Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najhoršie nešťastie v histórii Antarktídy: Stačil zlomok sekundy a stovky ľudí boli mŕtve

Sopka Erebus
Sopka Erebus (Zdroj: Getty Images)

AUCKLAND - Pri najhoršom nešťastí v histórii Antarktídy zomrelo 28. novembra 1979 na svahoch sopky Erebus 257 ľudí. Išlo o pasažierov vyhliadkového letu, ktorý nad najchladnejší kontinent vypravila spoločnosť Air New Zealand. Osudným sa mu stala kombinácia počasia a chýb zamestnancov aeroliniek. Mohutný Douglas DC-10 kvôli tomu v plnej rýchlosti narazil do svahu vulkánu a všetci na jeho palube boli v zlomku sekundy mŕtvi.

Vyšetrovanie sa najprv snažilo zviesť všetku vinu na mŕtveho kapitána. Potom sa ale ukázalo, že hlavnou príčinou nehody bol navigačný omyl spôsobený opätovným nastavením prístrojov, o ktorom posádka nevedela. Pilotov Douglasu s turistami zvedavými na krásy krajiny večného ľadu, ktorý sa pohyboval vo výške iba 500 metrov, navyše zmiatol jav zvaný "biela tma", kedy sa nízke mraky spojili so zasneženými pláňami na úbočí sopky, takže až do posledných okamihov netušili, že sa rútia priamo proti nej.

Až šesť sekúnd pred nárazom sa v kabíne ozvalo varovanie pred blízkosťou terénu. Kapitán sa síce pokúsil "pridať plyn" a rýchlo vyletieť vyššie, bolo ale už príliš neskoro. Ničivý náraz nemal nikto šancu prežiť; zomrelo vtedy 200 Novozélanďanov, 24 Japoncov, 22 Američanov, šesť Britov, dvaja Kanaďania a jeden Austrálčan, Francúz a Švajčiar. Len zhodou náhod medzi obeťami nebol prvý premožiteľ Everestu Edmund Hillary, ktorého na poslednú chvíľu v úlohe sprievodcu letu nahradil iný skúsený horolezec Peter Mulgrew.

Viac o téme: SopkaLetecké nešťastieAntarktídaErebus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu