Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sme rodina vyzýva vládu, aby nerokovala o zonácii a vyhlasovaní chránených území

(Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA - Parlamentné hnutie Sme rodina vyzýva vládu, aby stiahla z rokovania návrh zonácie Slovenského krasu, ako aj návrhy na vyhlásenie chráneného areálu Stolica a prírodnej rezervácie Devínska Kobyla. Ak tak neurobí, začne zbierať podpisy na podanie podnetu na Ústavný súd SR. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina). Vládny kabinet má o návrhoch rokovať v stredu (13. 9.).

"Nemajú súhlas vlastníkov, poľnohospodárov, Združenia miest a obcí Slovenska, predstaviteľov cestovného ruchu a tých, ktorí tam podnikajú," povedal Kollár. Pri týchto návrhoch bol podľa neho porušený celý proces prípravy. Taktiež bola porušená európska smernica o ochrane prírody. "Toto sú zásadné rozpory. Materiál je pripravený na vládu s rozpormi. Toto sme ešte nezažili," podotkol.

archívne video 

Správa národného parku Slovenský kras predstavila návrh zonácie (Zdroj: TASR/František Iván)

Obyvatelia aj obce prídu o finančné zdroje

Kollár tvrdí, že schválením týchto materiálov prídu ľudia o možnosť chovať, podnikať, ťažiť a pásť na dotknutých územiach. Obyvatelia aj obce prídu o finančné zdroje. "Som strašne zvedavý, kde sa nájdu obrovské prostriedky na to, aby sme tieto výmysly zelených talibancov vyplácali," poznamenal.

Súkromní vlastníci, ktorým sa preradí pôda z hospodárskeho lesa do lesa s osobitným významom v štvrtom alebo piatom stupni ochrany, nedostanú za to nič, povedal predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina). "Vlastník musí vedieť dopredu, čo za to dostane, a nie až po dvoch rokoch," uviedol. Karahuta navrhuje, aby vláda stiahla tieto tri materiály a prenechala ich na prepracovanie budúcej vláde.

Viac o téme: VládaZonáciaChránené územiaSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu