Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Archeológovia vo vytržení: Topiaci sa ľad v Nórsku odhalil unikátny objav

(Zdroj: Youtube/Secrets Of The Ice)

LILLEHAMMER - V roku 2017 turisti v zasnežených horách stredného Nórska narazili na 1700-ročnú vlnenú tuniku, ktorá pravdepodobne patrila podchladenej obeti z rímskej éry. Ako sa ľad v regióne neustále topí, vedci objavujú stovky ďalších nálezov. Archeológovia sa momentálne venujú najväčšiemu objavu stratenej obchodnej cesty Vikingov, ktorá slúžila stovky rokov.

V novej štúdii Lars Piloe, archeológ z odboru kultúrneho dedičstva župného grófstva Innlandet v Lillehammeri, vysvetľuje, ako spolu s kolegami objavil v pohorí Jotunheimen desiatky artefaktov. Zamerali sa na ľadovú plochu známu ako Lendbreen, ktorá sa za posledných deväť rokov roztopila. V tomto období sa preto venovali zberu a skúmaniu starodávnych pozostatkov.

Objekty, ktoré našli, pochádzajú z roku 1750 pred Kristom až roku 300 nášho letopočtu. Najstaršími artefaktami sú šípy a iné poľovnícke prostriedky, ktoré pravekí ľudia používali na zabíjanie sobov. Na vrchu ľadovej plochy sa však toho nachádzalo mnoho viac. Čerstvo exponovaná pôda odhalila železné podkovy, nechty, vychádzkové palice, rozbité sane, vlnené palčiaky, kožené topánky aj kosti mŕtvych koní.

Vedecký tím okrem toho identifikoval desiatky nahromadených kamenných mohýl, ktoré značili cestu z údolia, a základy úkrytu tesne pod hrebeňom pohoria. "Kedysi táto cesta slúžila ako horský priesmyk, od údolia rieky až po vysoké horské pastviny," vysvetlil Piloe. Podľa údajov z rádioaktívneho uhlia sa priesmyk začal pravidelne používať okolo rolu 300 nášho letopočtu. Archeológovia sa domnievajú, že by mohlo ísť o dôležitú obchodnú trasu Vikingov, pretože v blízkosti sa nachádza rieka Otta River. "Môže sa to zdať kontraintuitívne, ale trasy vysoko v horách niekedy slúžili ako hlavné komunikačné trasy," doplnil spoluautor štúdie James Barrett, archeológ na Cambridgeskej univerzite.

Dni, keď bola Lendbreen významnou dopravnou trasou, vyvrcholili v období Vikingov. Podľa expertov Škandinávcov-Vikingov už prestalo zaujímať vlastné územie a pomocou lodí smerujúcich do ďalekých kútov Európy či Ameriky mohli preskúmať vzdialené kúty sveta. Tento prechod bol však pre Vikingov dôležitým spojením nehostinného "rohu Nórska" so zvyškom krajiny.

Viac o téme: NórskoObjavVikingoviaTopenie ľadovca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu