Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rybár nechcel veriť tomu, čo vytiahol z jazera: Veď to je prehistorické riečne monštrum!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/AGFC Fisheries Division)

GOSHEN - Tomuto rybárovi z amerického Arkansasu závidia všetci nadšenci rybárčenia. Podarilo sa mu totiž uloviť prehistorické riečne monštrum. Muž s ním bojoval celú hodinu. Jeho úlovok bol taký ťažký, že trvalo takmer deň, kým našiel váhu, ktorá by ho dokázala odvážiť.

Robertovi Murphymu môžu závidieť mnohí rybári. Zo svojho kajaku sa mu podarilo uloviť 46-kilogramové "prehistorické riečne monštrum" - veslonosa amerického. O jeho úlovku informovali členovia rybárskej divízie Arkansas Game a Fish Commission na Facebooku. 

 

Robert Murphy of Fayetteville, AR, recently landed this 102-lb Paddlefish (spoonbill) on the Upper White River near...

Posted by AGFC Fisheries Division on Thursday, April 6, 2023

Murphy sa v ten deň vybral na rieku Upper White neďaleko mesta Goshen, aby ulovil zubáča. Namiesto toho ulovil obrovskú kostnatú rybu, ktorá Zem obývala 50 miliónov rokov pred dinosaurami. Veslonos je známy vďaka svojmu sploštenému, podlhovastému výbežku tváre, ktorý môže merať jednu štvrtinu až jednu tretinu celkovej dĺžky tela ryby. 

Rybárovi trvalo celú hodinu, kým ju vytiahol z rieky. Sprievodné fotografie zachytávajú, ako nadšene drží v rukách obrovskú rybu. "Bolo ťažké nájsť miesto, kde by som ju mohol odvážiť. Až po dvadsiatich hodinách som našiel pobočku FedEx v meste Siloam Springs, kde sa to podarilo," uviedol. Aj napriek svojim obrovským rozmerom však Robertov úlovok neprekonal štátny rekord z roku 2020. Rebríčku stále dominuje ryba s 54 kilogramami chytená v Beaver Lake. 

Rybár nechcel veriť tomu,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Mohlo by sa zdať, že veslonos je nebezpečný. Pravdou ale je, že sa živí zooplanktónom. Murphy si svoj úlovok nechal na konzumáciu. Žiaľ, práve z tohto dôvodu populácia veslonosov od polovice 20. storočie dramaticky klesla. V súčasnosti sú v Červenom zozname Medzinárodnej únie na ochranu prírody klasifikované ako zraniteľné. 

Viac o téme: RybárRybaRybolovVeslonos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu