Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Ako zachovať prirodzený vzhľad dreva?

Zobraziť galériu (2)

Drevo je prírodný materiál, z ktorého sa výraba i záhradný nábytok, ploty, bránky, pergoly či okenice. Okolie našich domov, chát alebo chalúp si radi upravujeme a dotvárame podľa nášho vkusu. Len správny spôsob ochrany nám však zaručí, aby drevo zostalo čo najdlhšie krásne. To dosiahneme primeranou a zároveň efektívnou povrchovou úpravou.

Jednou z možností je zachovanie štruktúry – kresby dreva. Pre zachovanie prirodzeného vzhľadu dreva je najvhodnejšie použiť lazúry na drevo. Je to vlastne o kombináciu moridla a laku. Moridlo drevo prifarbí vo vybranom odtieni a lak vytvorí na povrchu ochrannú vrstvu.

Ako zachovať prirodzený vzhľad
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Bleskovky.sk)

V ponuke sú tenkovrstvové i hrubovrstvové druhy lazúry. Rozdiel medzi nimi je vo výslednom efekte. Tenkovrstvové lazúry sú redšie a napúšťajú drevo do hĺbky. Zdôrazňujú kresbu dreva a na povrchu nezanechávajú film. Hrubovrstvové lazúry sú hustejšie, obsahujú viac laku a na povrchu dreva vytvárajú hrubší, ochranný film.

Najpoužívanejšie sú syntetické, rozpúšťadlové lazúry, ale v ponuke sú aj vodouriediteľné varianty. Tie sú vhodné na nátery vnútorných obkladov alebo nábytku, no je možné ich aplikovať aj v exteriéri.

Zopár rád ako postupovať pri skrášľovaní a ochrane dreva

1.Výber dreva

Používajte drevo dokonale vysušené. Odporúča sa, aby drevo malo max. vlhkosť 12%. Drevo by malo byť zároveň prebrúsené. Bez prebrúsenia by sme spotrebovali oveľa viac náterovej látky a povrch by zostal drsný a nevzhľadný.

2.Spôsob aplikácie

Nátery môžeme vykonávať rôznym spôsobom. Natieranie štetcom je najčastejší spôsob. Využívajú sa aj iné spôsoby aplikácie napr. striekanie alebo máčanie. Ide však už o zložitejšie spôsoby aplikácie.

3.Preventívna ochrana

Ako prvý a zároveň preventívny krok sa odporúča použiť biocídne napúšťadlo, ktoré preniká hlboko do dreva a zabraňuje tak vzniku a rozširovaniu plesní, húb a zároveň chráni pred červotočmi. Po niekoľko hodinovom preschnutí môžeme pokračovať nanášaním lazúry.

4.Druh lazúry

Ak sme sa rozhodli pre tenkovrstvovú lazúru, nemusíme ju riediť, pretože je dostatočne riedka na tzv. penetračný, čiže základný náter. Povrch musíme nechať preschnúť. Dodržanie doby zasychania medzi jednotlivými nátermi je dôležité, inak náter zostane mäkký a doba jeho vyzrievania sa predĺži. Hrubovrstová lazúru je odporúčané pred aplikáciou riediť podľa pokynov výrobcu.

5.Kvalita náteru

Náter by sa mal vykonávať v dvoch vrstvách. Medzi jednotlivými aplikáciami sa odporúča drevo jemne prebrúsiť, pretože po nátere sa vlákno dreva postaví. Keďže lazúry obsahujú prídavky farbiacich zmesí, musíme rátať s tým, že každý náter drevo mierne prifarbí. Účinnejšiu ochranu pred degeneračnými vplyvmi UV žiarenia nám zabezpečia tmavšie odtiene. Kvalitu náteru ovplyvňuje aj teplota vonkajšieho prostredia. Pri aplikácii je optimálna teplota 23 °C.

6.Farebný odtieň

Lazúry sa vyrábajú v širokej škále atraktívnych farebných odtieňov, od tých najbledších ako napr. breza, lipa po tmavšie ako mahagón, eben a ďalšie.

Zdroj: www.chemolak.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu