Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nechutná pravda o toaletnom papieri: Po tomto zistení ho možno prestanete používať na WC

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Väčšina z nás určite nepochybuje o tom, že používanie toaletného papiera je hygienické. Odborníci však odporúčajú zmeniť tento návyk v prospech efektívnejšej metódy. Majú na to aj dôvod, ktorý sa vám zrejme nebude páčiť.

Od čias, keď sme vyrástli z plienok, sa bežnou súčasťou nášho života stalo používanie toaletného papiera. Vo svete však niektoré kultúry využívajú aj iné hygienické techniky, ktoré sú oveľa účinnejšie ako naše obľúbené rolky. V štúdii z roku 2022 sa uvádza, že utieranie toaletným papierom je oveľa nehygienickejšie, ako si myslíme. Porovnaním mikrobiálnej kontaminácie jeho používateľov s tými, ktorí po návšteve toalety používali bidet, zaznamenali vedci výrazne nižší počet mikróbov v druhej skupine pozorovaných osôb. 

Nechutná pravda o toaletnom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Možno sa pýtate, čo je také zvláštne na elektronických záchodových sedadlách, ktoré fungujú na princípe rozprašovania vody. Hoci sa predstava bidetu môže zdať odstrašujúca, v skutočnosti je táto technológia navrhnutá tak, aby poskytovala šetrnejšiu a hygienickejšiu alternatívu k utieraniu sa tam dole. 

Prečo je toľko ľudí #teambidet?

Začiatky existencie tejto záchodovej technológie siahajú do roku 1700. Gastroenterologička Trisha Pasrichaová z nemocnice Massachusetts General Hospital pre denník Washington Post uvádza, že výhody používania bidetu ďaleko prevyšujú toaletný papier. "Neustále ich odporúčam svojim pacientom s riedkou stolicou, napríklad pri syndróme dráždivého čreva, ktorým opakované utieranie spôsobuje kožné problémy. Bidety sú tiež vynikajúce pre tých, ktorí môžu mať problémy s rovnováhou alebo koordináciou, keď sa chcú utrieť. Obzvlášť fantastické sú pre ľudí s hemoroidmi, análnymi trhlinami alebo pre ženy, ktoré sa zotavujú po pôrode."

Bidet sa oplatí aj z ekonomického a ekologického hľadiska. Stop papieru je skvelou správou pre životné prostredie; 450 mililitrov vody spotrebovanej pri každom spláchnutí bidetom je totiž určite lepšou alternatívou ako 23 litrov a 700 gramov dreva potrebných na výrobu jednej toaletnej rolky. 

Nechutná pravda o toaletnom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Popularita bidetov vo svete

Bidety sa stali populárnymi vo Francúzsku na začiatku 18. storočia, keď ich začala používať spoločenská elita. V súčasnosti sa s nimi bežne stretávame v mnohých európskych a niektorých juhoamerických krajinách. Podľa World Population Review ich najviac využívajú Taliani, čo nie je prekvapením, pretože inštalácia tohto zariadenia v každej domácnosti je v Taliansku povinná zo zákona. Okrem umývania rúk po použití akéhokoľvek záchodového zariadenia odborníci v oblasti verejného zdravia pripomínajú potrebu zavrieť veko toalety pred spláchnutím. Určite totiž nechcete, aby aerosólové čiastočky z WC pristáli na vašej zubnej kefke či iných osobných veciach. 

Viac o téme: BidetZáchodToaletaHygienaWC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu