Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nečakaný geopolitický ZVRAT, ktorý mení pomer síl v regióne! Arménsko dáva košom Rusku, cvičenie s USA

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

JEREVAN - Arménske ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že na budúci týždeň organizuje spoločné vojenské cvičenie so Spojenými štátmi.

Cvičenie "Eagle Partner 2023" sa uskutoční od 11. do 20. septembra s cieľom pripraviť arménske sily na účasť v medzinárodných mierových misiách, uviedol vo vyhlásení arménsky rezort obrany. Počet vojakov zapojených do cvičenia bližšie nešpecifikoval.V Arménsku má vojenskú základňu Rusko, ktoré sa považuje za poprednú mocnosť v regióne, ktorý bol do roku 1991 súčasťou Sovietskeho zväzu. Ruské mierové sily tiež dohliadajú na dodržiavanie mierovej dohody, ktorá v roku 2020 ukončila vojnu medzi Azerbajdžanom a Arménskom o sporný Náhorný Karabach.

Arménsky premiér Nikol Pašinjan cez víkend v rozhovore pre taliansky denník La Repubblica uviedol, že Rusku sa nedarí ochrániť Arménsko pred postupom Azerbajdžanu.Moskva podľa jeho slov buď "nie je schopná, alebo nie je ochotná" kontrolovať Lačinský koridor - jediné prepojenie spájajúce Arménsko s regiónom Náhorný Karabach s väčšinovým arménskym obyvateľstvom. "Vidíme, že Rusko sa samo sťahuje z regiónu v závislosti od opatrení, ktoré prijme alebo neprijme," dodal.

Jerevan obviňuje Baku z blokovania koridoru

Rusko nasadilo svoje sily na hliadkovanie v Lačinskom koridore v roku 2020 po vojne medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Jerevan však obviňuje Baku z blokovania koridoru a tým bráni prísunu potravín do lokalít obývaných Arménmi.Pašinjan tiež naznačil, že Rusko nie je schopné zabezpečiť všetky bezpečnostné potreby Arménska pre vojnu na Ukrajine, pripomína Reuters.

Nečakaný geopolitický ZVRAT, ktorý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok odmietol tvrdenie arménskeho premiéra, že sa Rusko stiahlo z južného Kaukazu. "Rusko naďalej plní svoju úlohu garanta bezpečnosti... Rusko nikam neodchádza ani sa nechystá odísť," povedal. Moskva podľa neho "zohráva veľmi dôležitú úlohu pri stabilizácii situácie a deeskalácii konfliktu v tomto regióne", a bude v tom pokračovať.Jerevan a Baku sa dlhodobo sporia o Náhorný Karabach. Územie leží v horskom regióne Azerbajdžanu, ale obývajú ho predovšetkým etnickí Arméni. Obe krajiny viedli v uplynulých desaťročiach dve vojny o tento región.

Viac o téme: VojaciVojenské cvičenieUSAArménsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu