Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Satelitné FOTO odhalili pozoruhodný fenomén na púšti: Toto sa nestalo už 20 rokov

Jazierka vody uprostred púšte Zobraziť galériu (2)
Jazierka vody uprostred púšte (Zdroj: NASA Earth Observatory/Landsat 8)

SAUDSKÁ ARÁBIA - Satelitné snímky ukazujú, ako sa najsuchšie miesto na zemi mení na oázu početných jazierok. Za všetko môže nedávny cyklón, ktorý spôsobil jedinečný úkaz. Naposledy sa podobná pozoruhodnosť stala pred dvadsiatimi rokmi.

Tropický cyklón Mekunu zasiahol Arabský polostrov minulý mesiac, dnes môžeme prostredníctvom satelitných záberov sledovať nádherný úkaz. Voda z cyklónu vďaka netypickým tvarom piesočných dún vytvorila jazierka na najväčšej súvislej piesočnej púšti sveta a zároveň jednom z najsuchších miest Rub‘ al Chalí. 

Satelitné FOTO odhalili pozoruhodný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: NASA Earth Observatory/Landsat 8)

Stránka iflscience.com upozorňuje, že satelitný záber je trochu skreslený. Sú na ňom zvýraznené farby, aby bolo pre obyčajného človeka jednoduchšie rozlíšiť piesok od vody. Televízia Al Alrabiya však získala záber aj priamo z miesta, ktorý potvrdzuje, že úkaz nie je nijakým výmyslom.

"Zem bude potrebovať asi tridsať dní na to, aby z nej vyklíčili rastliny. Ľudia pasú svoje ťavy na týchto rastlinách a budú tak môcť urobiť ďalšie dva roky," poznamenal Ali Al-Hatish, ktorý miestnu púšť často navštevuje. Tropický cyklón je okrem iného prospešný pre ťavy, ktoré majú momentálne ľahko dostupné zdroje vody.

Vedci varujú: Nastal stav rozpadu a napreduje to alarmujúcim tempom

Príchod cyklónu má však aj svoje mínusy. Červený kríž zaznamenal sedem mŕtvych ľudí a mnoho nezvestných, ktorých sa po vyčíňaní Mekunu doposiaľ nepodarilo nájsť. V mestách bol poškodený elektrický prúd a voda sa masívne liala do ulíc.

Viac o téme: CyklónPúšťNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu