Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Desať potravín, ktoré najviac prospievajú mužskému penisu: Niektoré z nich by ste určite nečakali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Existuje niekoľko potravín, ktoré dokážu podporiť sexuálne zdravie mužov. Ide najmä o tie s vysokým obsahom antioxidantov, ktoré zlepšujú prekrvenie pohlavných orgánov a podporujú sexuálnu funkciu. Do jedálnička by ste mali zaradiť týchto desať ingrediencií.

Psychoterapeutka a odborníčka na sexuálne zdravie Lisa Lawlessová prezradila, že niektoré potraviny podporujú sexuálne zdravie mužov. Ak chcete zostať vo forme, podľa Lawlessovej by ste sa mali starať o svoje srdce. "Silná erekcia je možná vďaka zdravému krvnému obehu. Takže všetko, čo je dobré pre vaše srdce, bude skvelé aj pre sexuálne fungovanie," vysvetlila pre magazín Best Life. Pre zlepšenie sexuálneho zdravia by vám v jedálničku nemalo chýbať týchto desať potravín:

1. Olivový olej

Odborníci zistili, že extra panenský olivový olej zvyšuje produkciu testosterónu až o 17,5 percenta. "Na olivovom oleji môžete dokonca vyprážať. Len si dávajte pozor na teplotu. Musí zostať na 177 stupňoch Celzia," upozornila expertka na zdravú výživu Anais Goldbergová. 

Desať potravín, ktoré najviac
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Špenát

Špenát je bohatý na horčík, minerál znižujúci zápal v krvných cievach, a tým zvyšuje prietok krvi. "Zvýšený prietok krvi ženie krv do končatín, čo podobne ako Viagra môže zvýšiť vzrušenie a urobiť sex príjemnejším," vysvetlila terapeutka Tammy Nelsonová. Špenát je tiež bohatý na kyselinu listovú, ktorá zvyšuje prietok krvi do spodných oblastí tela a chráni pred sexuálnymi problémami súvisiacimi s vekom. 

3. Káva

Štúdia výskumníkov z University of Texas z roku 2015 zistila, že muži, ktorí pijú dve až tri šálky kávy denne, alebo 85 až 170 miligramov kofeínu z iných nápojov, majú o 42 percent nižšiu pravdepodobnosť, že sa u nich vyskytne erektilná dysfunkcia než tí, ktorí konzumujú iba sedem miligramov kávy denne. Tento trend platí u mužov s nadváhou, obezitou a hypertenziou, ale nie u mužov s cukrovkou. 

Desať potravín, ktoré najviac
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

4. Paradajky

Podľa štúdie z roku 2014 majú muži, ktorí každý týždeň zjedia viac ako desať porcií paradajok, o 18 percent nižšie riziko vzniku rakoviny prostaty. Je to vďaka lykopénu, antioxidantu bojujúcemu proti toxínom, ktoré môžu spôsobiť poškodenie DNA a buniek. Iný výskum z roku 2019 dokonca zistil, že paradajky môžu zlepšiť tvar spermií.

5. Cesnak

Lawlessová prezradila, že cesnak obsahuje alicín - zlúčeninu, ktorá môže pomôcť zlepšiť prietok krvi a podporiť sexuálne funkcie u mužov. 

Desať potravín, ktoré najviac
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

6. Horká čokoláda

Kakao zvyšuje hladiny hormónu zlepšujúceho náladu - serotonínu. Čím vyššia je jeho hladina v mozgu, tým menej telo pociťuje stres. Zároveň stúpa libido a je oveľa pravdepodobnejšie, že dosiahnete orgazmus. Horká čokoláda obsahuje flavonoidy, ktoré zlepšujú prietok krvi a zvyšujú produkciu oxidu dusnatého, čo pomáha zlepšiť sexuálne funkcie. 

7. Zelený čaj

Zelený čaj je bohatý na zlúčeniny nazývané katechíny, ktoré urýchľujú premenu tuku na energiu v pečeni. Katechíny tiež zvyšujú prietok krvi medzi nohami. Prietok krvi do genitálií sa rovná sexuálnemu vzrušeniu. Denne by ste mali vypiť štyri šálky zeleného čaju, aby sa dostavil požadovaný účinok. 

Desať potravín, ktoré najviac
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

8. Čerešne

Potraviny bohaté na antioxidanty zvyšujú produkciu oxidu dusnatého v tele a pomáhajú udržiavať erekciu. Muži by mali ovocie konzumovať najmenej trikrát týždenne. Najmä čerešne sú bohaté na antokyany, rastlinné chemikálie, ktoré čistia tepny. Skvelou správou je, že jeden pohár čerešní má menej ako sto kalórií, no je plný vitamínov B - flavonoidov bojujúcich proti rakovine a vlákniny.

9. Vodný melón

Obsahuje citrulín, čo je aminokyselina, ktorá pomáha zrelaxovať krvné cievy a zlepšovať prietok krvi, čo môže zlepšiť erektilnú funkciu. 

Desať potravín, ktoré najviac
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

10. Mrkva

Štúdia, ktorú v roku 2013 vykonali vedci z Harvardovej univerzity, analyzovala vplyv ovocia a zeleniny na kvalitu spermií a zistila, že mrkva mala najlepšie všestranné výsledky týkajúce sa počtu spermií a pohyblivosti. Muži, ktorí jedli najviac mrkvy, zaznamenali zlepšenú výkonnosť spermií o 6,5 až osem percent. Experti tvrdia, že tajomstvom sú karotenoidy - silné antioxidačné zlúčeniny v mrkve.

Viac o téme: SexPenisErektilná dysfunkcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu