Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prelomové zistenie: Toto vyšetrenie dokáže predpovedať srdcový infarkt

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

EDINBURGH - Srdcový infarkt je postrach ľudstva. Ročne postihne po celom svete milióny ľudí. Vedcom z University of Edinburgh sa najnovšie podarilo presnejšie predpovedať riziko infarktu u ľudí, a to vďaka jednoduchému a neinvazívnemu očnému vyšetreniu. Práve to podľa nich môže predpovedať riziko infarktu v kombinácii s inými informáciami.

Vedci zistili, že kombinácia informácií o vzore krvných ciev v sietnici spolu s tradičnými klinickými faktormi im umožnila odhadnúť riziko infarktu účastníkov lepšie ako zavedené modely. Tie zvyčajne zohľadňujú len demografické údaje. Pre svoju štúdiu výskumný tím použil údaje z britskej Biobanky. Obsahuje 500 000 zdravotných údajov a údajov o životnom štýle účastníkov. Z toho sa vypočítala individuálna predpoveď rizika srdcového infarktu.

Potom toto meranie skombinovali v modeli s faktormi, ako je vek, pohlavie, krvný tlak, index telesnej hmotnosti a fajčenie. Pozornosť sa zamerala najmä na ľudí z databázy, ktorí utrpeli srdcový infarkt a ktorí mali aj snímky sietnice. "Už sme vedeli, že variácie v sietnicovej vaskulatúre môžu poskytnúť pohľad na naše zdravie," uviedla vedúca autorka štúdie Ana Villaplana-Velasco vo vyhlásení. "Keďže zobrazovanie sietnice je neinvazívna technika, rozhodli sme sa preskúmať zdravotné prínosy, ktoré by sme z týchto obrázkov mohli odvodiť," povedala Villaplana-Velascová, doktorandka na Inštitúte Ushera a Roslina na University of Edinburgh.

Spoločný genetický základ

Podľa vedcov model dokázal lepšie klasifikovať účastníkov s nízkym alebo vysokým rizikom srdcového infarktu v britskej Biobanke ako zavedené modely, ktoré obsahujú iba demografické údaje. Zlepšenie v modeli bolo ešte väčšie, keď sa pridala hodnota pre genetickú náchylnosť na rozvoj srdcových infarktov.

Prelomové zistenie: Toto vyšetrenie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa analýzy existuje spoločný genetický základ pre fraktálnu dimenziu a srdcového infarktu. Priemerný vek pre infarkt je 60 rokov a vedci zistili, že ich model dosiahol svoj najlepší prediktívny výkon viac ako päť rokov pred infarktom. Dúfajú, že v budúcnosti môže jednoduché vyšetrenie sietnice poskytnúť dostatok informácií na identifikáciu tých, ktorí sú ohrození. Potom by sa riziko dalo výrazne znížiť, napríklad prestať fajčiť a normalizovať hladinu cholesterolu a krvného tlaku. 

Cholesterol má na svedomí srdcovocievne ochorenia!
Zobraziť galériu (3)
Cholesterol má na svedomí srdcovocievne ochorenia!  (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci sa domnievajú, že je možné, že každá choroba má jedinečný profil sietnice a majú podozrenie, že ich výsledky by mohli byť užitočné pri určovaní predispozície aj k iným chorobám. Podľa Villaplana-Velascovej sa analýza bude opakovať u mužov a žien oddelene, aby sa zistilo, či rodovo špecifický model pre srdcový infarkt vedie k lepšej klasifikácii rizika. Štúdia vyšla ako preprintová v decembri 2021, je tiež súčasťou programu výročnej konferencii Európskej spoločnosti pre ľudskú genetiku vo Viedni, ktorá sa koná tento týždeň. 

Viac o téme: SrdceŠtúdiaVyšetrenieOkoInfarktSietnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu