Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedcov vydesili stopy, ktoré pokrývajú útes na Aljaške: Strašne sme sa zľakli!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA - Časopis Historical Biology priniesol výsledky výskumu mohutnej skalnej steny na Aljaške známej pod názvom Koloseum. Paleontológov prekvapilo, keď zistili, že sa na jej povrchu nachádzajú viditeľné stopy rôznych druhov dinosaurov. Nejde však o úkaz, ktorý naznačoval, že tieto prehistorické zvieratá dokázali poprieť gravitáciu, ale o výsledok geologických procesov.

Útes Koloseum v Národnom parku Denali na Aljaške je vysoký zhruba 66 metrov. Iba nedávno pritiahol pozornosť paleontológov, ktorí na ňom spozorovali stopy dinosaurov. Objav síce vyvoláva dojem, že tieto tvory vzdorovali gravitácii a dokázali chodiť po jeho povrchu, ale skutočnosť je iná, informovali experti vo svojom výskume. Približne pred 70 miliónmi rokov, počas obdobia neskorej kriedy, bola mohutná skala bahnitým sedimentom a pravdepodobne ju obklopovala vodná plocha slúžiaca ako napájadlo. To vysvetľuje prítomnosť pestrej škály dinosaurích stôp v stene útesu vrátane mláďat a dospelých jedincov rôznych druhov týchto zvierat.

Dlho po tom, ako dinosaury zanechali v tejto oblasti svoje stopy, sa udupaný povrch nadvihol pod vplyvom nárazu tektonických platní, podobne ako sa silou nárazu prehýba kapota auta. Táto tektonická aktivita bola podľa Správy národného parku súčasťou geologického procesu, ktorý podporil vznik Aljašského pohoria v Denali dlhého 966 kilometrov. Vedci nazvali toto miesto Koloseum, pretože vodná plocha k nemu priťahovala veľké množstvo dinosaurov.

Útes je súčasťou mohutného skalného výbežku, ktorý je od najbližšej cesty vzdialený približne sedem hodín chôdze. Iný vedecký tím už v minulosti objavil na jeho úpätí súbor stôp. Vtedy však prehliadli ich komplikovanú mozaiku. Dôvodom bol fakt, že väčšina z nich sa nachádzala pod inými sedimentmi. Keď však miesto navštívili ich kolegovia, spozorovali skryté stopy. „Keď sme tam išli prvý raz, tiež sme toho veľa nevideli,“ uviedol spoluautor štúdie Pat Druckenmiller z Aljašskej univerzity vo Fairbanks. V určitom svetelnom uhle však boli stopy oveľa viditeľnejšie.

Vedcov vydesili stopy, ktoré
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Keď sa slnko dokonale spojí s týmito ložiskami, tak ako keby vybuchli,“ uviedol šéf tímu Dustin Stewart zo spoločnosti Paleo Solutions. „Všetci sme zostali ohromení a zľakli sme sa.“ Pri dôkladnejšom pozorovaní si tím uvedomil, že stopy sú neuveriteľne detailné. „Sú nádherné. Vidieť tvar prstov a štruktúru kože," povedal Druckenmiller. Výskumníci objavili ešte viac stôp navrstvených na povrchu skaly. "Nie je to len jedna úroveň skaly. Je to postupnosť v čase," vysvetľuje Stewart.

V Národnom parku Denali sa podľa jeho slov našlo veľa dinosaurích stôp, ale nijaký nález nebol taký rozsiahly ako tento. Na skale sa nachádzajú aj skamenelé rastliny, peľ a mäkkýše, ako aj stopy, ktoré tu zanechali brodivé vtáky. Paleontológovia dúfajú, že im tieto nálezy pomôžu vytvoriť podrobný obraz ekosystému, ktorý tu bol pred 70 miliónmi rokov. „Všetky tieto malé stopy dávajú dohromady obraz o tom, ako vyzeralo toto prostredie ako celok,“ doplnil Stewart.

Viac o téme: VýskumDinosauryútesStopyAljaška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu