Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dobrá správa z Banskej Bystrice: Za šesť rokov klesol dlh mesta o viac ako polovicu

Primátor Banskej Bystrice, Ján Nosko
Primátor Banskej Bystrice, Ján Nosko (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

BANSKÁ BYSTRICA - Dlh mesta Banská Bystrica za posledných šesť rokov postupne klesol zo sumy 14 453 737 eur na konci roku 2014 na 6 062 402 k 31. decembru minulého roka, teda o viac ako polovicu.

Ako uviedla hovorkyňa primátora mesta Zdenka Marhefková, pri počte obyvateľov 76 153 ku koncu roka 2019, predstavuje dlh na jedného obyvateľa sumu 80 eur. V roku 2014, keď v meste pod Urpínom evidovali 77 345 obyvateľov, dlh na jedného z nich predstavoval 187 eur.

Mesto bolo aj pred desiatimi rokmi, teda na konci roku 2009 podstatne zadlženejšie, ako je tomu dnes. Dlh vtedy predstavoval takmer jedenásť mil. eur, čo pri počte takmer 79-tisíc obyvateľov znamenalo 139 eur na jedného z nich.

„Najvýznamnejšie súčasné dlhy eviduje mesto voči dvom bankovým subjektom v porovnateľných výškach,“ dodala hovorkyňa s tým, že aj v tomto roku samospráva plánuje investície, ktorých realizáciu chce kryť úverom. „Pôjde o investície do verejného osvetlenia, dopravnej infraštruktúry a výstavby multifunkčnej športovej haly,“ konkretizovala Marhefková.

Viac o téme: PoklesBanská BystricaDlh mesta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu