Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lekári upozorňujú na pravidlo 60 sekúnd pri pôrode: Dokáže zachrániť životy detí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Vedci na základe štúdie zistili, že čakanie v dĺžke jednej minúty na prestrihnutie pupočnej šnúry u predčasne narodených detí výrazne znižuje riziko úmrtia a invalidity v prvých dvoch rokoch ich života. V minulosti viacerí odborníci už poukázali na dôležitosť pupočnej šnúry pri resuscitácii novorodencov.

Výskumníci z Univerzity v Sydney porovnávali zdravotný stav 1500 detí narodených o desať alebo viac týždňov skôr. Zistili, že oneskorené prestrihnutie pupočnej šnúry o šesťdesiat sekúnd u detí, ktoré nepotrebovali okamžitú resuscitáciu, znížilo relatívne riziko úmrtia a vážneho postihnutia dieťaťa, ako je detská mozgová obrna alebo problémy s učením, o 17 percent. Bolo tiež zistené približne 30-percentné zníženie rizika úmrtia pred dosiahnutím dvoch rokov. 

Lekári upozorňujú na pravidlo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Oneskorené prestrihnutie pupočnej šnúry jednoducho poskytne viac času na to, aby sa krv z placenty dostala k dieťaťu, čo pôsobí pozitívne na celkový zdravotný stav. "Ide o jednoduchý a všeobecne dostupný zásah, ktorý možno aplikovať globálne," uviedla bioštatistka a autorka štúdie Kristy Robledová. Z výskumu zverejneného v časopise The Lancet Child and Adolescent Health tiež vyplýva, že približne o 15 percent menej dojčiat, ktoré mali oneskorene prestrihnutú pupočnú šnúru, potrebovalo po narodení krvnú transfúziu. 

Dve matky zomreli krátko po pôrode cisárskym rezom: Strašné utrpenie pred smrťou, mal ich nakaziť chirurg!

Spoluautor a špecialista na novorodeneckú medicínu z Univerzity v Sydney William Tarnow-Mordi uviedol, že výskum poskytol dosiaľ najjasnejší obraz o špecifickejších cieľoch oneskoreného prestrihnutia. Zároveň vysvetlil, že existuje celé množstvo pokynov pri strihaní pupočnej šnúry u predčasne narodených detí. Podľa nich by k prestrihnutiu malo dôjsť medzi tridsiatimi sekundami a tromi minútami. 

Lekári upozorňujú na pravidlo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Štúdia nadväzuje na austrálsku metaanalýzu a systematický prehľad 42 klinických štúdií zahŕňajúcich 5772 dojčiat na celom svete, ktoré boli publikované začiatkom tohto roka. "Zakaždým, keď je v tejto oblasti viac dôkazov, ukazuje sa, akú dôležitú úlohu zohráva pupočná šnúra vo vzťahu k resuscitácii novorodencov," podotkla podpredsedníčka Medzinárodného styčného výboru pre resuscitáciu novorodencov Helen Lileyová. 

Viac o téme: DieťaPôrodPupočná šnúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu