Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO Rybári vytiahli zo Stredozemného mora podivného tvora s tvárou prasaťa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Vo vode vyzerá ako každý iný žralok - je to rýchly, mrštný lovec so štíhlou, ostro vystupujúcou chrbtovou plutvou na chrbte. Ale stačí sa mu pozrieť zblízka do tváre a jeho rypák akoby priamo inšpiroval piktogram prasiatko, napísal portál Live Science.

Zoznámte sa so svetloňom ostnatým (Oxynotus Centrino), ktorý je v niektorých prístavoch známejší ako žralok prasací alebo prasačia ryba. A prvý septembrový týždeň sa postaral o značné vzrušenie na talianskom ostrove Elba a neskôr aj na internete, keď miestni rybári vytiahli jeho uhynuté telo zo Stredozemného mora a fotografie zverejnili na sociálnej sieti.

Nie je to ale len plochá hlava, široko posadené oči a tupý, ružovkastý rypák, ktoré sa tomuto žralokovi postarali o prasaciu prezývku. "Keď ho rybári vytiahnu z vody, vydá niečo ako zakrochtanie, preto sa mu začalo hovoriť prasačia ryba," povedal Yuri Tiberti z akvária na ostrove Elba. 

VIDEO Rybár sa pochválil úlovkom, aký ste nevideli! To, čo ryba dokáže, je ešte ohromujúcejšie

Svetloň, ktorý spôsobil rozruch na Elbe, bol už mŕtvy, keď ho rybári uvideli plávať na hladine a vytiahli ho na mólo. Tento druh sa kedysi v Stredomorí vyskytoval hojne, ale kvôli svojim ostrým chrbtovým plutvám a relatívne veľkému telu často končí v rybárskych sieťach. Preto ich populácia neustále klesá a teraz je svetloň ostnatý uvádzaný ako zraniteľný druh na Červenom zozname ohrozených druhov Medzinárodnej únie ochrany prírody (IUCN).

Viac o téme: MoreŽralokRybári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu