Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hmyz je potravinou 3. tisícročia

TRENČÍN - Príprava a ochutnávka pokrmov z hmyzu a chrobákov bola v piatok večer súčasťou 2. ročníka festivalu dobrodružných filmov HoryZonty v Trenčíne.

Kto prišiel na prednášku, dopočul sa o význame a využití hmyzu a mohol ochutnať cvrčky v karamele, pusinky z múčnych červov máčané v sherry alebo placky s múkou z múčnych červov a chlieb pečený s cvrčkami. Kto mal chuť, pridal si aj sušeného červa. Workshop o entomofágii mala na starosti brnenská vysokoškolská pedagogička Marie Borkovcová, ktorá do Trenčína prišla aj so svojím spolupracovníkom Vladimírom Fischerom.

"Venujem sa tomu päť rokov, láka ma alternatíva, že sa hmyz dá využiť namiesto bravčového alebo hovädzieho mäsa. Môže to byť aj alternatíva pre vegetariánov, pretože hmyz netrpí stresom na jatkách. Má dobrú výživnú hodnotu, ide o zaujímavý zdroj potravy a považuje sa za potravu 3. tisícročia," uviedla Borkovcová. Podľa jej slov už pravekí ľudia vedeli, čo to je entomofágia, len to tak nenazývali. Sama si hmyz objednáva na hmyzích farmách, kde ho chovajú pre domácich miláčikov. Z prírody by ho nebrala. Recepty zháňa väčšinou na internete, pretože v našich končinách je málo ľudí, ktorí jedia hmyz.

"Hmyzie farmy sú na Slovensku aj v Čechách. Máme dohodnuté, že to nebude kŕmenie pre zvieratá, ale potrava pre ľudí, takže si napríklad cvrčky necháme vykŕmiť banánmi alebo kokosovou múčkou. Hmyz netreba koreniť, má svoju špecifickú chuť, ono to vždy chutí po feromónoch toho hmyzu. Pri začatí konzumácie hmyzu ale vždy odporúčam korením to vylepšiť na chuť, na akú sú ľudia zvyknutí," povedala Borkovcová. Hmyz podľa jej slov nemôže byť jedinou vecou na jedálničku. "S kolegom sme sa snažili prežiť len na hmyze, ale to sa preje ako kuracie stehná," uviedla Borkovcová a dodala, že dlaň plná hmyzu obsahuje približne denný príjem potrebných živín pre človeka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu