Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nacisti chceli túto obec vymazať z mapy sveta: Nasledovalo totálne zničenie a masaker obyvateľov

Masaker spáchaný nacistami počas 2. svetovej vojny, Lidice, Česká republika.
Masaker spáchaný nacistami počas 2. svetovej vojny, Lidice, Česká republika. (Zdroj: Getty Images)

LIDICE - Táto obec bola terčom neľútostného násilia zo strany nacistov v období druhej svetovej vojny. Dedina prišla v tom období o mnoho obyvateľov. Tých, ktorých nacisti nezastrelili, eskortovali do vyhladzovacích táborov. Hitler chcel dokonca obec zrovnať so zemou, no aj vďaka podpore zo zahraničia stojí dodnes.

Osud Lidíc bol spečatený po atentáte na Reinharda Heydricha, nacistického vodcu protektorátu Čechy a Morava a jedného zo strojcov holokaustu. Tajná operácia s krycím názvom Anthropoid sa uskutočnila 27. mája 1942, uvádza The Conversation. Heydrich bol pri útoku zranený a o niekoľko dní zomrel. V symbolickom vyšetrovaní, boli na rozkaz Hitlera obce Lidice a Ležáky označené za ciele brutálnej odvety. Stalo sa tak aj napriek nedostatočným dôkazom.

Masaker v obci

Nasledovalo totálne zničenie. Dedina bola obkľúčená 9. júna 1942 v neskorých večerných hodinách. Nasledujúce popoludnie boli všetci mužskí obyvatelia starší ako 15 rokov popravení. Okolo 190 lidických žien deportovali nacisti do koncentračného tábora Ravensbruck. Z odhadovaných 100 detí odvlečených z dediny prežila len hŕstka, najmä preto, že boli považované za "rasovo cenné", a teda vhodné na "germanizáciu" vychovaním v rodinách úradníkov SS.

Snahy o úplné vymazanie 

Záverečný akt pri vyhladzovaní Lidíc trval mesiace. Všetky domy boli podpálené a následne zničené. Nacisti zabili všetky zvieratá, cesty doslova vymazali a dokonca vykopali aj základy budov. Z miestneho cintorína exhumovali mŕtvych a všetky hroby zničili. 

Nacistické úrady chceli dedinu odsunúť do zabudnutia a vyhnúť sa zločinom, ktoré napáchali. Správy o brutálnych nacistických represáliách sa rýchlo šírili a vyvolali medzinárodné pobúrenie. Anglické mesto Stoke-on-Trent, vedené Sirom Barnettom Strossom a Asociácia baníkov zo Staffordshire rozbehli kampaň "Lidice budú žiť", ktorá bola oficiálne odštartovaná podujatím vo Victoria Hall v Hanley, Stoke-on-Trent, začiatkom septembra 1942. Vystúpil na nej aj exilový československý prezident Edvard Beneš.

Podpora v USA 

Na zachovanie pamiatky Lidíc bola zorganizovaná aj iná medzinárodná podpora. Za Atlantikom sa mesto v Illinois pôvodne nazývané Stern Park, rozhodlo premenovať na Lidice, aby tak zvečnilo meno zničenej českej dediny. O niekoľko rokov neskôr Stross vyhlásil otvorenú výzvu na vytvorenie špeciálnej zbierky umeleckých diel, ktoré mu darovali umelci z celého sveta.

Po oslobodení sa obnovená česká vláda rozhodla prestavať dedinu 300 metrov od miesta, kde kedysi stála spustošená osada. Ďalšia Strossova kampaň pomohla nájsť preživšie deti a priviesť ich späť do nových Lidíc. Vďaka iniciatíve sa vytvoril špeciálny vzťah medzi Stoke-on-Trent a Lidicami, ktorý prekvitá dodnes.
 

Viac o téme: MasakerHolokaustDruhá svetová vojnaNacistiHeydrichLidice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu