Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Stalo sa vám už niekedy pri sexe alebo pomyslení naň TOTO? Vedci objasnili bizarný fenomén

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Zdá sa, že orgazmus alebo dokonca len samotné premýšľanie o sexe môže niektorých ľudí priviesť k nekontrolovateľnému záchvatu kýchania. Tento stav je oveľa bežnejší, než by sa mohlo zdať. Odborníci sa najnovšie pozreli na tento bizarný fenomén. Zistili, že známy bol už v 19. storočí. Pokúsili sa objasniť, prečo sa to deje.

Psychiater Harold Maxwell z londýnskej nemocnice West Middlesex University Hospital liečil pred časom muža v strednom veku, ktorý sa sťažoval na záchvaty kýchania, kedykoľvek pomyslel na sex. Prvýkrát sa vtedy stretol so zvláštnym fenoménom, kedy pri orgazme či premýšľaní o sexe osoba začne nekontrolovateľne kýchať. 

Stalo sa vám už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Tento bizarný prípad podnietil Maxwella a jeho kolegu Mahmooda Bhuttu, aby sa ponorili do štúdie o kýchaní vyvolanom sexuálnymi predstavami alebo orgazmom. Podarilo sa im objaviť záznam z roku 1972. V liste, ktorý našli v časopise Journal of the American Medical Association, bol podrobne opísaný prípad 69-ročného muža, ktorý po orgazme trpel silným kýchaním. Lekári ho s jeho symptómami jednoducho poslali preč s lokálnou nosovou anestézou. 

Aby lekári zistili, aký veľký je v skutočnosti problém "sexuálneho kýchania", vo vysoko nevedeckej štúdii prechádzali online chatovacími miestnosťami a identifikovali sedemnásť ľudí oboch pohlaví, ktorí hlásili kýchanie hneď po sexuálnych myšlienkach a troch ľudí po orgazme. "Zdá sa tiež, že tieto dva javy sa nevyskytujú u tej istej osoby, čo znamená, že ide o dve odlišné entity: kýchanie po sexuálnych myšlienkach alebo kýchanie po orgazme. Nikto nespomenul, že by trpel neurologickým alebo rinologickým ochorením," uviedli experti. 

Stalo sa vám už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Fenomén je známy už celé storočia. V 19. storočí dvaja výskumníci, W. C. Watson v roku 1875 a J. N. Mackenzie v roku 1884, skúmali spojenie medzi nosom a pohlavnými orgánmi. Fliess, mladý nemecký otorinolaryngológ a Freudov priateľ, neskôr vyvinul teóriu "nosovej reflexnej neurózy" spájajúcej nosové sliznice s oblasťami genitálií, možno kvôli nálezu erektilného tkaniva v oboch oblastiach. Výskumníci to pripisujú signálom v autonómnom nervovom systéme, aj keď je potrebné ešte ďalšie skúmanie v tejto oblasti, aby plne pochopili povahu tohto stavu.

"Určite to vyzerá zvláštne, ale myslím si, že tento reflex demonštruje evolučné relikty v zapojení časti nervového systému nazývanej autonómny nervový systém," vysvetlil Bhutta v rozhovore pre BBC. Ide o časť tela, ktorú nemožno ovplyvniť a ktorá riadi napríklad srdcový tep či množstvo svetla, ktoré prepúšťajú zreničky. Niekedy sa signály v tomto systéme skrížia, a to je podľa odborníkov dôvod, prečo môže dochádzať ku kýchaniu.

Viac o téme: SexKýchanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu