry VII, verí, že by mohol byť sľubným vodidlom. Predošlé vykopávky priniesli stopy, ktoré zrejme poukazujú na slávnu panovníčku a posledného z rodu Ptolemaiovcov. Taposiris Magna založil Ptolemaios II., syn slávneho generála Alexandra Veľkého a jedného z predkov Kleopatry okolo roku 280 pred naším letopočtom.

Archeológovia veria, že chrám bol zasvätený bohu Osirisovi a jeho kráľovnej - bohyni Isis, ku ktorým mala Kleopatra silný vzťah. Našli sa tam mince s menami a podobizňami Kleopatry a Alexandra Veľkého, ako aj figuríny Isis. V chráme sú pohrebné šachty s grécko-rímskymi pohrebiskami. Je možné, že Kleopatra a jej manžel Mark Antony mohli byť pochovaní v podobných hrobkách. 

 

A portion of the tunnel was found to be submerged under the waters of the Mediterranean Sea.

Posted by CBS News on Thursday, November 10, 2022

Ďalšou etapou bude prieskum blízkeho Stredozemného mora. V rokoch 320 až 1303 zasiahla pobrežie séria zemetrasení, ktoré spôsobili zrútenie časti chrámu a jej pohltenie vlnami. Okrem toho vykopávky už predtým odhalili sieť tunelov tiahnucich sa od jazera Mariout až po Stredozemné more. Či už sa hrobky nájdu alebo nie, dôkladný výskum týchto ruín by mohol prezradiť viac o tajomnom starovekom meste. "Ak objavíme hrob Kleopatry a Marka Antonyho, bude to najdôležitejší objav 21. storočia," vyhlásil ešte pred časom niekdajší minister pre starožitnosti Zahi Hawass. 

Viac o téme: TunelEgyptKleopatraArcheologický objavStredozemné more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu