Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci radia, ako sa vyhnúť predčasnému úmrtiu: Na tieto aktivity zabudnite a (snáď) vás čaká dlhý život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Otázku, ako predčasne nezomrieť, si koncom minulého roka položil americký denník The New York Times. Smrť čaká každého, ale nikto väčšinou nepredpokladá, že umrie práve dnes. Recepty, ako sa vyhnúť predčasnej smrti, zahŕňajú rady týkajúce sa dopravy, popíjanie rannej kávy či umývania rúk.

Cesta do práce môže byť rizikom, pokiaľ je dopravným prostriedkom motorka, píše NYT. Tie sú totiž podľa amerických štatistík 29-krát nebezpečnejšie než osobné autá. Sedemnásťkrát bezpečnejšie ako automobily sú ale vlaky a autobusy sú bezpečnejšie dokonca až 67-krát. Dopravné lietadlá sú v porovnaní s motorkami bezpečnejšie 3000-krát. 

Ranná káva nepredstavuje väčšie riziko, i keď ide vlastne o drogu. Kávu si denne dá 90 percent Američanov. Kofeín je rovnako ako napríklad kokaín návykový, ale smrteľná dávka činí zhruba 50 až 100 šálok vypitých naraz. Pitie kávy je teda podľa denníka bezpečné. 

Vedci radia, ako sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ďalšia rada, ako sa vyvarovať predčasného úmrtia, sa týka umývania rúk. I rýchle opláchnutie vodou a mydlom totiž dokáže odstrániť až 90 percent baktérií. Ak si ruky budeme umývať dvadsať sekúnd, zničíme takmer všetky, tvrdia vedci. Podľa nich môže správne umývanie rúk ročne odvrátiť vo svete 1,4 milióna úmrtí. Napríklad v USA zomiera kvôli zlej hygiene ročne 80 000 ľudí. 

Vedci radia, ako sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Rizikom môže byť aj obed. Otrava jedlom rôzneho stupňa intenzity postihne ročne 48 miliónov Američanov, pričom 128 000 z nich skončí v nemocnici a 3000 zomrie. Najrizikovejšími sú morské plody, ktoré sú 19-krát nebezpečnejšie než hydina a šesťkrát než surová zelenina. 

Podľa odporúčania lekárov by deti mladšie ako päť rokov, tehotné ženy a seniori nad 65 rokov nemali vôbec jesť surové ryby alebo mäso obsiahnuté napríklad v sushi alebo v malo prepečenom steaku. 

Vedci radia, ako sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Po práci si mnohí ľudia zájdu na drink, ale i tu číha nebezpečenstvo, varuje New York Times. Auto je potrebné nechať doma, pretože už pol promile dvojnásobne zvyšuje riziko havárie. Osemnásť drinkov týždenne okrem toho skracuje vek o štyri až päť rokov. "Život je drahocenná vec. Šoférovanie bez alkoholu alebo umývanie rúk sa netýka len vášho zdravia a bezpečnosti. Ide aj o ochranu ďalších ľudí a o to, že môžete stráviť viac času so svojimi milovanými," uzatvára svoje odporúčania newyorský denník.

Viac o téme: Predčasná smrť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu