Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vyššia konzumácia rýb môže byť spojená so zvýšeným rizikom rakoviny: Vedci ale tvrdia, jedzte ich aj naďalej!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PROVIDENCE - Zdá sa, že konzumácia vyšších dávok rýb je spojená s väčším rizikom malígneho melanómu. Naznačuje to veľká štúdia dospelých osôb v USA. Ako sa ukázalo, denná konzumácia tohto množstva rýb vám môže viac uškodiť ako pomôcť. Experti však poznamenali, že na základe ich zistení nemožno vyvodiť závery o príčinnej súvislosti medzi príjmom rýb a rizikom melanómu.

Podľa štúdie zverejnenej v časopise Cancer Causes & Control môže existovať súvislosť medzi množstvom skonzumovaných rýb a rizikom malígneho melanómu. "Hoci sa príjem rýb v USA a Európe v posledných desaťročiach zvýšil, výsledky predchádzajúcich štúdií skúmajúcich súvislosti medzi príjmom rýb a rizikom melanómu boli rozporuplné," autorka výskumu Eunyoung Choová. Vedci z Brown University na Rhode Island zistili, že tí, ktorých denný príjem rýb bol 42,8 gramu, mali o 22 percent vyššie riziko malígneho melanómu než tí, ktorí denne skonzumovali iba 3,2 gramu. Ľudia s denným príjmom 42,8 gramu rýb mali tiež o 28 percent vyššie riziko vzniku melanómu štádia 0 v porovnaní s tými, ktorí denne skonzumovali 3,2 gramu rýb. Porcia varenej ryby obvykle predstavuje 140 gramov. 

Vyššia konzumácia rýb môže
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Na preskúmanie vzťahu medzi konzumáciou rýb a rizikom melanómu autori analyzovali údaje zozbierané od 491 367 dospelých z celých USA, ktorí boli prijatí do štúdie NIH-AARP Diet and Health Study v rokoch 1995 až 1996. Účastníci, ktorí mali v priemere 62 rokov, uviedli, ako často jedli vyprážané ryby, nevyprážané ryby a tuniaka počas predchádzajúceho roka, ako aj veľkosť porcií. Výskumníci vypočítali výskyt nových melanómov pomocou údajov získaných z registrov rakoviny. Zohľadnili sociodemografické faktory, BMI účastníkov, úrovne fyzickej aktivity, históriu fajčenia, denný príjem alkoholu, kofeínu a kalórií, rodinnú anamnézu rakoviny a priemerné úrovne UV žiarenia v ich miestnej oblasti. U 5034 účastníkov (jedno percento) sa počas obdobia výskumu vyvinul malígny melanóm a u 3284 (0,7 percenta) sa vyvinul melanóm štádia 0. 

Sledujete tvar svojich znamienok?
Zobraziť galériu (4)
Sledujete tvar svojich znamienok?  (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci zistili, že vyšší príjem nevyprážaných rýb a tuniaka bol spojený so zvýšeným rizikom malígneho melanómu a melanómu štádia 0. Tí, ktorých denný príjem tuniaka bol 14,2 gramu, mali o 20 percent vyššie riziko malígneho melanómu a o 17 percent vyššie riziko melanómu štádia 0 ako tí, ktorých denný príjem tuniaka bol iba 0,3 gramu. Denný príjem 17,8 gramu nevyprážaných rýb bol zas spojený s o 18 percent vyšším rizikom malígneho melanómu a o 25 percent vyšším rizikom melanómu štádia 0 v porovnaní s denným príjmom 0,3 gramu nevyprážaných rýb. Neboli však zistené významné súvislosti medzi konzumáciou vyprážaných rýb a rizikom malígneho melanómu alebo melanómu v štádiu 0. 

"Predpokladáme, že naše zistenia možno pripísať kontaminantom v rybách, ako sú polychlórované bifenyly, dioxíny, arzén a ortuť. Predchádzajúce výskumy zistili, že vyšší príjem rýb je spojený s vyššími hladinami týchto kontaminantov v tele a identifikovali súvislosti medzi týmito kontaminantmi a vyšším rizikom rakoviny kože," poznamenala Choová. Štúdia ale neskúmala koncentrácie týchto kontaminantov v telách účastníkov, a preto je potrebný ďalší výskum na potvrdenie tohto vzťahu. 

Vyššia konzumácia rýb môže
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci tiež varujú, že pozorovacia povaha ich štúdie neumožňuje vyvodiť závery o príčinnej súvislosti medzi príjmom rýb a rizikom melanómu. Vo svojich analýzach tiež nezohľadnili niektoré rizikové faktory. Navyše, keďže priemerný denný príjem rýb bol vypočítaný na začiatku štúdie, nemusí byť reprezentatívny pre celoživotnú stravu účastníkov. Autori preto v súčasnosti neodporúčajú žiadne zmeny v konzumácii rýb.

Viac o téme: RakovinaRybyMelanóm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu