Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zhoršil sa vám čuch? Môže to znamenať, že čoskoro zomriete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

EAST LANSING - V časopise Annals of Internal Medicine boli nedávno zverejnené výsledky zaujímavej štúdie, ktorú urobili americkí vedci. Odhalili vďaka nej prekvapivú súvislosť medzi stratou čuchu a nastupujúcimi vážnymi zdravotnými problémami. Jej autori preto odporúčajú, aby sa kontrola citlivosti čuchu stala súčasťou bežných preventívnych prehliadok.

Výskum vedcov z Michiganskej štátnej univerzity v spolupráci s Národným inštitútom pre starnutie potvrdil, že strata čuchu signalizuje prítomnosť vážnych zdravotných problémov. Ľudia, ktorí sa zúčastnili tohto experimentu a mali zníženú citlivosť na vône, totiž zomreli skôr ako tí, ktorí ju mali vysokú. "Oslabený čuch sa spája najmä s vekom, ale zároveň dokáže signalizovať riziko úmrtia. Naša štúdia je vôbec prvá tohto druhu," uviedol epidemiológ a šéf výskumného tímu Honglei Chen. 

Zhoršil sa vám čuch?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Do výskumu sa zapojilo 2300 účastníkov vo veku od 71 do 82 rokov rôznej farby pleti a pohlavia, pričom rôzny životný štýl, ktorý viedli, výsledky nijako neovplyvnil. Všetci dokázali identifikovať dvanásť bežných pachov, na základe čoho boli zaradení do kategórií s nízkou, strednou alebo vysokou citlivosťou na tieto pachy. Respondenti boli znovu testovaní po trinástich rokoch. Vedci zistili, že u starších ľudí so slabým čuchom existuje až 46-percentná pravdepodobnosť, že zomrú v priebehu desiatich rokov a 30-percentná pravdepodobnosť, že sa tak stane po trinástich rokoch. 

Chlapi, radi zarastáte? Ak si prečítate, aká hrozba sa ukrýva v dlhých bradách, hneď sa oholíte

Z výsledkov vyplýva, že 28 percent respondentov s oslabenými čuchovými schopnosťami neskôr ochorelo na Parkinsonovu chorobu a demenciu sprevádzanú stratou hmotnosti. Podľa Chena by sa pravidelná kontrola citlivosti na pach mala stať súčasťou preventívnych prehliadok. "Znížená schopnosť rozpoznávať a definovať pachy môže byť prejavom nástupu vážneho ochorenia a je potrebné sa ňou zaoberať. Nemala by byť chápaná iba ako prirodzený jav prejavujúci sa v starobe."

Viac o téme: VýskumNosČuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu